پرش به محتوا

پرویز قریب افشار

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرویز قریب افشار
زادهٔ۲۳ خرداد ۱۳۲۲ ‏(۸۱ سال)
پیشه(ها)مجری تلویزیون و گوینده رادیو
همسرزویا ثابت

پرویز قریب افشار مجری با سابقه ایرانی متولد ۲۳ خرداد ۱۳۲۲ در تهران است. همسر وی زویا ثابت و فرزندش شیوا رز بازیگر در آمریکا است.[۱] او با خنده‌های معروفش، مجری بسیاری از برنامه‌های نوروزی و جشن‌های دیگر در تلویزیون ملی بود؛ برنامه‌هایی که شاید در آن زمان تصور می‌شد تنها برای مناسبتی خاص تهیه و پس از مدتی به فراموشی سپرده می‌شوند. اما، قریب افشار، توسط نوارهای ویدئویی، برای نسل پس از انقلاب هم به چهره‌ای آشنا بدل شد.[۲] او پس از انقلاب ایران به آمریکا رفت.

زندگی

[ویرایش]

وی در آمریکا ازدواج کرد و علاوه بر اجرای نقش در برنامه «شو» در مدرسه عالی زنان و چند دانشکده دیگر تدریس می‌کرد. افشار پس از گذشت چند سال از زندگی مشترک، از همسر اولش جدا شد و با یکی از زنان خواننده لس آنجلس به نام زویا ثابت ازدواج کرد. قریب افشار صاحب یک فرزند دختر به نام شیوا رز قریب افشار است. شیوا متولد ۸ فوریه ۱۹۶۹ در سنتا مونیکا و بازیگر فیلم‌های تلویزیونی و سینمایی آمریکایی است. شیوا رز را بخاطر فیلم دیوید اند لیلا می‌شناسند اما وی همچنین در سریال‌هایی همانند سی‌اس‌آی: میامی نقش بازی کرده‌است.

تدریس

[ویرایش]

او افزون بر اجرای برنامه‌های «شو» در تلویزیون، در رشته روابط عمومی دانشکده صدا و سیما تدریس می‌کرد.

فعالیت‌ها

[ویرایش]

برنامه نوروز ۵۷

[ویرایش]

این مجری ایرانی، آخرین برنامه ای که در ایران به روی صحنه برد، برنامهٔ نوروز ۵۷ بود. در این سال یکی از بزرگ‌ترین برنامه‌های نوروزی را به کمک دوستان و تعدادی از مدیران برنامه‌ها ساخت.

اولین برنامه نوروزی در آمریکا

[ویرایش]

او چون سال‌ها در ایران برنامه نوروزی داشت، خیلی علاقه‌مند بود این برنامه را در خارج از کشور هم ادامه بدهد. پس نخستین برنامهٔ نوروزی در خارج از کشور را نیز تهیه و پخش کرد. در آن زمان، برنامه تنها در لس آنجلس پخش می‌شد. دو ساعت و نیم برنامه بود و باید همه چیز را از صفر شروع می‌کردند. هیچ امکاناتی در آنجا نبود.

جشنواره بهاره زرتشتیان

[ویرایش]

چون در آن زمان در سفارت آمریکا در ایران گروگان‌گیری صورت گرفته بود، برای اولین برنامه نوروزی که در آمریکا داشتند، به او اجازه ندادند که به نام نوروز ایرانی برنامه پخش کند. به همین جهت، نخستین برنامه اش، به نام «جشنواره بهاره زرتشتیان» پخش شد. آن برنامه، نخستین برنامه ای بود که خارج از ایران درست می‌شد. اما، چون در آن زمان هیچ برنامه تلویزیونی ایرانی نبود، افشار باید یک برنامه رادیویی برای یک ماه پیش از نوروز می‌گرفت که به مردم اطلاع بدهد برنامه ای تلویزیونی خواهند داشت.

