پرش به محتوا

دفراز: تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۶°۴۹′ شمالی ۴۹°۳۷′ شرقی / ۳۶٫۸۱۷°شمالی ۴۹٫۶۱۷°شرقی / 36.817; 49.617
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Zandwiki (بحث | مشارکت‌ها)
جز تکمیل جمله و لینک
برچسب: پیوندهای ابهام‌زدایی
Zandwiki (بحث | مشارکت‌ها)
جز اصلاح لینک
خط ۱۸: خط ۱۸:
|رشدجمعیت=
|رشدجمعیت=
|تراکم‌جمعیت=
|تراکم‌جمعیت=
|زبان= [[زبان گیلکی]]<ref name="ReferenceA">رزم آرا، فرهنگ جغرافیایی ایران (آبادیها)، جلد ۲، ص ۱۱۴.</ref>
|زبان= [[زبان تاتی ایران|زبان تاتی]]<ref name="ReferenceA">رزم آرا، فرهنگ جغرافیایی ایران (آبادیها)، جلد ۲، ص ۱۱۴.</ref>
|مساحت=
|مساحت=
|ارتفاع=
|ارتفاع=
خط ۳۹: خط ۳۹:


== زبان ==
== زبان ==
مردم دفراز به [[زبان تاتی|زبان تاتی ایران]] [[تاتی رودباری|گویش رودباری]]، با لهجه عمارلویی سخن می‌گویند.<ref name="ReferenceA">رزم آرا، فرهنگ جغرافیایی ایران (آبادیها)، جلد ۲، ص ۱۱۴.</ref> این گویش پیوستگی زیادی با زبان گیلکی از یک طرف و زبان [[تاتی رودباری]] و سپس گویش های تاتی [[الموت]] دارد. در کل گویش این روستا(شامل هر سه بخش [[پلنگ دره]] و [[استخرگاه]](سلگاه) و خود روستای قدیمی دفراز ) با گویش روستاهای مجاور مانند [[راجعون]] ، [[دشتویل]] ، [[پشتهان]] ، [[چاک]] ، [[پسیندره]]،[[چله بر]]، [[انارکول]] ، [[سندس]] ، [[دیو رود]] ، [[دیورَش]] ، سلچان([[اسطلخ جان]]) [[شیرکوه (رودبار)|شیرکوه]] ، [[حلیمه جان]] و چندین روستای دیگر با اندکی تفاوت لهجه یکسان می باشد. مردم این روستا بدون آموزش خاصی زبان کل مردمان گیلک را متوجه می شوند . همچنین لهجه وگویش های غرب [[سفیدرود]] مانند رستم آبادی ، جوبنی و رودباری و همچنین روستاهایی مانند [[کلشتر]] و [[گلدیان]] و [[نصفی]] و روستاها و شهرهای غیر کرد زبان مناطق [[عمارلو]] و [[خورگام]] را به راحتی می فهمند.
مردم دفراز به [[زبان تاتی ایران|زبان تاتی]]، [[گویش رودباری]]، با لهجه عمارلویی سخن می‌گویند.<ref name="ReferenceA">رزم آرا، فرهنگ جغرافیایی ایران (آبادیها)، جلد ۲، ص ۱۱۴.</ref> این لهجه پیوستگی زیادی با لهجه های تاتی [[الموت]] دارد. در کل گویش این روستا(شامل هر سه بخش [[پلنگ دره]] و [[استخرگاه]](سلگاه) و خود روستای قدیمی دفراز ) با گویش روستاهای مجاور مانند [[راجعون]] ، [[دشتویل]] ، [[پشتهان]] ، [[چاک]] ، [[پسیندره]]،[[چله بر]]، [[انارکول]] ، [[سندس]] ، [[دیو رود]] ، [[دیورَش]] ، سلچان([[اسطلخ جان]]) [[شیرکوه (رودبار)|شیرکوه]] ، [[حلیمه جان]] و چندین روستای دیگر با اندکی تفاوت لهجه یکسان می باشد. مردم این روستا بدون آموزش خاصی زبان کل مردمان گیلک را متوجه می شوند . همچنین لهجه وگویش های غرب [[سفیدرود]] مانند رستم آبادی ، جوبنی و رودباری و همچنین روستاهایی مانند [[کلشتر]] و [[گلدیان]] و [[نصفی]] و روستاها و شهرهای غیر کرد زبان مناطق [[عمارلو]] و [[خورگام]] را به راحتی می فهمند.
=== نمونه صرف فعل ===
=== نمونه صرف فعل ===
در جدول زیر فعل رفتن (شیِن-ٍShien) در چند زمان صرف شده است.
در جدول زیر فعل رفتن (شیِن-ٍShien) در چند زمان صرف شده است.

