بواسیر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
تکمیل لید
خط ۳۶: خط ۳۶:


== نشانه‌ها ==
== نشانه‌ها ==
[[File:M 44 anus 22.jpg|thumb|[[بواسیر بیرونی]] که اطراف مقعد فرد دیده می‌شود]]
شایعترین علایم بواسیر شامل خارش و [[خونریزی]]، بیرون افتادگی و درد است. خونریزی اغلب به دنبال دفع پیخال (مدفوع) اتفاق می‌افتد. بواسیرها ممکن است افتادگی پیدا کنند (به بیرون لغزیدن) و از طریق مقعد بیرون بزنند. درد در طی [[حرکات روده]] یا بعد از تحرک بواسیرها اتفاق می‌افتد. در خیلی از موارد علایم در عرض چند روز فروکش می‌کند. اگر علایم تداوم داشته باشند بهتر است با پزشک تماس گرفته شود. بر اساس میزان بیرون زدگی عروق متسع گاه هموروئید درجه بندی می‌شود.
بواسیر درونی و بیرونی ممکن است شکل‌های متفاوتی داشته باشند؛ البته ممکن است بسیاری از افراد ترکیبی از هردو را داشته باشند.<ref name=World09/> خون‌ریزی به حدی که موجب [[کم‌خونی]] شود نادر است،<ref name=Kaidar2007/> و خون‌ریزی خطرناک برای حیات فرد از آن هم نادرتر.<ref name=AFP2006/> بسیاری از مردم در مواجهه با این مشکل احساس شرم می‌کنند<ref name=Kaidar2007/> و معمولاً زمانی به سراغ درمان پزشکی می‌روند که مشکل پیشرفت کرده است.<ref name=World09/>

===بیرونی===
اگر بواسیر بیرونی [[ترومبوز]] نشده باشد ممکن است مشکلاتی را پدید آورد.<ref name=Day2006/> البته بواسیر در صورت ترومبوز شدن هم می‌تواند بسیار دردناک باشد.<ref name=World09/><ref name=Review09/> اگرچه این درد معمولاً طی 2 تا 3 روز تسکین می‌یابد.<ref name=Kaidar2007/> اما از بین رفتن تورم ممکن است چند هفته به طول بینجامد.<ref name=Kaidar2007/> ممکن است پس از درمان یک [[زگیل آویزان]] باقی بماند.<ref name=World09/> اگر بواسیر گسترده باشد و مشکلات بهداشتی به همراه آورد، ممکن است موجب تحریک پوست اطراف شده و در نتیجه باعث خارش اطراف مقعد شود.<ref name=Day2006/>

===درونی===
بواسیر درونی معمولاً همراه با خون قرمز روشن [[خون‌ریزی مقعدی]] بی‌درد حین یا پس از کار کردن مزاج است.<ref name=World09/> معمولاً خون سطح مدفوع را می‌پوشاند، که به این شرایط [[مدفوع خونی]] می‌گویند، یا روی کاغذ توالت دیده می‌شود، یا در کاسه توالت چکه می‌کند.<ref name=World09/> معمولاً رنگ خود مدفوع طبیعی است.<ref name=World09/> سایر علائم ممکن است شامل ترشح مخاط، تودهٔ میان‌دوراهی )در صورتی‌که [[فروافتادگی]] از مقعد وجود داشته باشد( خارش و [[بی‌اختیاری مدفوع]] باشد.<ref name=AFP2006>{{cite journal|last=Davies|first=RJ|title=Haemorrhoids.|journal=Clinical evidence|date=2006 Jun|issue=15|pages=711–24|pmid=16973032|url=http://www.aafp.org/afp/2006/1001/p1168.html}}</ref><ref>{{cite book|last=Azimuddin|first=edited by Indru Khubchandani, Nina Paonessa, Khawaja|title=Surgical treatment of hemorrhoids|year=2009|publisher=Springer|location=New York|isbn=978-1-84800-313-2|page=21|url=http://books.google.ca/books?id=7WC4f7BhChEC&pg=PA21|edition=2nd ed.}}</ref> بواسیر درونی معمولاً زمانی دردناک می‌شود که ترومبوز یا [[نکروز]] شود.<ref name=World09/>


