پرش به محتوا

خصوصی‌سازی آب

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
تأمین آب پاریس توسط دو شرکت خصوصی از سال ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۰ اداره می‌شد که هر کدام نیمی از شهر را خدمت‌رسانی می‌کردند.

خصوصی‌سازی آب (به انگلیسی: Water privatization) مختص مشارکت بخش خصوصی در ارائه خدمات آب و فاضلاب است. خصوصی‌سازی آب دارای پیشینهٔ متغیری است که در آن محبوبیت و مطلوبیت آن در بازار و سیاست در نوسان بوده‌است. یکی از شکل‌های رایج خصوصی‌سازی، مشارکت عمومی-خصوصی (PPPs) است.[۱] مشارکت عمومی-خصوصی‌ها ترکیب بین مالکیت عمومی و خصوصی و/یا مدیریت منابع و زیرساخت‌های آب و فاضلاب را امکان‌پذیر می‌کند. خصوصی‌سازی، همان‌طور که طرفداران آن استدلال می‌کنند، ممکن است نه تنها کارایی و کیفیت خدمات را افزایش دهد، بلکه مزایای مالی را نیز افزایش دهد. شکل‌های مختلفی از مقررات برای سیستم‌های خصوصی‌سازی کنونی وجود دارد.

گزارش بانک جهانی نمونه‌های زیر از مشارکت‌های دولتی و خصوصی موفق در کشورهای در حال توسعه را فهرست می‌کند: خصوصی‌سازی کامل در شیلی. شرکت‌های ترکیبی در کلمبیا؛ امتیازات در گوایاکیل در اکوادور، برزیل، آرژانتین، مانیل شرقی در فیلیپین، مراکش و گابون؛ و قراردادهای اجاره در ساحل عاج، سنگال، و ایروان در ارمنستان.

شکل‌های مقررات

[ویرایش]
نوع نهاد مسئول مقررات تأمین‌کنندگان آب خصوصی نمونه‌ها
شهرداری یا انجمنی از شهرداری‌های کوچک‌تر فرانسه و اسپانیا
نهاد تخصصی در سطح شهر برای تنظیم یک قرارداد واحد تشکیل‌شده گوایاکیل، اکوادور؛ سن پدرو سولا، هندوراس؛ جاکارتا، اندونزی (با مقداری کنترل توسط دولت ملی در مورد دوم)؛ مانیل، فیلیپین؛ در گذشته در بوئنوس آیرس، آرژانتین
آژانس نظارتی تخصصی در سطح فراشهری زیرملی کمیسیون‌های خدمات عمومی در ایالت‌های ایالات متحده؛ برخی از ایالت‌های برزیل
آژانس نظارتی تخصصی که به‌طور دائم بر اساس قانون در سطح کشور ایجاد می‌شود OFWAT در انگلستان؛ اداره آب SISS در شیلی. کمیسیون تنظیم مقررات آب در کلمبیا
واحد تخصصی در وزارتخانه‌ای که به‌طور موقت با حکمی ایجاد می‌شود وزارت آب در اردن
بخش وزارتی وزارت کشور در مراکش
شرکت‌های خصوصی تامین‌کننده آب در مانیل، دسترسی به منابع آب را برای نیازمندان ساکن در محله‌های فقیرنشین گسترش داده‌اند.

منابع

[ویرایش]
  1. Marin, Philippe (2009-02-01). Public-Private Partnerships for Urban Water Utilities: A Review of Experiences in Developing Countries (Report). World Bank. hdl:10986/2703.