فیدبک
بازخورد[۱][۲] یا فیدبک (به انگلیسی: Feedback) نوعی برگشت پیام ارتباطی است که در آن، خروجی بهطور عامدانه به پیام فرستنده واکنش نشان میدهد و در نتیجه کیفیت یا کمیت خروجی بر پایه مقدار در نظر گرفتهشده (خواستِ گرداننده) ارائه میشود. این پیامها، به فرستنده امکان میدهند تا وضعیت ارتباطی خود را با مخاطبانش ارزیابی کند. نظامهای ارتباطی، اجتماعی، اقتصادی و غیره ایجاد و استفاده از لوپ یا حلقهٔ فیدبک را غنیمتی برای اصلاح خود قلمداد میکنند.
محتویات
کاربرد بازخورد[ویرایش]
بازخورد به مفهوم بازگرداندن بخشی از خروجی یک سیستم و ترکیب آن با ورودی به منظور کنترل خروجی است. فیدبک در بسیاری از سیستمها، از جمله در سیستمهای مکانیکی، الکتریکی، بیولوژیکی، حرارتی و برودتی کاربرد دارد و بهطور کلی بنمایهٔ سیستمهای کنترل در همهٔ زمینههاست. مثلاً، استفاده از فیدبک در ماشین بخار به قرن نوزدهم میلادی برمیگردد و بهکارگیری فیدبک در سیستمهای حرارتی و برودتی با نصب ترموستات، امروزه بسیار متداول است. همچنین در بدن انسان، فیدبک نقش عمدهای در تنظیم دما و کنترل ترشح داخلی غدد ایفا میکند. بهطور مثال در هنگام راه رفتن با مشاهدهٔ مسیر پیش رو و با توجه به موانع افراد به اصلاح مسیر حرکت میپردازند.[۳] در این مثال عابر با استفاده از بازخوردهای چشمی و دیگر بازخوردهای موجود قادر به برداشتن قدم بعدی خود است.
بازخورد در الکترونیک[ویرایش]
در الکترونیک موارد متعددی را از کاربرد بازخورد میتوان نام برد که از جملهٔ آنها میتوان به استفاده از مقاومت امیتر در تقویتکنندههای ترانزیستوری یا مقاومت سورس در تقویتکنندهها اثر میدان اشاره کرد.
مزایای بازخورد منفی[ویرایش]
- کاهش حساسیت
- کاهش اعوجاج
- کاهش اغتشاش
- افزایش پهنای باند
انواع بازخورد منفی[ویرایش]
بازخورد در بیوشیمی[ویرایش]
در بحث آنزیمهای تنظیمی اگر محصول نهایی (P) خود یک آنزیم تنظیمکننده دیگر باشد در آن صورت به آن مهارکننده پس خور یا مهارکننده بازخورد میگویند.
جستارهای وابسته[ویرایش]
پانویس[ویرایش]
- ↑ صدری افشار، غلامحسین؛ حکمی، نسترن؛ حکمی، نسرین. واژهنامهٔ فنی. چاپ ششم. تهران: نیلوفر، ۱۳۸۲. صفحهٔ ۲۲۲. شابک ۹۶۴-۴۴۸-۰۶۵-۱.
- ↑ علاوه بر فیدبک و بازخورد، بدان بازخور، پسفرست، بازفرست، پسخور، و پسخوراند نیز گفتهاند.
- ↑ Razavi، Fundamentals of microelectronics، 605.
منابع[ویرایش]
- شکرخواه، یونس. واژهنامهٔ ارتباطات، چاپ سوم. تهران: سروش (انتشارات صدا و سیما)، ۱۳۸۶. شابک ۹۶۴-۴۳۵-۷۳۱-۰
- ویکیپدیای انگلیسی
![]() |
این یک مقالهٔ خرد الکترونیک است. با گسترش آن به ویکیپدیا کمک کنید. |
این یک مقالهٔ خرد پیرامون مهندسی کنترل است. با گسترش آن به ویکیپدیا کمک کنید. |