== انواع ==
== انواع ==

نسخهٔ ‏۲۰ آوریل ۲۰۱۴، ساعت ۰۳:۴۶

بواسیر
تخصصجراحی عمومی ویرایش این در ویکی‌داده
طبقه‌بندی و منابع بیرونی
آی‌سی‌دی-۱۰I84
آی‌سی‌دی-۹-سی‌ام455
دادگان بیماری‌ها10036
مدلاین پلاس000292
ئی‌مدیسینmed/۲۸۲۱ emerg/242
پیشنت پلاسبواسیر
سمپD006484

بواسیر (به انگلیسی: Hemorrhoid) به رگ‌های عروقی در مجرای مقعدی می‌گویند که به کنترل مدفوع کمک می‌کنند.[۱][۲] آن‌ها زمانی‌که متورم یا ملتهب می‌شوند «بیمارگونه» یا همان بواسیر[۳] می‌شوند. آن‌ها در حالت فیزیولوژیک خود مانند بالشتکی مرکب از مجرای سرخرگی-سیاهرگی و بافت همبند عمل می‌کنند.

علائم بواسیر بستگی به نوع آن دارد. بواسیر درونی معمولاً همراه با خونریزی مقعدی بی‌درد است اما بواسیر بیرونی ممکن است علائم کمتری داشته باشد یا اگر ترومبوز باشد همراه با درد و تورم در ناحیه مقعد خواهد بود. بسیاری از مردم به اشتباه هرنوع علامت رخ‌داده در اطراف منطقه مقعدی-راست روده‌ای را «بواسیر» می‌دانند و دلایل جدی این علائم را نادیده می‌گیرند.[۴] اگرچه علت اصلی بواسیر ناشناخته است، تعدادی از عوامل که باعث بالا رفتن فشار درون شکمی می‌شوند، به‌ویژه یبوست، نقش اصلی را در رشد آن دارند.

درمان اولیه برای بیماری خفیف یا متوسط شامل افزایش دریافت فیبر، مایعات از راه دهان برای حفظ جذب آب، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای تسکین درد و استراحت می‌باشد. ممکن است در صورت بروز علائم شدید یا بهبود نیافتن با استفاده از مدیریت بیماری، برخی روش‌های فرعی انجام شوند. عمل جراحی برای کسانی انجام می‌شود که پس از این مراحل هم بهبود نمی‌یابند. حدود نیمی از مردم در مرحله‌ای از زندگی خود ممکن است دچار برخی از عوارض بواسیر شوند. نتایج معمولاً رضایت‌بخش است.

بواسیر شایعترین بیماری مقعد است. احتمالاً نیمی از افراد تا سن پنجاه سال، به بواسیر دچارمی‌شوند. بواسیرها ناشی از گرفتاری سیاهرگ‌های ناحیه مقعدی هستند. اگر به هر علتی، فشار بیش از حد به پایین راست روده (رکتوم) و ناحیه مقعدی وارد شود، به طور غیرطبیعی این سیاهرگ‌ها متورم می‌شوند. فشار زیاد، ممکن است به علت وارد آمدن فشار مکرر به سیاهرگ‌های مقعد یا راست روده عوامل افزایش دهنده خطر، رژیم غذایی بدون فیبر، نشستن یا ایستادن به مدت‌طولانی، چاقی، یبوست، کم‌شدن توان عضلانی در سنین بالا، جراحی راست روده یا پارگی مجرای تناسلی به هنگام زایمان و دوختن آن، بیماری کبدی، سرطان روده بزرگ، سکس مقعدی، بالا بردن فشار خون در سیستم سیاهرگی دستگاه گوارش باشد. بواسیرهای خارجی به صورت توده نرم و متورم و یا توده سفت در اطراف ناحیه مقعدی ظاهر می‌شوند بواسیرهای داخلی در داخل کانال مقعدی ایجاد می‌شوند.

