پرش به محتوا

میرزا شفیع مازندرانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
میرزا شفیع مازندرانی
صدراعظم ایران
دوره مسئولیت
۱ ذیحجهٔ ۱۲۱۵ – ۱۹ رمضان ۱۲۳۴
پادشاهفتحعلی شاه قاجار
پس ازحاج ابراهیم خان اعتمادالدوله
پیش ازمحمدحسین خان صدر اصفهانی
اطلاعات شخصی
زاده
میرزا محمدشفیع مازندرانی

۱۱۵۹ (قمری)
روستای ادملا بخش بندپی شرقی، (حومه بابل)
درگذشته۱۹ رمضان ۱۲۳۴ (قمری)
قزوین
ملیتایرانی
همسر(ان)بدرالنسا خانم
فرزندانیک دختر (همسر همایون میرزا متخلص به حشمت فرزند شانزدهم فتحعلی شاه)
پیشهسیاستمدار
لقب(ها)اعتمادالدوله و آصف‌الدوله

میرزا محمدشفیع بندپی مازندرانی (زاده ۱۱۵۹ ه‍.ق در روستای ادملا بخش بندپی شرقی شهرستان بابل – درگذشته ۱۹ رمضان ۱۲۳۴ ه‍.ق در قزوین) ملقب به اعتمادالدوله و آصف‌الدوله متولد بخش بندپی غربی بابل مازندران و یکی از بزرگان دوران قاجار بوده از سال ۱۲۱۵ تا ۱۲۳۴ قمری صدراعظم ایران در دوران پادشاهی فتحعلی شاه قاجار بود.

از مهم‌ترین وقایع در روابط خارجی ایران در زمان صدارت میرزا شفیع، می‌توان به عقد عهدنامه فینکنشتاین در ۲۵ صفر ۱۲۲۲ با فرانسه، عقد عهدنامه مجمل در ۱۲ محرم ۱۲۲۴، عقد عهدنامه مفصل در ۱۲۲۷ و وقوع جنگ‌های اول ایران و روسیه و جدایی بخش‌هایی از خاک سرزمین ایران در پی انعقاد عهدنامه گلستان بود.

وی فرزند حاج میرزا احمد از خدمتگزاران نادرشاه افشار بود. محمدشفیع هنگامی که آقامحمد خان به بارفروش مازندران آمد، به او پیوست و چون خط نکویی داشت مورد توجه آقامحمد خان قرار گرفت.میرزامحمدشفیع مازندرانی؛ صدراعظم مشهور قاجار مقیم و اهل روستای ادملا بندپی بارفروش [بابل] بود. در کتاب اسناد بارفروش ازصفوی تا پهلوی، حامدابراهیم زاده بازگیر،چاپ اول_بهار ۱۴۰۳ شابک ۱_۰_۹۱۴۱۶_۶۲۲_۹۷۸ صفحه ۳۱۳ و ۳۱۴ آمده است: «هوالله سبحانه تعالی الحکیم. در بلوک بندپی دهات آدملا [اِدملا] و بتیار [لدار] و تهمتن و دیوا ملک شاهان و دیار رجال کثیرالاعلام بودند. رسالت هبه نمودند و به فضل طریقت سپردند. وقتی محمدشاه قاجار [آقامحمدخان قاجار قبل از سلطنت رسیدن توسط حاجی خانجان حلالخور دستگیر و در روستای ادملا بندپی محبوس بود] پای در سرزمین باکرمحله آدمُل [ادملا] نهاد صفر بیک باکر امر به سنت کرد و از آن علمای باکر [از اجداد خاندان داداش باکر مقیم ادملا] وی میرزامحمدشفیع اصفهانی تبار [منظور میرزا محمد شفیع بندپئی صدراعظم فتحعلی شاه قاجار می باشد که اهل روستای ادملا بندپی شهرستان بابل بود] را به ارادت پی ایشان توصیه کرد و لوحی با خون از ابدان باکر مکتوب و ممهور شد و وفادار بمانند. جماعت باکر [مقیم ادملا که تماما ساکنان آن از ایل باکرند] به امر شاه قاجار، نفرت ابدال خان کرد بر سینه نهادند و به قول و قدرت اله لایزال آن خبیث را در بلد ساری به قتل رساندند. بهرام باکر ولد نامدارخان باکر با وصلت ماه سیما شاه صنم گبرزن [گاوزن_شاه صنم همان کیجابور مشهور بندپی است] بندپی وصلت و دیافه را مهر کرد زرخال را توسعه داد و شاه لیم را عطا کرد. ملامت سرزنش لا. العبدالعاصی آقا بابا بیک باکر» این اسناد برگرفته از پژوهش ادملاوند وابسته به آوات قلمܐܡܝܕ پژوهشگر آقای محسن داداش پور باکر می باشد که نمایه ی آن در اختیار نگارنده قرار گرفته است. او در زمان صدارت حاج میرزا ابراهیم خان اعتمادالدوله، رئیس دیوان محاسبات بود و پس از عزل او در اول ذیحجهٔ ۱۲۱۵، به صدارت رسید و صدراعظم فتحعلی شاه شد و سرانجام در ۱۹ رمضان ۱۲۳۴ در قزوین درگذشت. پس از او صدارت به حاج محمدحسین خان صدر اصفهانی رسید.


منابع[ویرایش]

  • «میرزا شفیع مازندرانی». پژوهه. دریافت‌شده در ۱۷ بهمن ۱۳۸۹.
  • پرویز افشار، صدر اعظم‌های قاجار، تهران، انتشارات وزرات خارحه ۱۳۷۲
  • گلی پور، مهدی، بررسی حیات سیاسی میرزا ابوالحسن خان شیرازی، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، رشته تاریخ گرایش ایران اسلامی، دانشگاه آزاد نجف آباد اصفهان.
  • وقف‌نامهٔ میرزا شفیع، وبگاه مازندنومه
  • وبگاه پژوهکدهٔ باقرالعلوم