سینتیک شیمیایی
سینتیک شیمیایی(Chemical kinetics) شاخهای از علم است که به مطالعهٔ سرعت فرایندهای شیمیایی و عوامل مؤثر بر آنها میپردازد.
محتویات
سینتیک شیمیایی[ویرایش]
سینتیک شیمیایی، که به عنوان سینتیک واکنش نیز شناخته شده است، مطالعه بر روی سرعت فرایندهای شیمیایی است.
سینتیک شیمیایی تحقیقات و بررسیهایی است که شرایط آزمایشگاهی گوناگون را برسرعت یک واکنش شیمیایی توضیح میدهد. چراکه شرایط مختلف آزمایشگاهی از جمله دما، رطوبت و ... میتواند بر مکانیزم واکنش و حالتگذار آن اثر بگذارد. همچنین سینتیک شیمیایی ساخت مدلی ریاضی از واکنش است که میتوان به وسیلهٔ آن، ویژگیهای یک واکنش شیمیایی را توضیح داد.
تاریخچه[ویرایش]
در سال 1864، پیتر واج (Peter Waage) و کیتو گلدبرگ (Cato Guldberg) با تدوین قانون کنش جرم، که بیانگر تناسب مقدار مواد در یک واکنش با سرعت یک واکنش شیمیایی است.
در سال 1884 ، وانت هوف (یاکوبوس هنریکوس وانتهوف Van't Hoff) دینامیک شیمیایی را مورد مطالعه قرار داد و نتایج آن را تحت عنوان "Études de dynamique chimique" منتشر کرد. وی در سال 1901 اولین جایزهٔ نوبل شیمی خود را برای " کشف قوانین دینامیک شیمیایی و فشار اسمزی در محلولها" دریافت کرد.
پس از وانت هوف، سینتیک شیمیایی با تعیین آزمایشی که از آن قوانین سرعت و ثابت سرعت بدست میآید، سر و کار دارد. قوانین سادهٔ سرعت برای واکنش مرتبه صفر (که در آن سرعت واکنش از غلظت مستقل است)، واکنشهای مرتبه اول و واکنش مرتبه دوم گرفته شدهاست. در واکنشهای مرتبه اول متوالی میتوان با تقریب حالت پایدار، قانون سرعت را ساده کرد. انرژی فعالسازی برای واکنش تجربی با استفاده از معادلهٔ آرنیوس تعیین میشود. عوامل اصلی سرعت واکنش عبارتند از:
- حالت فیزیکی واکنش دهنده
- غلظت واکنش دهندهها
- درجه حرارتی که واکنش در آن رخ میدهد.
- کاتالیزور
گروبن (Groban) و یابلونسکی (Yablonsky) پیشنهاد دادند که دینامیک شیمیایی را به سه دوره تقسیم شود.
- اولی تحقیقات وانت هوف در زمینهٔ قوانین کلی واکنشهای شیمیایی مربوط سینتیک به ترمودینامیک
- دومی که به نام Semenov - Hinshelwood شناخته شده است، بر مکانیسمهای واکنش، به ویژه برای واکنشهای زنجیرهای تأکید دارد.
- و سومی مربوط است به Aris و توصیف دقیق ریاضی شبکههای واکنشهای شیمیایی
عوامل مؤثر بر سرعت واکنش[ویرایش]
- ماهیت واکنش دهنده ها
- حالت فیزیکی
- غلظت
- دما
- کاتالیزورها
- فشار
کاربردها و مدلها[ویرایش]
مدلهای ریاضی که توسط دانشمندان و مهندسان شیمی برای توصیف سینتیک واکنش شیمیایی ارائه شده است، برای درک بهتر فرایندهای شیمیایی مانند تجزیه مواد غذایی، رشد میکروارگانیزمها، تجزیه استراتوسفری و شیمی پیچیدهٔ سیستمهای بیولوژیکی بکار میرود. این مدلها همچنین میتواند برای اصلاح رآکتورهای شیمیایی، بهینهسازی بازده، از بین بردن محصولات زیان آور برای محیط زیست و... استفاده شود.
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_kinetics
- مورتیمر، چارلز. «سینتیک شیمیایی». در شیمی عمومی. ترجمهٔ عیسی یاوری. ویرایش ویرایش ششم (۱۹۸۶). چاپ سی و یکم. تهران: نشر علوم دانشگاهی، ۱۳۸۸. ISBN 964-6186-33-5.
- James E.House, Principles of Chemical Kinetics, 2nd Ed., Elsevier Inc., United States of America, 2007. ISBN: 978-0-12-356787-1
![]() |
این یک مقالهٔ خرد پیرامون شیمی است. با گسترش آن به ویکیپدیا کمک کنید. |