نسخهٔ ‏۱۹ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۰۶

دفراز
روستا
Map
مختصات: ۳۶°۴۹′ شمالی ۴۹°۳۷′ شرقی / ۳۶٫۸۱۷°شمالی ۴۹٫۶۱۷°شرقی / 36.817; 49.617
کشورایران
استانگیلان
شهرستانرودبار
بخشبخش رحمت‌آباد و بلوکات
دهستاندشتویل
جمعیت
۳۰۴ نفر (سرشماری ۹۵)
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۱۳

دفراز، روستایی از توابع بخش رحمت‌آباد و بلوکات شهرستان رودبار در استان گیلان ایران است.

دفراز سه روستای پلنگ دره، استخرگاه و دفراز را در بر می‌گیرد و در ۱۶ کیلومتری شهر رستم‌آباد شهرستان رودبار زیتون واقع شده‌است.

جمعیت

این روستا در دهستان دشتویل قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۰۴ نفر (۹۴خانوار) بوده‌است.[۲] بر اساس همان سر شماری کل خانوار سه روستای پلنگ دره ، دفراز ، استخرگاه برابر 213 خانوار و 675 نفر جمعیت می باشد.

زبان

مردم دفراز به زبان تاتی، گویش رودباری، با لهجه عمارلویی سخن می‌گویند.[۱] این لهجه پیوستگی زیادی با لهجه های تاتی الموت دارد. در کل گویش این روستا(شامل هر سه بخش پلنگ دره و استخرگاه(سلگاه) و خود روستای قدیمی دفراز ) با گویش روستاهای مجاور مانند راجعون ، دشتویل ، پشتهان ، چاک ، پسیندره،چله بر، انارکول ، سندس ، دیو رود ، دیورَش ، سلچان(اسطلخ جان) شیرکوه ، حلیمه جان و چندین روستای دیگر با اندکی تفاوت لهجه یکسان می باشد. مردم این روستا بدون آموزش خاصی زبان کل مردمان گیلک را متوجه می شوند . همچنین لهجه وگویش های غرب سفیدرود مانند رستم آبادی ، جوبنی و رودباری و همچنین روستاهایی مانند کلشتر و گلدیان و نصفی و روستاها و شهرهای غیر کرد زبان مناطق عمارلو و خورگام را به راحتی می فهمند.

نمونه صرف فعل

در جدول زیر فعل رفتن (شیِن-ٍShien) در چند زمان صرف شده است.

زمان/شخص 3 جمع ۲ جمع 1 جمع 3 مفرد ۲ مفرد 1 مفرد
گذشته ساده Beshien Beshiin Beshiim Beshe Beshi Beshiom
گذشته کامل Beshie bien Beshie bin Beshie bim Beshie be Beshie bi Beshie biom
گذشته استمراری Shien debion Shien debin Shien debim Shien debe Shien debi Shien debiom
گذشته در حال انجام no no no no no no
گذشته نقلی Beshian Beshieyn Beshieym Beshiaبشیَه Beshiey Beshiam
حال ساده/آینده shohon shiin Shiim Shohoo Shi shom
حال در حال انجام (دَرن)shien daren Shien darin Shien darim shien dare Shien dari Shien darem
حال التزامی Ba beshon Ba beshiin Ba beshim Ba beshoo Ba beshi ba beshom
آینده khan boshonخن بشن kheyn beshin kheym beshim kha boshoo khey beshi kham boshom

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ رزم آرا، فرهنگ جغرافیایی ایران (آبادیها)، جلد ۲، ص ۱۱۴.
  2. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۹۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از اصلی (اکسل) در ۲۰ شهریور ۱۴۰۲.