پرش به محتوا

ساحل

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Pars.amin99 (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۵ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۹:۱۳ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

نمایی از دریای خزر از سمت کرانه خزرشهر

کرانه دریا، لب دریا، دریاکنار یا دریابار (به عربی: ساحل)(به فرانسوی: Plage)(به انگلیسی: Beach) منطقه تماس بین دریا و خشکی است. اصطلاح ساحل برای مساحت بین حداکثر مد و پایه پرتگاه‌های ساحلی در سواحل مرتفع و برای نواحی واقع بین حداقل جزر و بالاترین مرز پیشروی امواج طوفان نیز به کار می‌رود.

مناطق ساحلی گستره ای هستند که مجموعه نیروهای محیطهای خشکی و دریائی با یکدیگر درتعامل بوده و متحمل تغییرات کوتاه و دراز مدت می‌شوند. در مناطقی چون شرق آمریکا عرض سواحل بیشتر و در نواحی دریای مدیترانه، عرض سواحل کم است. عواملی چون رسوب‌گذاری، فعالیت آتشفشانی، مرجانها و تغییرات سطح آب دریاها در پیدایش انواع سواحل مؤثرند اما عواملی چون موج، جزر و مد، جریان دریایی، یخچال طبیعی و باد نیز پیوسته سواحل را تغییر می‌دهند. برخی سواحل هموار و پست هستند؛ در حالی که در برخی دیگر صخره وجود دارد.

ریشه‌شناسی

واژگان «کران»، «کرانه» و «کنار» همگی برگرفته از پارسیگ هستند که به ترتیب کَران (پارسی میانه: [] Error: {{Lang}}: no text (کمک)karān-kl'n) ، کَنارَگ (پارسی میانه: [] Error: {{Lang}}: no text (کمک)kanārag-k'nlk) و کَنار (پارسی میانه: [] Error: {{Lang}}: no text (کمک)kanār-k'nl) می‌باشند[۱]. همچنین واژه کران در زبان‌های سغدی[۲] (سغدی: [] Error: {{Lang}}: no text (کمک)kirān-kyr'n) و پهلوانیگ[۳] (پارتی: [] Error: {{Lang}}: no text (کمک)karān-kr'n) نیز بازتاب یافته‌اند.

جستارهای وابسته

منابع

  1. فرهنگ کوچک مکنزی (به پارسیگ - انگلیسی - فارسی). به کوشش د. مکنزی.
  2. فرهنگ سغدی - فارسی - انگلیسی. به کوشش بدرالزمان قریب.
  3. فرهنگ واژگان پارسی میانه مانوی و پهلوانی مانوی.