آواکس
کنترل و هشدار زودهنگام هوابرد (با نام اختصاری آواکس)(به انگلیسی: Airborne early warning and control(AEW&C)) نوعی سیستم الکترونیکی رادارمحورِ پرنده است که به عنوان یک ایستگاه رادار نیرومند و متحرک برای انجام عملیاتهای C2BM (فرماندهی و کنترل و مدیریت جنگ) طراحی شدهاست. وظیفه سیستمهای آواکس شناسایی هواگردها، کشتیها، و وسایل نقلیه دیگر از مسافتهای بسیار دور و همچنین نظارت و فرماندهی جنگهای هوایی از طریق راهنمایی و هدایت هواپیماهای جنگنده و حمله به زمین است. قابلیتهای آواکسها به گونهایست که هم در نقشهای دفاعی و هم برای ماموریتهای هجومی از آنها استفاده میشود.
سیستمهای آواکس پیشرفته میتوانند هواپیماها را از فاصله ۴۰۰ کیلومتری را تشخیص دهند که این فاصله کاملاً دور از تیررس هر گونه موشک هوابههوای دشمن است. سیستمهای آواکس میتوانند با هواپیماهای خودی ارتباط برقرار کنند، محدوده شناسایی آنها را افزایش دهند و آنها را از دید دشمن مخفی کنند چرا که هواپیماهای خودی قادر هستند از سیستم رادار آواکس استفاده میکند و نیازی به استفاده از سیستم رادار خود ندارد. با این وجود، هواپیماهای آواکس ممکن است توسط هواپیماهای دشمن که خارج از محدودهشان قرار دارند ردگیری شوند. دلیل این امر این است که قدرت پالس با دور شدن از منبع کاهش مییابد؛ بنابراین سیگنالی که میبایست به هدف برخورد کند و برگردد میبایست آنقدر قوی باشد که دو برابر فاصله بین فرستنده و هدف را پوشش دهد.
هواپیماهای آواکس متعددی در کشورهای مختلف ساخته شدهاند و در سالهای اخیر هلیکوپترهای آواکس هم ساخته شدهاند. این سیستمها معمولاً بر روی بدنه یک هواپیمای مسافربری یا ترابری نصب میشوند هرچند هواپیماهایی هم وجود دارند که زا ابتدا برای ایفای این نقش طراحی شدهاند.
گاهی از نام آواکس در اشاره به ای-۳ سنتری استفاده میشود که در واقع یکی از انواع آواکس است. در زبان انگلیسی AWACS به هواپیمای ای-۳ سنتری و AEW&C به تمام هواپیماهای هشدار سریع و فرماندهی هوایی اشاره دارد که در فارسی هر دو آنها آواکس نوشته میشوند.
آواکسهای آمریکا[ویرایش]
- ای-۳ سنتری
ای-۳ سنتری معروف به آواکس هواپیمای آواکسی است که گروه دفاع و فضای شرکت بوئینگ با استفاده از رادار وستینگ هاوس (که امروزه نورثروپ - گرومن نام دارد) در سیستم رادوم «راتودم» طراحی کردهاست. این سیستم با استفاده از بدنه هواپمای مسافربری و ترابری بوئینگ ۷۰۷ ساخته شده و نسخه اصلاح شده آن اخیراً با استفاده از بوئینگ ۷۶۷ ساخته شده است. فقط خطوط هواپیمایی ژاپن از رادوم بوئینگ ۷۶۷ استفاده میکند. همه E-۳های ناتو و آمریکا از نوع بوئینگ ۷۰۷ هستند.
نیروی هوایی ایالات متحده (۳۲ فروند)، ناتو (۱۸ فروند که یکی سقوط کرد)، نیروی هوایی بریتانیا (هفت فروند)، نیروی هوایی فرانسه (چهار فروند)، نیروهای نظامی عربستان سعودی (پنج فروند) و نیروهای دفاعی ژاپن از سیستم آواکس استفاده میکنند. ایران نیز در سال ۱۹۷۷ سفارش هفت فروند از این هواپیمار ا داده بود که با وقوع انقلاب سفارش ایران لغو شد.
نیروی هوایی ایالات متحده تعداد زیادی هواپیمای ۳۳E-3B و سنتری E-3C در اختیار دارد که اغلب آنها در پایگاه هوایی تینکر در شهر اوکلاهاما از ایالت اوکلاهاما قرار دارند. ناوگان سنتری USAF که از سال ۱۹۷۷ فعال بوده امنیت بسیار زیادی دارد و تنها یک فروند از این هواپیماها در آلاسکا سقوط کرده و یک فروند دیگر هم به شدت آسیب دیده (بال پورت خارج از # موتور شماره ۱) که این حادثه در طی یک سوختگیری هوایی (در طی مانورهای پرواز) در حریم هوایی عربستان سعودی طی عملیات ELF-۱ رخ دادهاست. حادثه سقوط در آلاسکا برای هواپیمای Yukla ۲۷، با شماره دم ۳۵۴ در هنگام برخاستن از پایگاه هوایی المن دورف آلاسکا در ۲۲ سپتامبر ۱۹۹۵ رخ داد که علت حادثه ورود چندین غاز برفی کانادایی به درون موتورهایش بود. همه ۲۴ کانادایی و آمریکایی جان خود را از دست دادند. دو مراسم یادبود برای این حادثه ترتیب داده شد: مراسمی در پایگاه هوایی المن دورف و مراسمی در پایگاه هوایی تینکر.
