اپرچر
در نورشناسی، اَپِرچِر (به انگلیسی: aperture) یک حفره یا روزنه است که نور از آن عبور میکند. به طور خاص در عکاسی، اپرچر و فاصله کانونی، زاویهٔ پرتوها را تعیین میکنند که به کانون عدسی میرسند و سپس روی حسگر تصویر تابیده میشوند.
یک سیستم نوری معمولاً دارای دهانهها یا ساختارهای زیادی است که دستههای پرتو را محدود میکنند. این ساختارها ممکن است لبه عدسی یا آینه، یا حلقه یا وسایل دیگری باشند که یک عنصر نوری را در جای خود نگه میدارند، یا ممکن است یک عنصر خاص مانند دیافراگم باشد که در مسیر نوری قرار میگیرد تا نور ورودی به سیستم را محدود و تنظیم کند. به طور کلی، این ساختارها توقف (stop) نامیده میشوند،[۱] و توقف اپرچر (aperture stop) توقفی است که به طور اصلی زاویهٔ مخروطِ پرتو و روشنایی در نقطه تصویر (مردمک خروجی) را تعیین میکند.
در زبان فارسی عمدتاً به طور اشتباه به آن دیافراگم (diaphragm) میگویند در حالیکه دیافراگم به تیغههایی گفته میشود که روی لنز قرار دارند و توسط باز و بستهشدن آنها، میزان عبور نور از روزنه میانی آنها که اپرچر گفته میشود، کنترل میشود.
نوشتارهای مرتبط[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ "Exposure Stops in Photography - A Beginner's Guide". Photography Life (به انگلیسی). 16 January 2015. Retrieved 2019-05-10.
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Aperture». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۱۰ دسامبر ۲۰۲۲.