جراحی ترمیمی بینی
جراحی بینی | |
---|---|
مداخله پزشکی | |
![]() Rhinoplasty: The lower lateral cartilage (greater alar cartilage) exposed for plastic modification via the left nostril. | |
ICD-9-CM | 21.87 |
MeSH | D012225 |
مدلاین پلاس | ۰۰۲۹۸۳ |
جراحی زيبايي بینی (به انگلیسی: nose reshaping یا nose job) یا رینوپلاستی (به انگلیسی: Rhinoplasty) عمل جراحیای است که معمولاً توسط یک جراح گوشوگلووبینی، جراح فک و صورت، یا جراح پلاستیک به منظور بهبود کارایی (جراحی ترمیمی) یا نمای (جراحی زیبایی) بینی انسان انجام میشود. جراحی بینی را میتوان بهمنظور برآوردن اهداف زیبایی یا اهداف ترمیمی بهمنظور اصلاح آسیبها، نقص مادرزادی یا مشکلات تنفسی اعمال کرد. جراحی بینی میتواند با دیگر عملهای جراحی مانند جراحى زيبايى پلك يا بزرگکردن چانه بهمنظور بهبود نتایج زیبایی ترکیب شود.
محتویات
۴ ویژگی مهم در رینوپلاستی (جراحی پلاستیک بینی) مدرن[ویرایش]
- جراحی زیبایی بینی با حفظ عملکرد تنفسی همراه میباشد، بدین معنی که نه تنها تنفس بیمار پس از جراحی دچار مشکل نمیشود، بلکه در صورت وجود مشکل تنفسی، بهبودی تنفس نیز حاصل میگردد.
- عدم نیاز به قرار دادن تامپون بینی که در اکثر موارد با گرفتگی کامل بینی و خشکی دهان و نیز درد شدید هنگام خارج کردن آن همراه است.
- بینی متناسب با سایر اجزای صورت و کاملاً طبیعی جراحی میشود و ظاهر بینی عمل شده را ندارد.
- مقدار کبودی و تورم به حداقل رسیده لذا، بیمار سریع تر فعالیتهای اجتماعی خود را از سر میگیرد.
- در جراحی زیبائی بینی که برای بهبود شکل ظاهری بینی انجام میشود، بخشهای خاصی از بینی (استخوان و غضروف) تغییر داده میشوند تا هماهنگی بیشتری با سایر اجزای صورت برقرار گردد. برای این کار میتوان از برشهای جراحی بسیار کوچکی در داخل بینی استفاده کرد (رینوپلاستی بسته) و یا اینکه علاوه بر برشهای فوق از برش کوچکی در دیواره بین سوراخهای بینی استفاده کرد (رینوپلاستی باز).
توربینوپلاستی[ویرایش]
توربینوپلاستی به نوعی از عمل بینی گفته میشود که طی آن سعی میشود استخوان توربینه تحتانی با حفظ حداکثری مخاط کوچک یا برداشته شود و البته بعضی اوقات مقداری از مخاط نیز برداشته میشود. روشهای مختلفی برای انجام توربینوپلاستی در صد سال اخیر پیشنهاد شدهاست مانند برداشتن زیر مخاطی کورنه تحتانی، به کنار زدن کورنه تحتانی، و سایر روشها که هر کدام مزایا و یا معایبی دارند؛ ولی هنوز یک روش قطعی برای توربینه بینی در جراحی بینی وجود ندارد. توربینیت بزرگ تحتانی منجر به تنگ شدن دریچه داخلی میشود و لذا گرفتگی بینی را ایجاد میکند.
