روشنک نوعدوست: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جزبدون خلاصۀ ویرایش
وگ
خط ۳: خط ۳:
روشنک در سال [[۱۲۷۷]] در [[رشت]] به دنیا آمد. پدرش پزشکی روشنفکر بود. او در کودکی ابتدا نزد پدر درس خواند و سپس زبان‌های عربی و فرانسه را آموخت<ref name=karnama>فرخزاد، پوران - ص۸۶۶</ref>.
روشنک در سال [[۱۲۷۷]] در [[رشت]] به دنیا آمد. پدرش پزشکی روشنفکر بود. او در کودکی ابتدا نزد پدر درس خواند و سپس زبان‌های عربی و فرانسه را آموخت<ref name=karnama>فرخزاد، پوران - ص۸۶۶</ref>.


روشنک نوعدوست در [[۱۲۹۷]] مدرسه‌ای با ۳ کلاس برای زنان و دختران در رشت تاسیس کرد<ref name>فرخزاد، پوران - ص۸۶۶ و ناهید، عبدالحسین، ص.۱۱۳</ref>. پس از [[جنبش مشروطه]] و بعد از تشکیل نخستین کنگره [[حزب کمونیست ایران (دهه ۱۹۲۰)|حزب کمونیست ایران]] در [[بندر انزلی]] ([[۱۲۹۹]]) با تعدادی از زنان [[جمعیت پیک سعادت نسوان]] را برای پی‌گیری حقوق سیاسی و اجتماعی زنان تاسیس کردند و به تاسیس مدرسه دخترانه، کلاس‌های صنایع دست‌دوزی، کتابخانه، برپایی تئاتر و سخنرانی برای زنان پرداختند. آنان نشریه [[پیک سعادت نسوان]] را نیز منتشر می‌کردند که روشنک نوعدوست صاحب امتیاز آن بود<ref name=mashrouteh>ناهید، عبدالحسین، ص.۱۱۳</ref>.
روشنک نوعدوست در [[۱۲۹۷]] مدرسه‌ای با ۳ کلاس برای زنان و دختران در رشت تاسیس کرد<ref name>فرخزاد، پوران - ص۸۶۶ و ناهید، عبدالحسین، ص.۱۱۳</ref>. پس از [[جنبش مشروطه]] و بعد از تشکیل نخستین کنگره [[حزب کمونیست ایران (دهه ۱۹۲۰)|حزب کمونیست ایران]] در [[بندر انزلی]] ([[۱۲۹۹]])، با تعدادی از زنان [[رشت]] [[جمعیت پیک سعادت نسوان]] را برای پی‌گیری حقوق سیاسی و اجتماعی زنان تاسیس کردند و به تاسیس مدرسه دخترانه، کلاس‌های صنایع دست‌دوزی، کتابخانه، برپایی تئاتر و سخنرانی برای زنان پرداختند. آنان نشریه [[پیک سعادت نسوان]] را نیز منتشر می‌کردند که روشنک نوعدوست صاحب امتیاز آن بود<ref name=mashrouteh>ناهید، عبدالحسین، ص.۱۱۳</ref>.


از پایان زندگی روشنک نوع‌دوست اطلاعی در دست نیست<ref name=karnama>فرخزاد، پوران - ص۸۶۶</ref>.
از پایان زندگی روشنک نوع‌دوست اطلاعی در دست نیست<ref name=karnama>فرخزاد، پوران - ص۸۶۶</ref>.

نسخهٔ ‏۱۷ مهٔ ۲۰۰۹، ساعت ۱۵:۱۰

روشنک نوعدوست (یا نوع دوست) (۱۲۷۷-؟) روزنامه‌نگار و از پیشگامان جنبش زنان در ایران بود. او از موسسان جمعیت پیک سعادت نسوان در رشت و صاحب امتیاز نشریه پیک سعادت نسوان بود[۱].

روشنک در سال ۱۲۷۷ در رشت به دنیا آمد. پدرش پزشکی روشنفکر بود. او در کودکی ابتدا نزد پدر درس خواند و سپس زبان‌های عربی و فرانسه را آموخت[۱].

روشنک نوعدوست در ۱۲۹۷ مدرسه‌ای با ۳ کلاس برای زنان و دختران در رشت تاسیس کرد[۲]. پس از جنبش مشروطه و بعد از تشکیل نخستین کنگره حزب کمونیست ایران در بندر انزلی (۱۲۹۹)، با تعدادی از زنان رشت جمعیت پیک سعادت نسوان را برای پی‌گیری حقوق سیاسی و اجتماعی زنان تاسیس کردند و به تاسیس مدرسه دخترانه، کلاس‌های صنایع دست‌دوزی، کتابخانه، برپایی تئاتر و سخنرانی برای زنان پرداختند. آنان نشریه پیک سعادت نسوان را نیز منتشر می‌کردند که روشنک نوعدوست صاحب امتیاز آن بود[۳].

از پایان زندگی روشنک نوع‌دوست اطلاعی در دست نیست[۱].

پانویس

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ فرخزاد، پوران - ص۸۶۶
  2. فرخزاد، پوران - ص۸۶۶ و ناهید، عبدالحسین، ص.۱۱۳
  3. ناهید، عبدالحسین، ص.۱۱۳

منابع

  • فرخ‌زاد، پوران (۱۳۸۱کارنمای زنان کارای ایران (از دیروز تا امروز)، تهران: نشر قطره، شابک ISBN ۹۶۴-۳۴۱-۱۱۶-۸ مقدار |شابک= را بررسی کنید: invalid character (کمک) تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)
  • ناهید، عبدالحسین (۱۳۶۰زنان ایران در جنبش مشروطه، تبریز: نشر احیا، ص. ۱۱۵