پرش به محتوا

مرتضی رضایی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

مرتضی رضایی
وفاداریایران
شاخه نظامیسپاه پاسداران انقلاب اسلامی
سال‌های خدمت۱۳۹۲–۱۳۵۷
درجهسرتیپ پاسدار
جنگ‌ها و عملیات‌هاجنگ ایران و عراق

مرتضی رضایی فرمانده نظامی ایرانی است، که از ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۰ به‌عنوان دومین فرمانده کل سپاه پاسداران فعالیت می‌کرد. وی فعالیت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از سال ۱۳۵۷ آغاز کرد.[۱]

رضایی از ۱۳۶۲ تا ۱۳۶۳ فرمانده قرارگاه رمضان بود،[۲] در فاصله سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۵ ریاست سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران را برعهده داشت[۳] و از ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ نیز جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران بود.[۴] وی در فاصله سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ به‌عنوان رئیس هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه پاسداران فعالیت می‌کرد.

فرماندهی کل سپاه پاسداران

[ویرایش]

مرتضی رضایی پس از استعفای عباس آقازمانی (ملقب به ابوشریف) طی حکمی از سوی ابوالحسن بنی صدر (رئیس‌جمهور و فرمانده وقت کل قوا) و با تأیید سید روح‌الله خمینی در تیرماه ۱۳۵۹ به عنوان دومین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معرفی شد.[۵] دورهٔ فرماندهی یکسالهٔ وی در شهریور ماه ۱۳۶۰ و انتصاب محسن رضایی به عنوان فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پایان یافت.[۶]

فرمانده حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران

[ویرایش]

رضایی در ۱۶ اسفند ۱۳۷۲ طی حکمی از سوی سید علی خامنه‌ای، به عنوان رئیس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران منصوب شد و تا سال ۱۳۸۵ برای مدت بیش از ۱۳ سال در این جایگاه فعالیت کرد.[۷][۸]

جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران

[ویرایش]

آخرین باری که نام مرتضی رضایی در رسانه‌ها شنیده شد، در سال ۱۳۸۵ و در جریان حکم جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سوی سید علی خامنه ای بود. وی به‌مدت ۲ سال عهده‌دار این سمت بود.

ماجرای قتل و حذف فیزیکی

[ویرایش]

در سال ۱۳۹۳، خبری مبنی بر ترور «محمدرضا حاجیان نژاد» از فرماندهان سابق یگان ویژه هجرت، منتشر شد. یگان ویژه هجرت، بخشی از سپاه پاسداران است که در عملیات‌های مرزی در سیستان و بلوچستان فعالیت می‌کند. رسانه‌های نزدیک به سپاه، به گونه‌ای نامعمول، به این خبر نپرداختند.

محمدرضا حاجیان نژاد یا «حاج رضا حاجیان» پیش از آن که در خرداد ۹۳ در مقابل در منزلش با چند گلوله کشته شود، با انتشار کتاب و یک فایل تصویری مدعی شده بود که پس از خروجش از سپاه وارد فعالیت اقتصادی شده است، و «شرکت سرمایه‌گذاری تلاشگران فلق» که متعلق به مرتضی رضایی است و توسط برادر زن و پسر وی اداره می‌شود، از اموال‌ او بوده است که در یک معامله، آن را غصب کرده‌اند.

او در کتابی که به عنوان «فریاد عدالت یک سرمچار» منتشر کرده است، اتهامات گسترده‌ای از قبیل قاچاق، حذف فیزیکی، خرید و فروش غیرقانونی ارز و دخالت در انتخابات را متوجه مرتضی رضایی، طائب، حسن محقق و دیگر سرداران و مقامات سپاه کرده است. وی در آن کتاب مدعی شده است که مرتضی رضایی دست راست خامنه‌ای و از معتمدان پسر وی مجتبی است و اقدامات خود را با پشتوانه حمایت آن‌ها انجام می‌دهد. گرچه در آن کتاب سندی برای اثبات این اتهامات منتشر نشده است، ولی مرگ او در سال ۱۳۹۳ ابهامات در اطراف نام «مرتضی رضایی» را بیش از پیش مطرح ساخت.[۹][۱۰]

منابع

[ویرایش]
  1. «مرتضی رضایی؛ فرمانده دیروز سپاه و سرشاخه مافیای پول و ثروت امروز». العربیه.
  2. بهنام قلی‌پور. «سردار پرده‌نشین سپاه؛ از فعالیت‌های اقتصادی مرتضی رضایی چه می‌دانیم؟». ایران وایر.
  3. مهرداد حیدرپور. «سردار مرتضی رضایی و مافیای پشت پرده «بیت رهبری»». پژواک ایران.
  4. «مرتضی رضایی به جانشینی فرمانده کل سپاه پاسداران منصوب شد». رادیو فردا. ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۵.
  5. «تأیید حکم انتصاب آقای مرتضی رضایی به فرماندهی سپاه پاسداران». سایت جامع امام خمینی. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۸.
  6. «حکم انتصاب آقای محسن رضایی به سمت فرماندهی کل سپاه پاسداران». سایت جامع امام خمینی. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۸.
  7. «پدر سردار مرتضی رضایی فرمانده اسبق سپاه درگذشت». خبرگزاری فارس.
  8. «انتصاب ریاست سازمان حفاظت و اطلاعات سپاه - 16/ اسفند/ 1372».
  9. «پررنگ شدن نقش فرماندهان سپاه درحلقه فساد مالی نظام». ایندیپندنت فارسی.
  10. «سردار پرده‌نشین سپاه؛ از فعالیت‌های اقتصادی مرتضی رضایی چه می‌دانیم؟». ایران وایر.
مناصب نظامی
پیشین:
عباس آقازمانی
فرمانده سپاه پاسداران
۱۳۶۰–۱۳۵۹
پسین:
محسن رضایی
به عنوان فرمانده کل سپاه پاسداران
عنوان جدید فرمانده قرارگاه رمضان
ح.۱۳۶۴–۱۳۶۲
پسین:
محمدباقر ذوالقدر
پیشین:
علی سعیدی شاهرودی
رئیس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران
۱۳۸۵–۱۳۷۲
پسین:
غلامحسین رمضانی
بدون متصدی
آخرین تصدی توسط:
محمدباقر ذوالقدر
جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران
۱۳۸۷–۱۳۸۵
پسین:
سید محمد حجازی
پیشین:
علی‌اکبر احمدیان
رئیس هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه پاسداران
۱۳۹۲–۱۳۸۶
پسین:
جمال‌الدین آبرومند