خطرات[ویرایش]
تقریباً همیشه بعد از عمل کبودی و تورم موقت در صورت بوجود میآید، سایر خطرات رینوپلاستی عبارت اند از:[۱]
- خونریزی[۱]
- سوراخ یا زخم در تیغه بینی (دیوارهای که دو سوراخ بینی را از هم جدا میکند)[۱]
- مشکلات پوستی (نکروز پوستی) و حساسیت پوست در اثر چسبهای روی بینی[۱]
- عفونت[۱]
- انسداد بینی
انسداد تنفسی بعد از عمل بینی به دلایل زیر میتواند اتفاق بیفتد: 1-اصلاح نکردن انسدادهایی نسبی و حتی کوچکی که از قبل از عمل وجود داشته اند 2- تورم مخاط داخل بینی بدلایلی که حتی ربطی هم به عمل جراحی ندارد مثل حساسیت بینی 3- چسبندگی بینی که میتواند ناشی از دستکاری بیش از حد داخل بینی به هنگام عمل جراحی باشد 4- تنگ کردن بیش از اندازه سوراخها و فضای داخل بینی 5- برداشتن بیش از اندازه غضروفهای تیپ (نوک) بینی که ساپورتکننده راه هوایی هستند
- عوارض بیهوشی
آمار جراحی بینی در ایران[ویرایش]
شایعترین عمل زیبایی در ایران جراحی بینی است و بر همین اساس ایران رتبه اول جهان را در این زمینه دارد. یکی از دلایل اصلی شیوع جراحی زیبایی بینی، آناتومی بینی نژاد ایرانیها است که با کشورهای اروپایی تفاوت دارد؛ به همین دلیل ایرانیها بیشتر از سایر کشورها متقاضی انجام جراحی زیبایی بینی هستند. دکتر ابراهیم رزم پا رئیس پنجمین کنگره بینالمللی انجمن راینولوژی ایران در این زمینه اعتقاد دارد شکل آناتومی خاص بینی ایرانیها، بالا بودن کیفیت اعمال جراحی زیبایی، سطح بالای دانش پزشکان و جراحان این رشته و هزینه پایین جراحی نسبت به سایر کشورها از مهمترین دلایل این امر است.[۲] ایران به قدری در جراحی بینی توانمند است که سالانه تعداد زیادی گردشگر پزشکی برای این عمل زیبایی به ایران سفر می کنند، تا جایی که برخی افراد مشهور خارجی در حوزه مد و تلویزیون در سالهای اخیر برای این منظور به ایران آمده و بینی خود را زیر تیغ جراحان ایرانی سپرند.[۱]
انواع روشهای جراحی بینی[ویرایش]
جراحی بینی یکی از متداولترین نوع جراحیها است که هر ساله عده بسیاری برای این نوع جراحی به مطب زیبایی می روند[۳] جراحی بینی معمولاً به دو روش جراحی بینی باز و جراحی بیینی بسته انجام میشود. تفاوت این دو روش در نحوه ایجاد برش بر روی بینی میباشد. در جراحی به روش باز ازآنجایی که برش در زیر تیغه بینی ایجاد میشود پوست بینی بهطور کلی از بینی جدا شده و جراح میتواند با دید وسیعتری تغییرات را بر روی ساختمان بیمی ایجاد کند. اگر می خواهید جراحی بینی موفقی داشته باشید بهتر است جراح مورد اعتمادی انتخاب کنید. نکته حائز اهمیت در انواع جراحی بینی این است که در تمام انواع جراحی های بینی (nose job) به هر منظوری که انجام شوند و حتی اگر فقط به مقصود زیبایی نیز انجام شود مانند Rhinoplasty، بازهم باید بر روال تنفسی فرد مورد جراحی تاثیر مثبت بگذارد. به دیگر سخن نفس کشیدن راحت تر شود و اگر به اندازه کافی راحت بوده باید پس از عمل نیز به همان میزان قبل راحت تنفس کند.
به طور کلی انواع جراحی بینی را می توان به شکل زیر دسته بندی کرد: [۴]
جراحی زیبایی بینی[ویرایش]
جراحی زیبایی بینی اشاره دارد به هر نوع جراحی بینی که صریحا به منظور بهبود یا تغییر ظاهر بینی یک فرد انجام می شود. به طور کلی این نوع جراحی ها اختیاری محسوب می شوند هر چند در بعضی موارد هم ممکن است تحت پوشش بیمه قرار بگیرد.
جراحی بینی کاهشی[ویرایش]
یکی از انواع جراحی بینی ، “جراحی بینی کاهشی” است. این جراحی به منظور کاهش سایز بینی و شکل دهی مجدد آن انجام می شود. و در واقع یکی از رایج ترین انواع جراحی بینی محسوب می شود چون هم آقایان و هم خانم ها معمولا می خواهند که مشخصات بینی بهتر نمایان شود و همچنین ساختار بینی زیباتر شود.
در جراحی بینی کاهشی مناطقی که بیشتر از بقیه تغییر داده می شوند عبارتند از : نوک بینی و پل بینی. نوک بینی بیمار ممکن است گرد یا بدشکل باشد و پل بینی هم ممکن است قوز و ناهمواری های نا خوشایندی داشته باشد. این دسته از عیوب بینی می تواند با جراحی بینی کاهشی اصلاح شود.
جراحی بینی افزایشی[ویرایش]
بر خلاف جراحی بینی کاهشی، هدف جراحی بینی افزایشی این است که سایز کلی بینی را به تناسب افزایش دهد.
با اینکه این نوع جراحی بینی نسبت به جراحی بینی کاهشی رواج کمتری دارد اما هنوز هم افرادی هستند که ممکن است به این نوع جراحی نیاز داشته باشند. بینی این گونه افراد ممکن است به دلایل ژنتیکی یا دلایل زیست محیطی کوچک تر از حد نرمال باشد و ظاهر نامتناسبی را ایجاد کرده باشد.
در بعضی موارد جراحی ترمیمی یا جراحی ثانویه نیز ممکن است نیاز به افزایش سایز بینی داشته باشیم. در این گونه موارد، در جراحی اولیه، معمولا غضروف یا بافت بینی بیش از حد برداشته شده است و به همین دلیل در جراحی ترمیمی باید با افزایش سایز به وسیله پیوند غضروف یا روش های دیگر این مشکل را برطرف کرد.
