نویز
نوفه یا «نویز» (به انگلیسی: Noise) به معنای آلودگی صوتی، سیگنال ناخواسته است که شکل سیگنال ها را تغییر میدهد و باعث بروز اختلال میشود.
در هر سیستم مخابراتی، هنگام انتقال سیگنال با فرستنده و یا دریافت سیگنال در گیرنده، مقداری سیگنال ناخواسته به سیستم وارد میشود که برای گیرنده نامطلوب است و باعث کاهش کیفیت مخابره اطلاعات میشود. در حالت کلی به این سیگنالهای ناخواسته «نویز» (Noise) میگویند.
نوفه در اندازهگیری مقدارهای خروجی یک سامانه تأثیر میگذارد چنانکه مقدار مثبوت آن با مقدار واقعی آن فرق دارد. اگر مقدارهای شمارش حاصل از یک منبع پرتوزا را پی در پی اندازه بگیریم، میتوانیم مقدار شمارش متوسّط را محاسبه کنیم و سپس انحراف معیار را به دست آوریم. در این حالت، اندازهگیریهای چندگانه برای بهبود دقّت اندازهگیری و تعیین دقیقتر مقدار متوسّط انجام میشوند و نوسانهای زیاد در اندازهگیری نشانگر نوفهٔ سامانه است. این نوسانها ذاتاً تصادفی میباشند و با تعیین انحراف معیار (σ) ارزیابی میشوند.
نوفهٔ روی یک تصویر، اغلب دارای اجزای بسامدی (فرکانسی) نیز میباشند و واکاوی بسامدی شبیه به نشانک (اطّلاعات واقعی تصویر) دارد. بیناب توان نوفه که «بیناب وینِر» هم نامیده میشود، همان وردایی (واریانس) نوفه ۲(σ) تصویر است که به صورت تابعی از بسامد فضایی (f) بیان میگردد.
نوفهٔ سفید راهنما·اطلاعات
نوفهٔ صورتی راهنما·اطلاعات
نویز در شبکههای رایانهای[ویرایش]
در شبکههای رایانهای حرارت، القا و همشنوایی سبب ایجاد نوفه میشوند.
حرارت[ویرایش]
حرارت باعث میشود الکترونها در جهتهای نامشخّص آغاز به حرکت کنند، این حرکت گاهی با نشانکها همجهت میشوند و اندازه و شکل آنها که همان الگوهای نشانکهاست را تغییر میدهد و نوفه پدید میآید.
القا[ویرایش]
موتورهای مکانیکی مانند موتور خودرو یا موتورهای الکتریکی وسیلههای خانگی نوفهٔ القایی میآفرینند. این وسیلهها مانند یک آنتن فرستنده کار میکنند و میتوانند نوفه را ارسال کنند و بافهٔ شبکه، مانند یک آنتن گیرنده نوفههای ارسالی را دریافت میکند. بافههای برق فشار قوی یا رعد و برق نیز نوفهٔ القایی ایجاد میکنند.
همشنوایی[ویرایش]
همشنوایی اثر میدانهای مغناطیسی یک بافه کنار خود است.
پروژه نوفه[ویرایش]
نوفه واژه ای پارسی به معنی شور و غوغاست؛ نوفه یعنی آواز بلند و رسا. نوفه یک پروژه ی داده کاوی برای تحلیلی آماری کلان داده های جمع آوری شده از بستر یک شبکه اجتماعی پیشرفته با ویژگی هایی و امکانات متفاوت از نمونه های موجود می باشد. در حال حاضر این پروژه در فازهای ابتدایی روند پیشرفت خود به سر می برد. وب سایت این پروژه در نشانی www.noofeh.com قرار دارد.
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
![]() |
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ نویز موجود است. |
- کتاب شبکههای کامپیوتری، رشته فنی و حرفهای، آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران، شرکت چاپ و نشر کتابهای درسی ایران، سال ۱۳۸۶، صفحهٔ ۳۶