پتروشیمی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Pars.amin99 (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۳ مارس ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۳۶ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

پتروشیمی یا نفت‌شیمی (انگلیسی: Petrochemistry) شاخه‌ای از دانش شیمی است که تبدیل نفت خام و گاز طبیعی را به فراورده‌های مصرفی مورد مطالعه قرار می‌دهد. پتروشیمی، زیربنای صنایعی با همین نام است.

بنیان دانش پتروشیمی بر جداسازی، تقطیر و استخراج نفت خام به پاره‌های کوچکتر هیدروکربنی و خالص‌سازی گاز طبیعی و فراورده‌های استخراجی نفت خام است.

ریشه‌شناسی

واژه petrochemistry یا به پارسی نفت‌شیمی، از دو بخش petro و chemistry (شیمی) ساخته شده است که بخش نخست اش از petroleum (نفت) گرفته شده است، که خود این هم از petro (سنگ) و oleum (روغن) آمده است، سنگ‌روغن یا همان نفت، مواد اشتعال‌پذیر روغنی به طور طبیعی رخ‌دهنده در بسترهای سنگی خاص.[۱]

خاستگاه

این ممکن است شدنی باشد که از هر گونهٔ مادهٔ ارگانیک زیر شرط‌های مناسب نفت ساخت. غلیظیِ مادهٔ ارگانیک در لِردها و نهشت‌های خاستگاهی بسیار بالا نیست، ولی نفت و گاز طبیعی در جاهایی فرگشتند که حفظ را ترجیح می‌دادند، مانند ماسه‌سنگ‌های متخلخل و پُرلیکِ درزگرفته. نفت طی میلیون‌ها سال با تغییرهای طبیعی در مواد ارگانیک فرآورده شده‌است، در زیر رویهٔ زمین در مقدار بس‌بسیار بزرگ می‌انبارد.[۲]

جستارهای وابسته

منابع

  1. "petrochemistry". en.wiktionary.org (به انگلیسی). Retrieved 2021-03-13.
  2. "OSHA Technical Manual (OTM) | Section IV: Chapter 2 - Petroleum Refining Process". www.osha.gov.

پیوند به بیرون