پرش به محتوا

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
بانک قرض‌الحسنهٔ مهر ایران
نوعشرکت سهامی عام
صنعتخدمات مالی
بنا نهاده۱۳۸۶
بنیانگذاراندولت نهم جمهوری اسلامی ایران
دفتر مرکزیتهران، با بیش از ۵۰۰ شعبه در سراسر ایران
محدودهٔ فعالیتغرب آسیا
افراد کلیدیدکتر غلامرضا فتحعلی (مدیر عامل)
محصولاتبانکداری خرد
کارت اعتباری سرمایه بانک در سال ۱۴۰۳ ۱۰۰۰۰ میلیارد تومان است.
سود خالصافزایش ۷٬۹۰۰ میلیارد ریال (۱۴۰۳)[۱]
مجموع داراییافزایش ۲۵۲٫۰۰۰ میلیارد ریال (۱۴۰۲)[۲]
تعداد کارکنان۳٬۸۲۶ نفر (۱۴۰۳)
وبگاه

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران شرکت خدمات مالی و بانک‌داری دولتی ایرانی است که در زمینهٔ ارائه خدمات بانکداری خرد، مدیریت سرمایه‌گذاری و تسهیلات قرض‌الحسنه فعالیت می‌کند. بانک قرض الحسنه مهر ایران با سرمایهٔ اولیه ۱۵ هزار میلیارد ریال و با مشارکت بانک‌های دولتی توسط محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور وقت جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۲۲ آذر ۱۳۸۶ افتتاح و با گسترش و توزیع شعب خود در سراسر ایران فعالیت خود را ادامه داد.

تاریخچه

[ویرایش]

بانک قرض الحسنه مهر ایران با صدور مجوز رسمی بانک مرکزی در تاریخ ۶ شهریور ۱۳۸۷ و بر اساس برنامه‌های تدوین شده، ضمن انجام امور مربوطه به اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه در ارتباط با فعالیتهای حساب قرض الحسنه جاری و بانکداری الکترونیکی اقدام می‌کند.

بانک قرض الحسنه مهر ایران در بدو امر با ۲ هزار واحد بانکی متشکل از ۳۰۰ شعبه واگذاری از بانکهای سهامدار و ۱ هزار و ۷۰۰ واحد بانکی (باجه) مستقر در شعب بانکهای سهامدار شروع به کار کرد که پس از تشکیل ساختار و سازمان این بانک به دلیل توسعه کیفیت شعب بانکی کلیه شعب آن بانک به صورت مستقل شروع به کار کرد که هم‌اکنون با بیش از ۵۰۰ شعبه فعال به صورت آنلاین در حال فعالیت هستند.[۳] این بانک در ابتدا با ۳۰۰ شعبه شروع به کار کرد.[۴] بانک قرض‌الحسنهٔ مهر هم‌اکنون دارای شبکه‌ای متشکل از بیش ۵۰۰ شعبه در سراسر ایران است. شعبه مرکزی این بانک در خیابان تخت جمشید (طالقانی) تهران قرار دارد.[۵] در تاریخ ۸ اکتبر ۲۰۲۰ وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا این بانک را در فهرست سیاه خود قرار داده و تحریم کرد.[۶]

مدیرانِ پیشین

[ویرایش]
نام و نام خانوادگی تاریخ شروع خدمت تاریخ پایان خدمت
غلامرضا فتحعلی آذر ۱۴۰۳
سید سعید شمسی نژاد آذر ۱۴۰۰ آذر ۱۴۰۳
مرتضی اکبری شهریور ۱۳۹۵ آذر ۱۴۰۰
سیامک دولتی اسفند ۱۳۹۳ مرداد ۱۳۹۵
اسماعیل لله گانی مهر ۱۳۹۳ اسفند ۱۳۹۳
غلامرضا مصطفی پور مهر ۱۳۸۶ مهر ۱۳۹۳



موفقیت‌ها

[ویرایش]

