قلج ارسلان یکم

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط ImanFakhri (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۹ آوریل ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۲۴ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

قلج ارسلان یکم
سومین سلطان سلجوقیان روم
سلطنت۱۰۹۲–۱۱۰۷
پیشینسلیمان یکم
جانشینملک شاه
زاده۱۰۷۹
درگذشته۱۱۰۷ (۲۷−۲۸ سال)
رود خابور در نزدیکی موصل
خاندانسلجوقیان
پدرسلیمان یکم

قلج ارسلان یکم (به ترکی استانبولی: Kılıç Arslan) یکی از سلاطین سلجوقیان روم از سال ۱۰۹۲ تا ۱۱۰۷ می‌باشد. وی در طول نخستین جنگ صلیبی حکومت می‌کرد. او حکومت سلجوقیان روم را پس از مرگ ملکشاه یکم دوباره ایجاد کرد و صلیبیون را در طول جنگ‌های صلیبی سه مرتبه شکست داد.
قلج ارسلان پس از مرگ پدرش سلیمان یکم در سال ۱۰۸۶ به یک گروگان بزرگ برای ملکشاه تبدیل شد. اما زمانی که ملکشاه درگذشت، ارسلان با هدایت یک ارتش ترک به نیقیه (ایزنیک) رفت و جایگزین امین غزنی فرماندار ملکشاه شد.
پس از ملکشاه قبایلی مانند دانشمندیان، سلتوقیان، چاکا، تنگریبیرمیش بیگیان و آل ارتق برای استقلال خود به رقابت پرداختند. آلکسیوس یکم با دختر امیر چاکا ازدواج کرد و با آن‌ها متحد شد. قلج ارسلان با دریافت نامه‌ای از سوی آلکسیوس یکم به چاکا دعوت شد. وی با ارتشی به سمت سمیرانا پایتخت چاکا حرکت کرد. در آنجا ضیافتی برپا شد و او پدرزن خود را به چادر آورد و درحالی که مست بود او را کشت.
پس از جنگ‌های صلیبی او به سمت شرق به حران و دیاربکر رفت. در ۱۱۰۷ او قصد داشت موصل را فتح کند اما توسط محمد یکم سلجوقی با پشتیبانی آل ارتق در حوالی رودخانه خابور شکست خورد. قلج ارسلان در حین فرار از رودخانه کشته شد.

منابع