نشان افتخار مدیر جنگ هوایی و نشان افتخار مدیر اسلحه دونشان دفاع هوایی هستند که (به ترتیب) به افسران و پرسنل هوایی E-۳ یا عملیاتهای مشابه C۳ که در سیستمهای رادار زمینی اجرا میشوند اختصاص یافتهاند. مدیران جنگ هوایی آواکس نیروهای هوایی ایالات متحده (ABM) نشانهایی مشابه نشانهای خلبانان و دریاداران دریافت میکنند.
در صورت تأمین بودجه، سیستم آواکس در صنایع هوایی ایالات متحده در مورد هواپیمای E-۱۰ MC2A به خدمت گرفته خواهد شد.
- ای-۲ هاوکی
ئی-۲ هاوکی ساخت شرکت گرومن رایجترین و پراستفادهترین هوایمای آواکس دنیا است که تاکنون ۱۶۸ فروند از آن ساخته شده است. ای-۲ در سال ۱۹۶۵ وارد خدمت ارتش ایالات متحده شد و در کشورهای آمریکا، فرانسه، مکزیک، ژاپن، مصر و تایوان از آن استفاده میشود و در گذشته اسرائیل (تا سال ۱۹۹۹) و سنگاپور (تا سال ۲۰۱۲) هم آن را به کار میگرفتند. ئی-۲ یک هواپمیای دوموتوره توربوپراپ است و از ابتدا به عنوان هواپیمای آواکس طراحی و ساخته شد در حالیکه ئی-۳ و بیشتر سیستمهای آواکس با استفاده از طرح یک هواپیمای موجود نصب شدهاند.
این هواپیما فقط به عنوان سیستم هشدار سریع هوایی معرفی شده اما امکانات فرماندهی و کنترل هوایی هم به آن افزوده شده است.
- آواکس بوئینگ ۷۳۷
ترکیه، استرالیا و کره جنوبی هم از آواکس بوئینگ ۷۳۷ استفاده میکنند. این هواپیما برعکس ای-۲ و ای-۳ برای عملیات بر روی ناوهای هواپیمابر ساخته نشده است.
آواکسهای شوروی[ویرایش]
در سال ۱۹۵۸ سفارش ساخت اولین هواپیمای آواکس شوروی به گروه طراحی توپولف داده شد. این گروه برای ساخت این سیستم هواپیمای بمبافکن توپولف-۱۱۴ را انتخاب کرده و آن را با نام توپولف-۱۲۶ به یک هواپیمای هشدار سریع و کنترل هوایی تبدیل کردند. توپولف-۱۲۶ در سال ۱۹۸۴ با هواپیمای بریف آ-۵۰ جایگزین شد که هنوز هم هواپیمای آواکس اصلی نیروهای مسلح شوروی محسوب میشود.
آواکسهای اسرائیل[ویرایش]
اسرائیل سیستم فالکون IAI/Elta را طراحی کردهاست که از یک آرایه فعال که به صورت الکترونیکی اسکن میشود در کنار یک آنتن روتودوم استفاده میکند. اسرائیلها سیستم را روی یک پلاتفزم بوئینگ کار گذاشتهاند و سیستم رادار را به هند و شیلی فروختهاند. استرالیا و ترکیه در نظر دارند که انواع بوئینگ ۷۳۷ AEW و C را با استفاده از سیستم رادار نرثروپ گرامان MESA به خدمت بگیرند.
اخیراً آنها از هواپیمای گلف استریم G-۵۵۰ استفاده کردهاند که در آن از سیستمهای راداری Elta مربوط به کارخانجات صنایع اسرائیل (IAI) استفاده شدهاست.
این هواپیما با نام «Eitam» توسط اسکادران Nachshon به پرواز درخواهد آمد. این هواپیما یکی از سه آواکس گلف استریم G-۵۵۰ است که در ۲ تا ۳ سال آینده به IAF تحویل خواهد شد. Elta رادار و سیستم کنترل و فرمانی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار را در سه هواپیما نصب خواهد کرد. هواپیماهای گلف استریم G-۵۵۰ با استفاده از کمکهای مالی ایالات متحده خریداری شدهاند.
Eitam تصویری واضح از منطقه دیگری را به دست میدهد که در آن هواپیماهای دوست و دشمن و میزان دسترسی به هدف مشخص میشود و ارتباط با بقیه هواپیماها و پایگاه نظامی به سادگی امکانپذیر است. این سیستم هواپیما میتواند مقادیر زیادی از اطلاعات را پردازش کند.
منابع[ویرایش]
پیوند به بیرون[ویرایش]
![]() |
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ آواکس موجود است. |