در آذر سال ۱۴۰۳ بعد از بانک‌های ملی ،ملت ،سپه ،صادرات، تجارت ،پاسارگاد هفتمین بانک با منابع بالا را با ۴۰۰ همت کسب کرد این در حالیست که فقط این بانک در زمینه بانکداری اشخاص حقیقی فعالیت می‌کند طبق اعلام بانک مرکزی ۲۶ درصد از تعداد تسهیلات کل کشور در سال ۱۴۰۳ را بانک مهر ایران پرداخت کرده است === انتخاب به عنوان سومین بانک برتر جهان اسلام در سال ۲۰۱۸ ===. بر اساس رتبه‌بندی برترین موسسات مالی اسلامی در جهان که توسط نشریه بین‌المللی بنکر در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، بانک قرض الحسنه مهر ایران در صدر موسسات مالی اسلامی در جهان قرار گرفت. نشریه بین‌المللی بنکر رشد دارایی‌های موسسات کاملاً اسلامی و موسسات با باجه‌های اسلامی را مورد بررسی قرار داده است که بر اساس آن این بانک به عنوان بانک کاملاً اسلامی با ۶۱٫۱ درصد رشد و ۳ هزار و ۸۷۸ میلیون دلار دارایی منطبق بر شریعت، در رتبه اول بانکهای ایران و رتبه برتر موسسات کاملاً اسلامی دنیا قرار گرفت.

تاریخچه

[ویرایش]

بانک قرض‌الحسنهٔ مهر ایران با سرمایهٔ اولیهٔ ۱۵٬۰۰۰ میلیارد ریال با مشارکت ۱۰ بانک بزرگ ایران توسط رئیس‌جمهور وقت جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۲۲ آذر ۱۳۸۶ افتتاح و در تاریخ ۶ شهریور ۱۳۸۷ از بانک مرکزی ایران مجوز رسمی فعالیت گرفت.[۷] این بانک ابتدا با ۳۰۰ شعبهٔ مستقل (واگذار شده از طرف بانک‌های سهامدار) و ۱٬۷۰۰ باجه در شعب منتخب بانک ملی و بانک صادرات آغاز به کار نمود و پس از آن شعب بانک به صورت مستقل ادامهٔ کار دادند و واحدهای مستقر در بانک‌های سهامدار برچیده شدند. بانک قرض‌الحسنهٔ مهر هم‌اکنون بالغ بر ۳٬۰۰۰ پرسنل در سراسر ایران دارد.[۸]

تحریم

[ویرایش]

در تاریخ ۸ اکتبر ۲۰۲۰ وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا ۱۸ بانک در ایران از جمله بانک قرض‌الحسنهٔ مهر ایران را در فهرست سیاه خود قرار داده و تحریم کرد.[۶][۹][۱۰]


مجوز فعالیت بانک

[ویرایش]

در ۲۰ دی ۱۳۹۷ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، با توجه به شاخص‌های مطلوب و شایستهٔ بانک قرض‌الحسنهٔ مهر ایران در حوزه‌های مختلف بانکداری از جمله کفایت سرمایهٔ مطلوب، رشد مثبت منابع قرض‌الحسنه، پایین بودن میزان مطالبات بانکی، پیشگامی در عرصه‌های بانک‌داری الکترونیک، شفافیت عملکرد مالی و … با اعطای مجوز رسمی، فعالیت این بانک را دائمی کرد.[۱۱]

فعالیت‌ها

[ویرایش]

فعالیت تخصصی بانک جذب منابع قرض‌الحسنه و پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه با کارمزد چهار درصد است. افرادی که در این بانک دارای حساب قرض‌الحسنهٔ پس‌انداز یا جاری هستند می‌توانند بر اساس ضوابط از تسهیلات بانک استفاده نمایند. سایر خدمات بانکی نظیر صدور انواع ضمانت‌نامه‌های بانکی، صدور کارت اعتباری و ایجاد درگاه پرداخت اینترنتی نیز در این بانک صورت می‌گیرد.[۸] برطبق مصوبهٔ جدید بانک مرکزی حق صدور ضمانت‌نامه ندارد.

بانکداری الکترونیکی

[ویرایش]

تخلفات

[ویرایش]

تمامی طرح های این بانک دارای مجوز از بانک مرکزی است و هیچ گونه تخلفی محرز نشده است.