جراحی ترمیمی[ویرایش]
جراحی ترمیمی بینی (جراحی ثانویه یا جراحی مجدد) یکی دیگر از انواع جراحی بینی است. هدف جراحی ترمیمی این است که بتواند مشکلات و عیوبی که در جراحی قبلی ایجاد شده است را برطرف کند یا بهبود دهد.
این نوع جراحی بینی هم می تواند شامل جراحی بینی کاهشی و هم شامل جراحی بینی افزایشی شود. اما در حالت کلی هدف جراحی ترمیمی این است مشکلات آناتومی بینی و همچنین مشکلات کاربردی بینی مانند مشکلات تنفسی را برطرف کند.
به خصوص نوک بینی خیلی باریک یکی رایج ترین دلایلی است که بیماران به خاطر آن برای جراحی ترمیمی مراجعه می کنند. در این حالت ممکن است طی یک جراحی بیش از حد تهاجمی که غضروف زیادی برداشته می شود نوک بینی در خود فرو رفته باشد یا افتاده باشد. در این نوع جراحی های ترمیمی نه تنها شکل بینی اصلاح می شود بلکه راه تنفسی نیز ترمیم خواهد شد.
جراحی شکستگی بینی[ویرایش]
جراحی شکستگی بینی در بین انواع جراحی بینی، می تواند برای افرادی که بینی آنها در یک تصادف یا حادثه آسیب دیده است مناسب باشد. با جراحی شکستگی بینی می توان بینی را به شکل سابق آن برگرداند. اما در بسیاری از موارد بیماران تصمیم می گیرند که از این فرصت استفاده کرده و جراحی زیبایی بینی هم انجام بدهند.
جراحی بینی تزریقی[ویرایش]
در این نوع جراحی بینی که زیر مجموعه ای از جراحی زیبایی بینی است و در آن از پر کننده ها یا فیلر های تزریقی استفاده می شود، می توان مشکلات زیر را اصلاح کرد:
- اصلاح افتادگی نوک بینی
- هموار کرد زاویه های تند
- تغییر زاویه ی نوک بینی برای ایجاد تقارن
به عنوان مثال دکتر شما می تواند به جای اینکه ناهمواری روی بینی را با جراحی بردارد، از یک فیلر تزریقی برای هموار کردن آن استفاده کند. اما تاثیر فیلر های تزریقی دائمی نیست.
جراحی بینی قومی-نژادی[ویرایش]
در جراحی بینی قومی-نژادی نیز همان روش هایی استفاده می شود که در جراحی زیبایی بینی کاربرد دارد. معمولا جراحی بینی قومی-نژادی اشاره می شود به جراحی بینی برای نژاد های آفریقایی، آسیایی، اسپانیایی، افغانی و …
کانتور بینی این افراد معمولا ملایم تر از سایر بیماران است به همین دلیل برای اینکه جراح بتواند از ویژگی های نژادی آنها مراقبت کند، باید توجه خاصی را معطوف کند.
جراحی بینی برای نوجوانان[ویرایش]
در اکثر موارد دکتر ها به نوجوانان توصیه می کنند قبل از اینکه برای جراحی بینی اقدام کنند، صبر کنند تا رشد بینی آنها کامل شود.
در اینجا یک استثنا وجود دارد و آن هم در شرایطی است که بینی آسیب دیده باشد یا اینکه فرد با مشکلات تنفسی روبرو باشد. وقتی یک بیمار نوجوان تحت عمل جراحی بینی قرار می گیرد، جراح باید توجه خاصی را معطوف کند تا از آسیب به مناطق رشد بینی جلوگیری شود.
علاوه بر این، یک جراح باید مطمئن شود که بیمار از نظر روحی و روانی آمادگی کامل را برای جراحی بینی دارد.
جراحی بینی برای افراد میانسال[ویرایش]
اگرچه رشد بینی تا ۱۷ سالگی متوقف می شود اما شکل بینی ممکن است با افزایش سن تغییر کند.
نوک بینی ممکن است افتاده تر شود یا اینکه راه هوایی بینی تنگ تر شده و مشکلات تنفسی ایجاد کند. جراحی بینی برای افراد سن بالا می تواند به منظور اصلاح اینگونه مشکلات انجام شود تا عملکرد تنفسی بینی بیمار بهبود پیدا کرده و همچنین ظاهر جوان تری پیدا کند.
منابع[ویرایش]
- ویکیپدیای انگلیسی، برداشت شده در ۵ اسفند ۱۳۸۸.
- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ «عمل زیبایی بینی». راستینه.
- ↑ رتبه اول ایرانیها در جراحی بینی . [خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) http://www.irna.ir]
- ↑ «جراحی بینی».
- ↑ انواع جراحی بینی