بازرگانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

بازرگانی ( کسب وکار[۱] یا تجارت) به معنای مجموعه فعالیت هائی از قبیل خرید و فروش و مبادله کالا یا خدمات از مرحله تولید (تامین مواد اولیه، ساخت یا عرضه خدمت، زنجیره تأمین و …) تا تحویل محصول به دست مشتری (تبلیغات، بازاریابی، فروش، توزیع و …) و پس از آن (خدمات پس از فروش، پشتیبانی و …) و امور مالی، قانونی و مدیریتی می‌شود ،و همهٔ این فعالیت‌ها به قصد کسب درآمد و سودآوری انجام می‌گیرد.

تعاریف[۲][ویرایش]

بازرگانی مجموعه ای از فعالیت‌ها، کارها، رویه‌ها و موسساتی است که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم در اعمال تجاری و توزیع و انتقال محصولات و فروش آنها دخیل هستند.

بازرگانی شامل تمام فرآیندهایی است که با داد و ستد محصولات و خدمات مرتبط هستند. این اصطلاح معمولاً به انجام تجارت و خرید و فروش کالاها و خدمات در مقیاس بزرگ اشاره دارد.

بازرگانی روابط متقابل میان مردم یا کشور های مختلف و شهروندان یا ساکنان آنها از طریق تجارت و رفت و آمد است که نه فقط شامل خرید، فروش و مبادله محصولات ، بلکه بنگاه ها و وسایل و لوازمی که به واسطه آنها تجارت انجام می شود را نیز دربر می گیرد[۳]

بازرگانی مبادله کالاها (شامل مواد خام، کالاهای واسطه ای و نهایی) و خدمات بین خریداران و فروشندگان در ازای قیمت در بازارها است و شامل مبادله ارزها، کالاها و اوراق بهادار در بازارهای تخصصی مبادله است.

بازرگانی شامل بنگاه ها و موسساتی است که فعالیت اصلی آنها فروش مجدد کالاهای خریداری شده است .بازرگانی همچنین شامل واسطه‌های تجاری، خدمات بانکی و مالی، حمل و نقل، بسته‌بندی، انبارداری، ارتباطات، تبلیغات و بیمه می‌شود.

در چارچوبی جامع تر، بازرگانی در برگیرنده عناصر و عوامل دیگری مانند قوانین و مقررات (شامل حقوق مالکیت و قوانین تجاری و اقتصادی)، سیاست‌ها، تعرفه‌ها و موانع تجاری، گرایش‌های مصرف‌کنندگان و مشتریان، تولیدکنندگان و استراتژی‌های تولید، زنجیره‌های تأمین و مدیریت آنها، معاملات مالی ،بازارهای مالی، پویایی بازار (شامل عرضه و تقاضا)، نوآوری تکنولوژیک، رقابت و کارآفرینی، قراردادهای تجاری، شرکت‌های چند ملیتی، کسب و کارهای کوچک و متوسط و عوامل کلان اقتصادی (مانند ثبات اقتصادی) می‌شود.

بازرگانی به معنای کل نظام اقتصادی است که محیطی برای تجارت تشکیل می‌دهد. این نظام شامل سامانه‌های قانونی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، و فناورانه است.

واژه[ویرایش]

ریشه در بازارگانی دارد و به معنای تجارت و دادوستد است.

بازرگانی بین‌المللی[ویرایش]

بازرگانی بین‌الملل شامل انجام اعمال تجاری و جابجایی کالاها و خدمات میان بازارهای کشورهای مختلف است. کشورهای فعال در بازرگانی خارجی با موقعیت بهتر محصولات خود برای فروش و ورود به بازارهای خارجی، و همچنین در دسترس بودن محصولات برای خرید و تأمین نیازهای خود، سود متقابل دارند.

صادرات[ویرایش]

صادرات، ارسال و فروش کالاها و خدماتی در بازار کشور خارجی است.

واردات[ویرایش]

عبارت است از خرید و تأمین محصولات یا خدمات از کشور دیگر. واردات مهم است زیرا به یک کشور اجازه می‌دهد تا محصولات یا خدمات خاصی را که وجود ندارد یا کمیاب است، به بازار خود عرضه کند.

بازرگانی الکترونیکی[ویرایش]

به معنای بکارگیری فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات (ICT) در اعمال بازرگانی است و شامل انجام مجموعه فعالیت‌های فروش، خرید و تأمین، حسابداری، مالی، ارتباطاتی، و مدیریتی به کمک سیستم‌های اطلاعاتی و ارتباطی می‌شود. فعالیت‌های تجاری الکترونیکی، به خرید و فروش و پرداخت پول در بستر تجهیزات الکترونیکی یا مبادله کالا، اطلاعات یا خدماتی اطلاق می‌شود که بر پایه انتقال اطلاعات از طریق شبکه‌های ارتباطی مانند اینترنت است.

اثرات[ویرایش]

مزایا[ویرایش]

بازرگانی باعث رشد، توسعه و شکوفایی اقتصادی می‌شود، وابستگی متقابل منطقه‌ای و بین‌المللی را ارتقا می‌دهد، تبادلات فرهنگی را تقویت می‌کند، موجب کارآفرینی می‌شود، استاندارد زندگی مردم را با دسترسی به کالاها و خدمات متنوع بهبود می‌دهد، و نوآوری و رقابت را برای تولید محصولات بهتر تشویق می‌کند.

معایب[ویرایش]

از سوی دیگر، بازرگانی می‌تواند نابرابری اقتصادی را با تمرکز ثروتقدرت) در دست تعداد کمی از افراد افزایش دهد و با اولویت قرار دادن سود تجاری بر ملاحظات اخلاقی، اجتماعی و زیست‌محیطی، منجر به تخریب محیط زیست، استثمار نیروی کار و بی‌توجهی به ایمنی مصرف‌کنندگان شود. بدون نظارت صحیح، بازرگانی می‌تواند منجر به مصرف بیش از حد و تولید زباله‌های نامطلوب و بهره‌برداری ناپایدار از طبیعت (و کاهش منابع) شود.

بهره‌برداری از مزایای بازرگانی برای جامعه و در عین حال کاهش معایب آن برای سیاست گذاران، بنگاه‌ها و سایر ذینفعان حیاتی است.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Commerce". Simple English Wikipedia, the free encyclopedia (به انگلیسی). 2022-02-23.
  2. "Commerce". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-10-31.
  3. https://thelawdictionary.org/commerce/
  • [۱]، مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیای انگلیسی، برداشت‌شده در ۳۰ آوریل ۲۰۱۲.