احمد دالکی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Shidan 96 (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۶ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۸:۰۰ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

احمد دالکی در همایش بزرگداشت خیام در مشهد

احمد دالکی، (متولد: ۱۳۱۵ دشتستان) دارای چند مدرک مهندسی از جمله نقشه‌برداری هوایی است. وی از شاخص‌ترین چهره‌های ستاره‌شناسی غیرحرفه‌ای سه دهه اخیر در ایران است و پدر نجوم آماتوری ایران لقب دارد.[۱]

تحصیلات

تحصیلات ابتدایی را در شیراز گذراند وی دارای مدرک مهندسی کشاورزی از دانشکده کشاورزی شیراز، مدرک مهندسی نقشه‌برداری هوایی (فتوگرامتری) و مهندسی تفسیر عکس‌های هوایی از هلند می‌باشد و دوره تخصصی کاربرد ماهواره در سنجش از راه دور را به سال ۱۳۵۵ در آمریکا گذرانید.

فعالیتها

پس از باز گشت به ایران، از سال ۱۳۳۸ تا دو سال پس از انقلاب در سازمان جنگل‌بانی مشغول به فعالیت بود. همچنین تا قبل از انقلاب بمدت ۵سال در سازمان شکاربانی و نظارت بر صید (سازمان حفاظت محیط زیست امروزی) فعالیت داشت. وی از حدود سال ۱۳۴۵ در دانشگاه‌ها تدریس میکرد. از جمله در دانشگاه شهید بهشتی تهران به تدریس سنجش از دور، نقشه‌خوانی، کارتوگرافی، مسّاحی، علوم وابسته به آن و به‌ویژه درس زمین در فضا پرداخت. در سال ۱۳۵۹ بازنشسته شد که در خلال این سال‌ها عمدهٔ فعالیت او در زمینه‌های مربوط به مطالعات ستاره‌شناسی در بین طبقات مختلف مردم به‌ویژه جوانان علاقه‌مند و سعی در اختصاص دادن اوقات فراغت آن‌ها به این سو بوده‌است. او در دهه شصت مجری برنامه علمی گوناگون بود.

آثار

  • کتاب زمین در فضا که دانشگاه شهید بهشتی در سال ۱۳۸۰ آن را منتشر نمود. اصول تفسیر عکس‌های هوایی
  • ویراستاری علمی کتاب دانشنامه همگانی نجوم مربوط به بنیاد دانشنامه بزرگ فارسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را نیز انجام داده است (۱۳۸۲).

خدمات در زمینه نجوم

  • اوّلین مدیر رصدخانه پارک زعفرانیه که اقدام به برنامه‌ریزی و راه اندازی آن رصدخانه نمود (۱۳۶۹).
  • اولین مدیر آسمان نمای تهران متعلق به سازمان جغرافیایی نیروهای مسلّح در خیابان معلّم (۱۳۷۲).
  • وی از حدود سه دهه قبل با تلویزیون و گاهی رادیو همکاری داشته و برنامه نجومی و فضایی زنده را تدارک و از شبکه 4 سیما به‌طور متوسط هفته‌ای دو برنامه ارائه داده است. وی در حال حاضر نیز در صدد کمک به راه اندازی چند مرکز علمی و رصدخانه در نقاط مختلف کشور است.

جوایز

پانویس

  1. "گراميداشت پدر نجوم آماتوري ايران". انجمن نجوم آماتوری ایران.

منابع