نشانه‌ها

بواسیر بیرونی که اطراف مقعد فرد دیده می‌شود

بواسیر درونی و بیرونی ممکن است شکل‌های متفاوتی داشته باشند؛ البته ممکن است بسیاری از افراد ترکیبی از هردو را داشته باشند.[۲] خون‌ریزی به حدی که موجب کم‌خونی شود نادر است،[۵] و خون‌ریزی خطرناک برای حیات فرد از آن هم نادرتر.[۶] بسیاری از مردم در مواجهه با این مشکل احساس شرم می‌کنند[۵] و معمولاً زمانی به سراغ درمان پزشکی می‌روند که مشکل پیشرفت کرده است.[۲]

بیرونی

اگر بواسیر بیرونی ترومبوز نشده باشد ممکن است مشکلاتی را پدید آورد.[۷] البته بواسیر در صورت ترومبوز شدن هم می‌تواند بسیار دردناک باشد.[۲][۳] اگرچه این درد معمولاً طی 2 تا 3 روز تسکین می‌یابد.[۵] اما از بین رفتن تورم ممکن است چند هفته به طول بینجامد.[۵] ممکن است پس از درمان یک زگیل آویزان باقی بماند.[۲] اگر بواسیر گسترده باشد و مشکلات بهداشتی به همراه آورد، ممکن است موجب تحریک پوست اطراف شده و در نتیجه باعث خارش اطراف مقعد شود.[۷]

درونی

بواسیر درونی معمولاً همراه با خون قرمز روشن خون‌ریزی مقعدی بی‌درد حین یا پس از کار کردن مزاج است.[۲] معمولاً خون سطح مدفوع را می‌پوشاند، که به این شرایط مدفوع خونی می‌گویند، یا روی کاغذ توالت دیده می‌شود، یا در کاسه توالت چکه می‌کند.[۲] معمولاً رنگ خود مدفوع طبیعی است.[۲] سایر علائم ممکن است شامل ترشح مخاط، تودهٔ میان‌دوراهی )در صورتی‌که فروافتادگی از مقعد وجود داشته باشد( خارش و بی‌اختیاری مدفوع باشد.[۶][۸] بواسیر درونی معمولاً زمانی دردناک می‌شود که ترومبوز یا نکروز شود.[۲]

انواع

  • هموروئید خارجی:از زیر خط دندانه دار منشا گرفته و با اپیتلیوم سنگفرشی پوشیده می‌شود.
  • هموروئید داخلی:از بالای خط داندانه سرچشمه می‌گیرد و با اپیتلیوم اترنسشیال یا استوانه‌ای پوشیده شده است. هموروئید داخلی را با توجه به میزان بیرون زدگی (پرولاپس) به ۴ رده تقسیم می‌شود:
    • گرید I: در این مرحله هموروئید به داخل کانال آنال متورم می‌شود ولی پایین‌تر از خط دندانه‌ای نمی‌آید.
    • گرید II: در این مرحله هموروئید به پایین‌تر از خط دندانه‌ای پرولاپس یافته ولی با فشار دادن آن به جای اصلی باز می‌گردد.
    • گرید III: در این مرحله هموروئید با زور زدن یا اجابت مزاج بیرون زدگی می‌یابد و با وارد کردن فشار بر روی توده اندازه آن کاهش می‌باید.
    • گرید IV:هموروئید به طور دائم بیرون زدگی می‌یابد و غیر قابل بازگشت.

اگر چه این تقسیم بندی دچار محدودیت است ولی برای انتخاب روش درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.[۹]

پیشگیری

تغییرات عادات غذایی و نحوه زندگی به طور منظم بیرون روی را افزایش دهید و با خوردن آب فراوان و خوردن میوه، سبزیجات، سبوس و حبوبات قوام پیخال (مدفوع) را نرم نگه دارید. تداوم نظم حرکات روده می‌تواند باعث بهبود یا جلوگیری از یبوست و زورزدن شود. هنگام بلند کردن بار سنگین به گونه‌ای نفس بکشید که حالت زور زدن پیدا نکنید.

عوارض احتمالی

  1. کم‌خونی، اگر خونریزی زیاد باشد.
  2. درد شدید در اثر وجود لخته خون در بواسیر.

درمان

درمان در خانه

اگر تحریک ایجاد شده‌است نشستن داخل آب گرم (وان یا لگن آب گرم)sitz bath روزانه چند بار هر بار به مدت ده تا پانزده دقیقه به کاهش تورم کمک کرده و منطقه گرفتار را تسکین می‌دهد.[۱۰] نشستن در لگن (وان یا قصری) آب گرم در صورتی که به‌دنبال دفع پیخال (مدفوع) باشد، بیشترین اثر را خواهد داشت.

