پرش به محتوا

اقتصاد اسرائیل

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط InternetArchiveBot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۳ اکتبر ۲۰۱۹، ساعت ۰۴:۴۳ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

اقتصاد اسرائیل اقتصادی مبتنی بر بازار و تکنولوژی است.اسرائیل واردکننده نفت خام، حبوبات، مواد اولیه وتجهیزات نظامی و صادرکننده الماس برش داده شده، کالاهای با فناوری بالا و محصولات کشاورزی است.[۱]

اتحادیه اروپا، بزرگ‌ترین شریک تجاری اسرائیل است.[۲]

در سال ۲۰۰۸ تولید سالیانه در اسرائیل به ازای سرانه نیروی کار برابر با هفتاد درصد این میزان در ایالات متحده آمریکا بوده‌است. در زمینه میزان تولیدات و خدمات با فناوری بالا اسرائیل رتبه دوم بعد از ایرلند را در بین کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه داشته‌است.[۳]

از لحظ شاخص رقابت پذیری جهانی در سال ۲۰۱۱_۲۰۱۰، اسرائیل رتبه بیست وچهار را در جهان داشته‌است.[۴]

اسرائیل دومین کشور بعد از ایالات متحده در داشتن شرکت‌های نوپا[۵] و خارج از آمریکای شمالی کشوریست که بیش‌ترین تعداد شرکت‌های فهرست شده در بورس نزدک را دارد.[۶]

در سال ۲۰۱۰ اسرائیل رتبهٔ ۱۷ در میان کشورهای جهان از لحاظ توسعه‌یافتگی اقتصاد را از مؤسسهٔ برجسته و بسیار معتبر IMD کسب نمود. در همین سال اقتصاد اسرائیل با دوام‌ترین اقتصاد جهان در برابر بحران‌ها رتبه‌بندی شد و همچنین رتبهٔ اول را در سرمایه‌گذاری بر روی مراکز توسعه و تحقیق کسب کرد.[۷]

بانک اسرائیل در سال ۲۰۱۰ رتبهٔ اول را در میان بانک‌های مرکزی برای داشتن عملکرد کارآمد کسب کرد در حالیکه سال ۲۰۰۹ رتبهٔ ۸اٌم را داشت. اسرائیل همچنین به عنوان پیشرو در عرضهٔ نیروی انسانی ماهر رتبه‌بندی شد.[۷]

بزرگترین دیش انرژی خورشیدی جهان در مرکز ملی انرژی خورشیدی بن گورین در صحرای نگب

اسرائیل به دلیل واقع شدن در منطقهٔ خاورمیانه که منطقه‌ای خشک، کم‌آب و دارای سطح بالای تابش نور خورشید است، توان خود را معطوف به فناوری‌های دارای بازدهی بالا در این شرایط کرده‌است و یک کشور پیش‌رو در توسعه انرژی خورشیدی،[۸][۹] الکتریسیته زمین‌گرمایی و مدیریت آب و حفاظت از آن محسوب می‌شود،[۱۰] و توسعهٔ فناوری‌های روی لَبه در زمینهٔ نرم‌افزار، ارتباطات و علوم زیستی این کشور که غالباً در سیلیکون وادی متمرکز شده‌اند با سیلیکون والی ایالات متحده مقایسه می‌شود.[۱۱][۱۲] بنا به گزارشی در سال ۲۰۱۰ از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه که اسرائیل هم عضو آن است، اسرائیل رتبهٔ اول جهان در صرف هزینه‌های تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی را دارد.[۱۳] اینتل و مایکروسافت اولین مراکز تحقیق و توسعه خارج از کشور (آمریکا) خود را در اسرائیل ساختند و دیگر شرکت‌های چند ملیتی فناوری همچون IBM، گوگل، اپل، هیولت پاکارد (HP)، سیسکو سیستمز، فیسبوک، موتورولا و چند شرکت دیگر تأسیسات تحقیق و توسعه را در این کشور در منطقهٔ سیلیکون وادی باز کرده‌اند که علاوه بر این شرکت‌های خارجی، بسیاری از شرکت‌های فناوری‌های رده‌بالای اسرائیلی در این منطقه مستقر هستند.

تل آویو قطب فناوری و اقتصاد (۲۰۰۵)

منابع

  1. "Best Countries for Business" (به انگلیسی). فوربیس.
  2. پروفسور اسرائیلی اخطار می دهد: «اگر اتحادیه اروپا بیمار شود ، اسرائیل نیز سلامت نخواهد ماند»، تایمز اسرائیل
  3. "Israel's Economy: 1986-2008" (به انگلیسی). Jewish Virtual Library.
  4. "Israel" (PDF) (به انگلیسی). World Economic Forum.[پیوند مرده]
  5. Bounfour, Ahmed; Edvinsson, Leif (2005). Intellectual Capital for Communities: Nations, Regions, and Cities. Butterworth-Heinemann. p. 47 (368 pages). ISBN 0-7506-7773-2.
  6. «NASDAQ Appoints Asaf Homossany as New Director for Israel». NASDAQ OMX Group. ۶ فبریه ۲۰۰۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ فوریه ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۰ مارس ۲۰۱۵. تاریخ وارد شده در |تاریخ انتشار= را بررسی کنید (کمک)
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ «'Israel's economy most durable in face of crises'». Ynetnews.com. ۲۰ می ۲۰۱۰.
  8. . Canadian Broadcasting Corporation. ۱۵ اگوست ۲۰۰۷ http://www.cbc.ca/news/reportsfromabroad/parry/20070815.html. تاریخ وارد شده در |تاریخ انتشار= را بررسی کنید (کمک); پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  9. «"Israel Pushes Solar Energy Technology"». ۲۲ اکتبر ۲۰۰۷.
  10. http://pqasb.pqarchiver.com/jrep/access/1271587481.html?FMT=ABS
  11. . ۱۰ ژانویه ۲۰۰۱ http://www.hindu.com/businessline/2001/01/11/stories/151139ue.htm. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  12. . The Economist. ۱۰ نوامبر ۲۰۰۵ http://www.economist.com/node/5149411. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  13. . Oecd-ilibrary.org. ۲۰۱۰ http://www.oecd-ilibrary.org/sites/factbook-2010-en/07/01/01/07-01-01-g1.html?contentType=&itemId=/content/chapter/factbook-2010-55-en&containerItemId=/content/serial/18147364&accessItemIds=&mimeType=text/html. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)