مسئولیت اجتماعی

[ویرایش]

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران یکی از بانک‌های ایرانی است که وجه التزام (جریمه دیرکرد) تسهیلات را در سرفصل درآمدها شناسایی نمی‌کند و این مبالغ را در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی هزینه می‌کند. این بانک در طرح شهید سلیمانی وزارت بهداشت مشارکت داشته و ۲۵ هزار قلم کالای بهداشتی به ارزش ۳۰۰ میلیارد ریال برای مقابله با کرونا تأمین کرده است. هزینه این اقدام از محل وجه التزام دریافتی تأمین شده است. سایر اقدامات این بانک در حوزه مسئولیت اجتماعی شامل کمک به تکمیل فضاهای آموزشی نیمه‌تمام در مناطق محروم (از جمله سیستان و بلوچستان) به ارزش ۳۴۰ میلیارد ریال، کمک به سازمان بهزیستی برای تأمین هزینه دارو به مبلغ ۲۰۰ میلیارد ریال، ساخت دو مدرسه در مناطق محروم به ارزش ۲۰ میلیارد ریال، تهیه بسته‌های معیشتی برای نیازمندان به ارزش ۴۰ میلیارد ریال، و آزادسازی زندانیان جرائم غیرعمد بوده است. همچنین، این بانک در بازسازی روستاها، تجهیز کتابخانه‌های مناطق محروم، و ارائه کمک‌های غیرنقدی به معلولان، مؤسسات خیریه و شیرخوارگاه‌ها مشارکت داشته است.[۱۲][۱۳][۱۴][۱۵][۱۶][۱۷]

نگارخانه

[ویرایش]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. «بانک قرض الحسنه مهر ایران_ صورتهای مالی». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ ژانویه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۹.
  2. «بانک قرض الحسنه مهر ایران_ صورتهای مالی». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ ژانویه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۹.
  3. بانک قرض‌الحسنهٔ اسلامی در ایران تأسیس می‌شود (خبرگزاری فارس، ۹ تیر ۱۳۸۶)
  4. بانک قرض‌الحسنهٔ مهر امروز گشایش می‌یابد (فردانیوز، ۲۳ آذر ۱۳۸۶)
  5. «بانک قرض الحسنه» با سرمایهٔ دولتی بایگانی‌شده در ۱۲ مه ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine (روز آنلاین، ۳۰ مرداد ۱۳۸۶)
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ «آمریکا ۱۸ بانک دیگر ایران را تحریم کرد». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۱۱.
  7. www.asriran.com https://www.asriran.com/fa/news/31079/احمدی-نژاد-بانک-قرض-الحسنه-را-افتتاح-کرد. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۸. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  8. ۸٫۰ ۸٫۱ وبگاه رسمی بانک قرض‌الحسنهٔ مهر ایران بایگانی‌شده در ۸ سپتامبر ۲۰۱۲ توسط Wayback Machine،
  9. «دولت ترامپ ۱۸ بانک ایرانی را تحریم کرد». بی‌بی‌سی فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۱۱.
  10. «آمریکا ۱۸ بانک ایران را تحریم کرد». RFI. ۲۰۲۰-۱۰-۰۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۱۱.
  11. «بانک‌ها و نهادهای پولی مجاز». بایگانی‌شده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۸ اکتبر ۲۰۲۰.
  12. «تمرکز اقدامات مسئولیت اجتماعی بانک قرض‌الحسنه مهر ایران بر توسعه آموزش». qardalhasan.ir. ۵ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۱۰ آذر ۱۴۰۳.
  13. «هفتمین زندانی جرائم غیرعمد در استان زنجان توسط بانک مهربانی‌ها آزاد شد». qardalhasan.ir. ۱۸ شهریور ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۱۰ آذر ۱۴۰۳.
  14. «مرحله دوم مشارکت بانک مهر ایران در طرح شهید سلیمانی». ایسنا. ۲۹ آبان ۱۴۰۰. دریافت‌شده در ۱۰ آذر ۱۴۰۳.
  15. «آیین رونمایی از مشارکت بانک قرض الحسنه مهر ایران در طرح شهید سلیمانی وزارت بهداشت در راستای مقابله با کرونا». خبرگزاری برنا. ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰. دریافت‌شده در ۱۰ آذر ۱۴۰۳.
  16. «کمک ۲۰۰ میلیاردی بانک قرض‌الحسنه مهر ایران به مددجویان بهزیستی». jahaneghtesad.com. ۵ دی ۱۴۰۲. دریافت‌شده در ۱۰ آذر ۱۴۰۳.
  17. [qardalhasan.ir/x4zY «۲ زندانی دیگر توسط کارکنان بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در اردبیل آزاد شدند»] مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). qardalhasan.ir. ۱ بهمن ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۱۰ آذر ۱۴۰۳.

پیوند به بیرون

[ویرایش]