محمداقبال نائب‌زهی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محمداقبال نائب‌زهی
زادهٔ۱۳۸۵
درگذشت۸ مهر ۱۴۰۱ (۱۵–۱۶ سال)
زاهدان، سیستان‌وبلوچستان، ایران
علت مرگتیراندازی به قلب
آرامگاهقبرستان روستایی منطقه لار زاهدان
شناخته‌شده برایکشته شده در جمعه خونین زاهدان
کشته‌شده توسطمأموران امنیتی نظام جمهوری اسلامی

محمداقبال نائب‌زهی (شهنوازی) نوجوان ۱۶ سالهٔ ایرانی است که در جمعه خونین زاهدان و در جریان خیزش ۱۴۰۱ ایران کشته شد.[۱][۲][۳] به گفته برادرش او برای نماز جمعه به مصلای مسجد جامع مکی زاهدان رفته بود و در داخل مصلا هدف گلوله تک‌تیرانداز قرار گرفته‌است و پس برخورد گلوله به قلبش کشته شده‌است.[۴] او یک کارگر ساختمانی و بدون شناسنامه بوده‌است و از سن ۹ سالگی وارد شغل کارگری ساختمان شده بود و نزد برادر بزرگ‌ترش کار می‌کرد.[۵] او آرزو داشت که برای خرید یک گوشی هوشمند پول پس‌انداز کند تا بتواند یک حساب اینستاگرام باز کند.[۶]

محمد اقبال کودک کار و فاقد شناسنامه بود و در آمدش را صرف پدر و مادر سالخوده اش می کرد .[۷] هم‌چنین طبق گفته برادر محمد اقبال، احسان نائب زهی پدر خانواده نیاز محمد مبتلا بیماری سرطان خون است. [۸]

پیکر محمداقبال نائب‌زهی که در جمعه خونین زاهدان کشته شد
پیکر محمداقبال نائب‌زهی که در جمعه خونین زاهدان کشته شد

کشته‌شدن[ویرایش]

برادر او کشته شدن او را اینگونه روایت می‌کند:

«پسر نمازگزاری بود، هر جمعه به نماز جمعه می‌رفت، مثل هزاران هزار بلوچ دیگر… آن روز هم طفلی کرایه تاکسی نداشت و پیاده رفته بود، فاصله مصلی نماز جمعه اهل سنت تا خانه پدر محمداقبال بالای دوازده کیلومتر می‌شود… مردم در حال خواندن نماز پایانی بودند که نیروهای لباس شخصی حکومت به سمت پاسگاه حمله‌ور می‌شوند تا مردم نمازگزار را تشویق به حمله کنند… بعد که متوجه می‌شوند اکثریت مردم به سمت پاسگاه حمله نمی‌کنند تا بهانه سرکوب دست نیروها بدهند، از ارتفاع‌هایی که نیروهای‌شان دید کامل به داخل مصلی داشتند، شروع به تیراندازی کردند که یک گلوله از پشت به محمداقبال برخورد می‌کند…»

— احسان نائب‌زهی، رادیو فردا

خانواده محمداقبال نائب‌زهی پیکر او را از مسجد مکی تحویل گرفته‌اند و پیکر این نوجوان ۱۶ ساله به گفته برادرش به مدت ۲۴ ساعت در اتاق پذیرایی پدرش بوده است.

«سردخانه تحویل ندادیم. گفتیم شهید شده و نیازی به کالبدشکافی و چنین چیزهایی نیست، در غم خودمان بودیم».

— احسان نائب‌زهی، رادیو فردا

منابع[ویرایش]

  1. «افزایش هشدارها دربارهٔ در خطر بودن جان زندانیان سیاسی و احتمال صدور احکام سنگین علیه آنها». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۵ دسامبر ۲۰۲۲.
  2. «جمعه خونین زاهدان». دریافت‌شده در ۵ دسامبر ۲۰۲۲.
  3. «دستگیری و کشتار کودکان و استفاده ابزاری از آنان؛ رویه همیشگی در جمهوری اسلامی». ایندیپندنت فارسی. دریافت‌شده در ۵ دسامبر ۲۰۲۲.
  4. «محمداقبال نائب‌زهی؛ پیکرش ۲۴ ساعت وسط اتاق پذیرایی پدرش بود». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۵ دسامبر ۲۰۲۲.
  5. «محمداقبال نایب‌زهی، کودک کار بلوچ که در جمعه خونین زاهدان کشته شد». رادیو زمانه. دریافت‌شده در ۵ دسامبر ۲۰۲۲.
  6. «At least 58 Iranian children reportedly killed since anti-regime protests began». گاردین. دریافت‌شده در ۵ دسامبر ۲۰۲۲.
  7. «افزایش هشدارها درباره در خطر بودن جان زندانیان سیاسی و احتمال صدور احکام سنگین علیه آنها». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۱۲-۰۷.
  8. «محمداقبال نائب‌زهی؛ پیکرش ۲۴ ساعت وسط اتاق پذیرایی پدرش بود». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۱۲-۰۶.