پرش به محتوا

پژوهشگاه رویان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پژوهشگاه رویان
نوعبنیاد پژوهشی غیر دولتی
بنیانگذاری شده۱۳۷۰ خورشیدی
بنیان گذارسعید کاظمی آشتیانی
نهاد مادر
جهاد دانشگاهی
رئیسعبدالحسین شاهوردی
کارمندان مدیریتی
  • روح‌الله فتحی(معاون آموزشی)
  • پروانه افشاریان(معاون پژوهشی)
تحصیلات تکمیلیزیست‌شناسی تکوینی، علوم و فناوری سلول‌های بنیادی، ژنتیک
ژنتیک، زیست‌شناسی تکوینی
موقعیتبزرگراه رسالت، تهران، ایران
وبگاه

پژوهشگاه رویان که پیش‌تر با نام پژوهشکدهٔ رویان شناخته می‌شد، یک بنیاد پژوهشی در حوزهٔ تحقیقات پزشکی دربارۀ تولیدمثل و همچنین تحقیقات زیست‌فناوری در ایران است که وابسته به جهاد دانشگاهی می‌باشد.

نمای خارجی پژوهشگاه رویان در تهران

تاریخچه

[ویرایش]

پژوهشگاه رویان به‌عنوان یک مرکز جراحی محدود با هدف ارائهٔ خدمات درمانی به زوج‌های نابارور و پژوهش و آموزش در زمینهٔ علوم باروری و ناباروری توسط سعید کاظمی آشتیانی و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران در ۸ خرداد ۱۳۷۰ تأسیس شد.[۱] پژوهشگاه رویان در سال‌های ۱۳۷۷ و ۱۳۸۷ به ترتیب مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل را از شورای گسترش دانشگاه‌های علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت کرد و در آبان ماه ۱۳۸۸ شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با ارتقای آن از پژوهشکده به پژوهشگاه رویان موافقت کرد.

در حال حاضر این پژوهشگاه شامل سه پژوهشکده، دو مرکز درمانی و چندین شرکت دانش‌بنیان است که در حوزه‌های گوناگونی تمرکز کرده‌اند. پژوهشکدهٔ پزشکی تولیدمثل،[۲] و پژوهشکدهٔ سلول‌های بنیادی.[۳] در تهران و پژوهشکده زیست‌فناوری رویان در اصفهان واقع شده‌است.[۴]

فعالیت‌های پژوهشگاه

[ویرایش]

این پژوهشگاه فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی و نیز درمانی خود را در قالب سه پژوهشکده و دو مرکز خدمات تخصصی (مرکز درمان ناباروری و مرکز سلول درمانی) انجام می‌دهد.

«پژوهشکدهٔ زیست‌شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی رویان» در زمینهٔ طب پیوند با شناخت مبانی پایهٔ زیست‌شناسی سلول‌های بنیادی، توسعهٔ تحقیقات ترجمانی سلول‌های بنیادی روی حیوانات آزمایشگاهی «با همکاری تیم دامپزشکی» و انجام کارآزمایی‌های بالینی فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی سلول‌های بنیادی و زیست‌شناسی تکوینی، فناوری نانو و زیست مواد، زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی، زیست‌شناسی سامانه‌های مولکولی است.

«پژوهشکدهٔ زیست‌شناسی و پزشکی تولید مثل رویان» در زمینهٔ افزایش میزان باروری، سلامت جنین و بهبود سلامت جامعه از طریق تحقیق و درمان ناباروری در حوزه‌های مختلف تولید مثل فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی ژنتیک تولید مثل، جنین‌شناسی، اپیدمیولوژی و سلامت باروری، اندوکرینولوژی و ناباروری زنان، آندرولوژی، تصویربرداری تولید مثل است.

«پژوهشکدهٔ زیست فناوری» بر تولید دام و محصولات وابستهٔ مرتبط با زیست فناوری در شهر اصفهان فعالیت دارد. پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی مهندسی ژنتیک، زیست‌شناسی سلول جنسی و گروه زیست‌فناوری جانوری است.

صنعتی‌سازی پژوهش‌ها

[ویرایش]
تصویری از محیط و پرسنل نخستین کارخانهٔ تولید سلول انسانی غرب آسیا در کارخانهٔ سل تک فارمد.[۵] شرکت سل تک فارمد در بهمن سال ۱۳۹۲ به عنوان نخستین شرکت دانش‌بنیان در حوزهٔ تولید صنعتی محصولات و فرآورده‌های سلولی تأسیس شد.[۶][۷]