برنامه سیمای آشنا

[ویرایش]

تقریباً ۱۰ ماه پس از این برنامه نوروزی، اولین برنامه ای که به‌طور معمول در آمریکا شروع شد، برنامه «سیمای آشنا» بود. البته دو تلویزیون دیگر هم شروع به کار کرده بودند. برای دومین برنامه نوروزی با عنوان «سیمای آشنا» با هوشمند عقیلی و بیژن سمندر، محلی را اجاره کرد. از آن به بعد، برنامه‌های «سیمای آشنا» هفته ای یک بار؛ روزهای یکشنبه، پخش می‌شد. بعد از مدتی، «سیمای آشنا» را به برنامهٔ صبحگاهی بردند و پنج روز هفته از ساعت هفت و نیم تا هشت و نیم این برنامه را اجرا کردند.

مجری‌گری در مسابقه انتخاب دختر شایسته ایران

[ویرایش]

مسابقه انتخاب دختر شایسته ایران در سال ۱۳۵۶ طی مراسمی با شکوه در رویال هتل هیلتون تهران برگزار شد. در این مراسم پرویز قریب افشار به همراه گوگوش از مجریان برنامه بودند.

تأمین هزینه‌های برنامه

[ویرایش]

ایرانی‌ها، با توجه به آشنایی با وی و برنامه‌های تلویزیونی اش در ایران، کمک کردند و در آن برنامه آگهی گرفتند. یعنی خرج برنامه که حدود ۲۴ هزار دلار شد از طریق آگهی‌های هم‌وطنانش در لس آنجلس تأمین شد.

مشکلات ضبط برنامه

[ویرایش]

از آنجاییکه امکانات نداشتند، تکه‌هایی از برنامه را در کوچه و خیابان ضبط می‌کردند و بخاطر اینکه می‌خواستند، برنامه حال و هوای شرقی داشته باشد، یک فرش فروشی را در لس آنجلس پیدا کرده و مقداری از برنامه را هم در آن‌جا ضبط کردند. گروه از همان امکانات موجود استفاده می‌کردند. دوربین را برمی‌داشته و به جاهای گوناگون می‌بردند و برنامه را ضبط می‌کردند.

دارایی‌ها

[ویرایش]

او یکی از شرکای شبکه تلویزیونی تپش و مالک یک رادیو در لس آنجلس است.[نیازمند منبع]

مسافرت با پای پیاده

[ویرایش]

قریب افشار و همسرش، قصد داشتند تابستان سال ۱۳۸۳ مسافرتی با پای پیاده از آستارا تا خلیجی در حوالی گرگان را تجربه کنند. او حدود یک سال در برنامه اش به تبلیغ این مسافرت پرداخت و جوانان و مردم را برای همراهی با خود دعوت کرد. اما استقبالی از این برنامه صورت نگرفت. افشار با نزدیک شدن موعد سفرش در خرداد ۱۳۸۳ کم‌کم صحبت از خطر این سفر به میان آورد و سرانجام بیان کرد که بنا به درخواست بسیاری از علاقه‌مندانش، برنامه این سفر را لغو کرده‌است.[۱]

آثار

[ویرایش]

فیلم کاروان‌ها
قریب افشار در فیلم کاروان‌ها؛ اولین فیلمی که با سرمایه ایران و یک شرکت خارجی تهیه می‌شد، نقش رئیس پلیس یکی از شهرهای افغانستان را بر عهده داشت.

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «از شوی تلویزیونی تا تهییج کوی دانشگاه بهائیان در عصر پهلوی‌ها». روزنامه کیهان شماره ۱۸۹۷۲. ۲۱ آذر ۱۳۸۶. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۵ اوت ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۵ سپتامبر ۲۰۱۸.
  2. «خاطره‌هایی از نوروز با پرویز قریب‌افشار». دریافت‌شده در ۵ سپتامبر ۲۰۱۸.