پرش به محتوا

ادنوک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
ادنوک
نوعشرکت دولتی
صنعتنفت‌وگاز
بنا نهاده۱۹۷۱
دفتر مرکزیابوظبی، امارات
محدودهٔ فعالیتجهانی
افراد کلیدیخلیفه بن زاید آل نهیان
(رئیس شورای عالی نفت)
سلطان احمد الجابر
(مدیر عامل اجرایی)
محصولاتنفت خام
بنزین و گریس
گاز طبیعی
ال‌ان‌جی و ال‌پی‌جی
فراورده‌های پتروشیمی
مواد شیمیایی
درآمدافزایش ۶۰ میلیارد دلار (۲۰۱۶)
تعداد کارکنان۵۵،۰۰۰ نفر (۲۰۱۶)
شرکت‌های وابستهشرکت بروج
وبگاه

شرکت ملی نفت ابوظبی (به انگلیسی: Abu Dhabi National Oil Company) یا ادنوک، (مخفف انگلیسی: ADNOC) شرکت دولتی نفت‌وگاز امارات است، که با در اختیار داشتن ۱۳۷ میلیارد بشکه نفت درجا، یکی از بزرگترین شرکت‌های نفتی جهان از نظر مالکیت ذخایر به‌شمار می‌آید.

شرکت ادنوک در سال ۱۹۷۱ تأسیس شد و اکنون ظرفیت تولید نفت آن بالغ بر ۴ میلیون بشکه در روز می‌باشد و برای رسیدن به ظرفیت ۵ میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۳۰ برنامه‌ریزی کرده‌است.[۱][۲] کلیه سهام این شرکت متعلق به دولت ابوظبی است و دفتر مرکزی آن در ساختمان مرکزی ادنوک، در شهر ابوظبی قرار دارد.

فعالیت‌ها

[ویرایش]

ادنوک یکی از شرکت‌های پیشرو در صنایع نفت‌وگاز جهان، از نظر ذخایر اثبات شده نفت است. این شرکت مالک ۲ پالایشگاه بنام‌های پالایشگاه ام‌النار و پالایشگاه الرویس، در امارات متحده عربی می‌باشد. شرکت ادنوک دارای ۱۴ شرکت تابعه است و در هر ۲ بخش؛ بالادستی و پایین‌دستی صنعت نفت فعالیت می‌نماید.

شرکت ادنوک در حال توسعه میدان‌های گازی این کشور، در هر دو بخش خشکی و دریایی می‌باشد. درصد بسیاری از گاز طبیعی تولیدشده توسط ادنوک در شکل گاز مایع (ال‌ان‌جی) به خارج از این کشور صادر می‌شود و درصد باقی‌مانده آن نیز برای مصرف تأسیسات تولید برق و نیز خوراک کارخانجات صنعتی و مجتمع‌های پتروشیمی، همچنین برای تزریق به مخازن نفتی برای افزایش فشار مخزن و چاه‌ها و نیز بهبود تولید نفت خام و میعانات گازی عرضه می‌شود.

شرکت‌های تابعه

[ویرایش]

از نظر امکانات و تخصص همچنین ابزار و ماشین‌آلات مورد نیاز در صنایع نفت و گاز، ادنوک یک شرکت کامل و عملیاتی می‌باشد، که مجموعه‌ای از شرکت‌های تخصصی را در اختیار دارد و هر کدام در بخشی از صنعت نفت فعال می‌باشند. ادنوک هم‌اکنون ۱۶ شرکت تابعه اصلی دارد.

اکتشاف و تولید

[ویرایش]

حفاری و خدمات

[ویرایش]
  • شرکت ملی حفاری امارات: یا ان‌دی‌سی که عملیات حفاری و ارائه خدمات سرچاهی در مناطق خشکی و دریایی امارات متحده عربی، با تمرکز بر امارت ابوظبی را انجام می‌دهد.
  • اسناد: تولید و بازاریابی مواد شیمیایی، ارائه خدمات ترابری، لجستیک و پشتیبانی، همچنین انتقال مواد شیمیایی و مدیریت مواد زائد زیستی و دفع پسماندهای صنعتی، از وظایف این شرکت می‌باشد.
  • ارشاد: یا شرکت نفت بنادر ابوظبی، که عملیات مربوط به ذخیره‌سازی، انتقال و صادرات نفت خام از بنادر ابوظبی همچون الرویس و جبل‌الظنة را برعهده دارد.

فراورش و پالایش

[ویرایش]
  • گسکو: پالایش، تولید و بهره‌برداری از گاز مایع و میعانات گازی را انجام می‌دهد.
  • ادگس: یا شرکت گاز ابوظبی که وظیفه فراورش، انتقال، بازاریابی و توزیع گاز مایع و فراورده‌های گاز طبیعی مایع‌شده را برعهده دارد.
  • شرکت توسعه گاز ابوظبی: یا شرکت گاز الحُسن این شرکت توسعه مخازن گاز ترش، که بخش اعظم آن مربوط به میدان گازی شاه است را انجام می‌دهد.
  • شرکت پالایش نفت ابوظبی: یا شرکت تکریر، یک شرکت پایین‌دستی است، که به پالایش نفت خام، تولید کلر، گوگرد و مواد شیمیایی اشتغال دارد.

پتروشیمی و شیمیایی

[ویرایش]

ترابری و انتقال

[ویرایش]
  • ادناتکو: یا شرکت ملی نفت‌کش ابوظبی حمل‌ونقل و انتقال نفت خام و فراورده‌های نفتی را برعهده دارد.
  • شرکت ملی انتقال گاز: توزیع و انتقال گاز مایع و محصولات جانبی آن، از جزیره داس را انجام می‌دهد.

توزیع و پخش

[ویرایش]
  • شرکت پخش ادنوک: وظیفه توزیع، ذخیره‌سازی، ترابری و انتقال محصولات پالایش‌شده نفت و گاز را برعهده دارد.

شورای عالی نفت

[ویرایش]

شورای عالی نفت ابوظبی در ساختار اجرایی شرکت ادنوک، به عنوان هیئت مدیره عمل می‌کند و اعضای شورا نیز همان وظایف اعضای هیئت مدیره را برعهده دارند. رئیس شورای عالی نفت خلیفه بن زاید آل نهیان می‌باشد. اعضای شورای عالی نفت ابوظبی:

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. "ADNOC awards $744 mil contract to develop offshore block amid oil capacity boost". S&P Global. May 25, 2021.
  2. Raval, Anjli; Kerr, Simeon (January 18, 2021). "Adnoc defies retreat from oil with push to pump up output". Financial Times. Retrieved October 16, 2021.

پیوند به بیرون

[ویرایش]