در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ با حضور سید حسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت و اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور نخستین کارخانهٔ تولید سلول‌های بنیادین در غرب آسیا (سل تک فارمد) افتتاح شد.[۶][۸][۹] این کارخانه زیرمجموعهٔ گروه دارویی برکت و پژوهشگاه رویان است و در حوزهٔ سلول‌های بنیادی، پزشکی بازساختی و طب ترمیم فعالیت دارد.[۶][۸][۱۰] شرکت سل تک فارمد در ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ برای تأمین نیاز کشور به سلول درمانی، تأسیس شد[۶][۹] و بنیانگذاران آن پژوهشگاه رویان و گروه دارویی برکت هستند.[۱۰][۱۱] خط تولید محصولاتی مانند منیوسل برای درمان حملهٔ قلبی، ریکالرسل برای درمان ویتیلیگو، رنیودرم سل به منظور درمان پیری پوست، اسکار و آکنه، لوپوس سل برای درمان پیری پوست، مزستروسل با هدف درمان آرتروز و دستروسل برای درمان GVHD در این شرکت وجود دارد.[۶][۱۲][۱۳][۱۴] این شرکت در ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ از برنامهٔ خود برای تولید ۱۴ سلول انسانی خبرداد [۱] لازم است ذکر شود مرکز سل تراپی این مرکز نیز در ۶ آبان‌ماه ۹۷ به بهره‌برداری رسید. [۲]

سبد محصولات دارویی شرکت سل تک فارمد به شرح جدول زیر است:

ردیف نام فرآورده دستهٔ دارویی توضیحات
۱ رنیودرم سل سلول درمانی چین و چروک صورت[۱۵]
۲ ریکالرسل سلول درمانی ویتیلیگو[۱۶]
۳ مزستروسل سلول درمانی آرتروز[۱۷]
۴ منیوسل سلول درمانی نارسایی قلبی[۱۸]

منابع

[ویرایش]
  1. «دربارهٔ پژوهشکده رویان». وبگاه پژوهشکده رویان. دریافت‌شده در ۱ اوت ۲۰۱۵.
  2. [بازدید روحانی از پژوهشکدهٔ سلول‌های بنیادی پژوهشگاه رویان سلامت نیوز: بازدید روحانی از پژوهشکدهٔ سلول‌های بنیادی پژوهشگاه رویان «مرکز پژوهش‌های باروری و ناباروری پژوهشکدهٔ رویان»] مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). تبیان. ۱۶ اسفند ۱۳۸۸. دریافت‌شده در ۱ اوت ۲۰۱۵. کاراکتر line feed character در |نشانی= در موقعیت 58 (کمک)
  3. «بازدید روحانی از پژوهشکدهٔ سلول‌های بنیادی پژوهشگاه رویان». سلامت نیوز. دریافت‌شده در ۱ اوت ۲۰۱۵.
  4. «تولید و تکثیر ۲۵ بز شبیه‌سازی شده در پژوهشکدهٔ زیست‌فناوری رویان اصفهان». خبرگزاری فارس. ۱۶ آذر ۱۳۹۳. دریافت‌شده در ۱ اوت ۲۰۱۵.
  5. «افتتاح اولین کارخانه تولید سلول انسانی». خبرگزاری مهر. ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷. دریافت‌شده در ۱۷ مارس ۲۰۱۹.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ ۶٫۲ ۶٫۳ ۶٫۴ «اولین کارخانهٔ تولید انبوه فرآورده‌های سلولی منطقه، در ایران افتتاح شد». ایسنا. ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷.
  7. «ایران صاحب نخستین کارخانهٔ فرآورده‌های سلولی در منطقه شد/ سلول‌درمانی چه کمکی به درمان بیماران می‌کند؟». خبرآنلاین. ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷. دریافت‌شده در ۱۷ مارس ۲۰۱۹.
  8. ۸٫۰ ۸٫۱ «ایران پیشتاز در درمان سلولی بیماری‌های صعب العلاج». شبکه خبر. ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷. بایگانی‌شده از اصلی در ۴ ژوئیه ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۲۴ آوریل ۲۰۲۰.
  9. ۹٫۰ ۹٫۱ «بهره‌برداری از اولین کارخانه تولید انبوه فراورده‌های سلولی (سل تک فارمد)». شرکت گروه دارویی برکت. ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷.[پیوند مرده]
  10. ۱۰٫۰ ۱۰٫۱ «نخستین کارخانهٔ تولید انبوه فراورده‌های سلولی غرب آسیا افتتاح شد». بنیاد برکت. ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷.
  11. «بهره‌برداری از کارخانه دارویی سلول‌درمانی تا شهریور / صادرات دانش‌فنی به مالزی». ایسنا. ۴ مرداد ۱۳۹۵.
  12. «افتتاح اولین کارخانهٔ تولید فرآورده‌های سلولی منطقه در ایران». عصر ایران. ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷.
  13. «تولید انبوه 14 سلول انسانی در دستور کار قرار گرفت». ایرنا. ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷.
  14. «افتتاح نخستین کارخانهٔ تولید سلول انسانی». ایران آنلاین. ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷.[پیوند مرده]
  15. «رنیودرم سل – سلول درمانی چین و چروک صورت – celltech». بایگانی‌شده از اصلی در ۴ اكتبر ۲۰۲۳. دریافت‌شده در 2020-05-02. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  16. «ریکالرسل – سلول درمانی ویتیلیگو – celltech». بایگانی‌شده از اصلی در ۳ اكتبر ۲۰۲۳. دریافت‌شده در 2020-05-02. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  17. «مزستروسل – سلول درمانی آرتروز – celltech». بایگانی‌شده از اصلی در ۳ اكتبر ۲۰۲۳. دریافت‌شده در 2020-05-02. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  18. «منیوسل – سلول درمانی نارسایی قلبی – celltech». دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۵-۰۲.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

پیوند به بیرون

[ویرایش]