درمان موضعی

برای درد خفیف، خارش، یا کاهش تورم، می‌توان از داروهایی که اختصاصاً برای تخفیف علایم بواسیر ساخته شده‌اند استفاده کرد. بسته به شدت درد، پزشک ممکن است کرم هیدروکورتیزون، لیدوکائین، زینک اکسید یا ترکیبات مشابه آن را برای بهبود التهاب و درد توصیه کند. بسیاری از داروهای مربوط به بواسیر بدون نسخه پزشک قابل تهیه هستند. اگر علایم بواسیر به هنگام حاملگی رخ دهند از پزشک خود در مورد داروهای مناسب که در حاملگی مشکلی ایجاد نکنند پرسش کنید.

چون برطرف کردن یبوست ضروری است اگر نیاز به استفاده از مسهل باشد، از نرم‌کننده‌های اجابت مزاج استفاده کنید.

درمان جراحی

بدون درما ن پزشکی بیماری بواسیر در اغلب موارد پس از یک الی دوهفته به خودی خود بهبود می‌یابد.[۱۱] در مورد عارضه بسیار دردناک بواسیر خارجی ترمبوزه Thrombosed External hemorrohid درمان جراحی تنها در ۷۲ ساعت اول توصیه می‌گردد و پس از ۷۲ ساعت از شروع دردریا، درمان جراحی بدون فایده بوده و ضرر آن بیشتر از منفعت آن می‌باشد در صورتی که بیش ار سه روز از شروع عارضه سپری شده درمان با نشستن در لگن آب گرم و استفاده از رژیم غذایی پر از فیبر که مدفوع را نرم می‌کنند توصیه می‌گردد.[۱۲] موارد شدید بواسیر داخلی احتیاج به جراحی دارند. روش‌های جراحی متعددی جهت درمان همورویید وجود دارند. جراح عروق واریسی ناحیه مقعد که موجب بواسیر می‌شوند را برداشته در مورد همورویید خارجی ترومبوزه لخته خون داخل بواسیر را خارج می‌کند. جراحی بواسیر در اغلب موارد بدون بیهوشی عمومی قابل انجام است. بستن یک باند لاستیکی در قاعده بواسیر؛ اسکلروتراپی (تزریق مواد شیمیایی برای بسته شدن سیاهرگ‌ها و تشکیل بافت جوشگاهی)؛ جراحی با سرما (منجمد کردن بواسیر با نیتروژن مایع)؛ انعقاد بواسیر (با اشعه مادون قرمز یا لیزر)؛ و برداشتن بواسیر از جمله درمانهای جراحی موجود می‌باشند.

نگارخانه

جستارهای وابسته

منابع

  1. Chen, Herbert (2010). Illustrative Handbook of General Surgery. Berlin: Springer. p. 217. ISBN 1-84882-088-7.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ ۲٫۳ ۲٫۴ ۲٫۵ ۲٫۶ ۲٫۷ ۲٫۸ Schubert, MC; Sridhar, S; Schade, RR; Wexner, SD (2009). "What every gastroenterologist needs to know about common anorectal disorders". World J Gastroenterol. 15 (26): 3201–9. doi:10.3748/wjg.15.3201. ISSN 1007-9327. PMC 2710774. PMID 19598294. {{cite journal}}: Unknown parameter |month= ignored (help)
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام Review09 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  4. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام ASCRS2011 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ ۵٫۲ ۵٫۳ خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام Kaidar2007 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ Davies, RJ (2006 Jun). "Haemorrhoids". Clinical evidence (15): 711–24. PMID 16973032. {{cite journal}}: Check date values in: |date= (help)
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام Day2006 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  8. Azimuddin, edited by Indru Khubchandani, Nina Paonessa, Khawaja (2009). Surgical treatment of hemorrhoids (2nd ed. ed.). New York: Springer. p. 21. ISBN 978-1-84800-313-2. {{cite book}}: |edition= has extra text (help); |first= has generic name (help)
  9. «Hemorrhoidectomy». Medscape. دریافت‌شده در 24مارس2014. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  10. http://www.cfpc.ca/ProjectAssets/Templates/Resource.aspx?id=4218
  11. http://www.cfpc.ca/ProjectAssets/Templates/Resource.aspx?id=4218
  12. http://www.aafp.org/afp/2012/0315/p624.html

عنوان پیوند الگو:Link FA الگو:Link FA الگو:Link GA