پرش به محتوا

ویکی‌پدیا:ویرایشگر خودکار: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
←‏قوانین استفاده: این بند در سال ۲۰۱۲ از صفحهٔ انگلیسی حذف شده و در انگلیسی و فارسی اجماعی بر آن وجود ندارد.
خط ۲۸: خط ۲۸:
== قوانین استفاده ==
== قوانین استفاده ==
# قبل از ذخیره کردن '''هر ویرایش''' حتماً آن را '''کنترل کنید'''. مطمئن شوید که ویرایش‌های شما مقاله را از نظر معنایی تغییر نمی‌دهد (مگر اینکه شما به طور واضح قصد آن را داشته باشید).
# قبل از ذخیره کردن '''هر ویرایش''' حتماً آن را '''کنترل کنید'''. مطمئن شوید که ویرایش‌های شما مقاله را از نظر معنایی تغییر نمی‌دهد (مگر اینکه شما به طور واضح قصد آن را داشته باشید).
# خیلی سریع ویرایش نکنید: اگر به طور مرتب بیش از چند ویرایش در دقیقه انجام می‌دهید، یک حساب ربات برای این کار ایجاد کنید.
# هیچ ویرایش بحث‌برانگیزی با آن انجام ندهید. اگر احتمال این وجود دارد که ویرایش‌های شما بحث‌برانگیز باشد، قبل از انجام ویرایش حتماً آن را در [[ویکی‌پدیا:قهوه‌خانه|قهوه‌خانه]] مطرح کنید.
# هیچ ویرایش بحث‌برانگیزی با آن انجام ندهید. اگر احتمال این وجود دارد که ویرایش‌های شما بحث‌برانگیز باشد، قبل از انجام ویرایش حتماً آن را در [[ویکی‌پدیا:قهوه‌خانه|قهوه‌خانه]] مطرح کنید.
# ویرایش‌های جزئی و ناچیز نکنید، مانند تنها اضافه یا پاک کردن فضای خالی، تبدیل بعضی کدهای اچ تی ام ال به یونی کد، جابجا کردن برچسب‌ها و یا ویرایشی به همان اندازه بی‌اهمیت. این قانون به دلیل جلوگیری از اتلاف منابع و شلوغ کردن صفحه‌های پیگیری است. البته ویرایش‌هایی همچون تغییرات به فرا داده و یا اصلاح رده‌ها استثا هستند؛ و به طور کلی ویرایش‌هایی که تأثیر چشمگیری بر مقاله نمی‌گذارد بی‌اهمیت بحساب می‌آیند. اگر دربارهٔ ویرایش هایتان شک دارید و یا دیگر ویرایشگران بر طبق این قانون ویرایش‌های شما را بی‌اهمیت دانستند، قبل از انجام ویرایش‌های بیشتر دربارهٔ آن به اجماع برسید.
# ویرایش‌های جزئی و ناچیز نکنید، مانند تنها اضافه یا پاک کردن فضای خالی، تبدیل بعضی کدهای اچ تی ام ال به یونی کد، جابجا کردن برچسب‌ها و یا ویرایشی به همان اندازه بی‌اهمیت. این قانون به دلیل جلوگیری از اتلاف منابع و شلوغ کردن صفحه‌های پیگیری است. البته ویرایش‌هایی همچون تغییرات به فرا داده و یا اصلاح رده‌ها استثا هستند؛ و به طور کلی ویرایش‌هایی که تأثیر چشمگیری بر مقاله نمی‌گذارد بی‌اهمیت بحساب می‌آیند. اگر دربارهٔ ویرایش هایتان شک دارید و یا دیگر ویرایشگران بر طبق این قانون ویرایش‌های شما را بی‌اهمیت دانستند، قبل از انجام ویرایش‌های بیشتر دربارهٔ آن به اجماع برسید.

نسخهٔ ‏۱۵ ژانویهٔ ۲۰۱۷، ساعت ۱۹:۲۳

ویرایشگر خودکار یا اتوویکی‌براوزر
AutoWikiBrowser
نویسنده(های)
اصلی
Bluemoose (بازنشسته)
توسعه‌دهنده(ها)
انتشار پایدار
۵٫۸٫۰٫۰ / ۱ اکتبر ۲۰۱۵؛ ۸ سال پیش (۲۰۱۵-۰۱}})
مخزن
نوشته‌شده باسی شارپ
سیستم‌عاملویندوز ویستا و بالاتر
پلت‌فرمآی‌ای-۳۲
در دسترس بهانگلیسی
نوعابزار ویکی‌پدیا
مجوزGPL v2
وبگاهsourceforge.net/projects/autowikibrowser/

ویرایشگر خودکار[۱] یا اتوویکی‌براوزر (به انگلیسی: AutoWikiBrowser)‏،[۲] که گاهی به صورت AWB کوتاه‌نویسی می‌شود، یک ویرایشگر نیمه‌خودکار مدیاویکی برای ویندوز ۲۰۰۰، ایکس‌پی و ویستای شرکت مایکروسافت است و از طریق شبیه‌ساز ویندوز در سیستم‌های شبه یونیکس نیز قابل اجراست. با یاری این ویرایشگر می‌توان برخی کارهای تکراری خسته‌کننده را آسان‌تر و تندتر انجام داد.

مسئولیت ویرایش‌هایی که با این ابزار برنامه‌نویسی‌شده انجام می‌شوند بر گردن ویرایشگری است که آن را به‌کارمی‌بندد. اگرچه AWB دارای یک حالت خودکار است که برای برخی از حساب‌های ربات فعال می‌گردد، ولی به طور معمول تنها یاریگر یک کاربر انسانی است.

قوانین استفاده

  1. قبل از ذخیره کردن هر ویرایش حتماً آن را کنترل کنید. مطمئن شوید که ویرایش‌های شما مقاله را از نظر معنایی تغییر نمی‌دهد (مگر اینکه شما به طور واضح قصد آن را داشته باشید).
  2. هیچ ویرایش بحث‌برانگیزی با آن انجام ندهید. اگر احتمال این وجود دارد که ویرایش‌های شما بحث‌برانگیز باشد، قبل از انجام ویرایش حتماً آن را در قهوه‌خانه مطرح کنید.
  3. ویرایش‌های جزئی و ناچیز نکنید، مانند تنها اضافه یا پاک کردن فضای خالی، تبدیل بعضی کدهای اچ تی ام ال به یونی کد، جابجا کردن برچسب‌ها و یا ویرایشی به همان اندازه بی‌اهمیت. این قانون به دلیل جلوگیری از اتلاف منابع و شلوغ کردن صفحه‌های پیگیری است. البته ویرایش‌هایی همچون تغییرات به فرا داده و یا اصلاح رده‌ها استثا هستند؛ و به طور کلی ویرایش‌هایی که تأثیر چشمگیری بر مقاله نمی‌گذارد بی‌اهمیت بحساب می‌آیند. اگر دربارهٔ ویرایش هایتان شک دارید و یا دیگر ویرایشگران بر طبق این قانون ویرایش‌های شما را بی‌اهمیت دانستند، قبل از انجام ویرایش‌های بیشتر دربارهٔ آن به اجماع برسید.
  4. تمامی قوانین ویکی‌پدیا، سیاست‌ها، رهنمودها و شیوه‌های رایج مقاله‌نویسی را رعایت کنید.
  5. اصل جسور بودن توجیهی برای ویرایش‌های بدون اجماع نیست. برای کاربران ویرایشگر خودکار این یک تعهد است که برای انجام تغیرات وسیع حتماً اجماع به دست آورده باشند.
سوء استفاده مکرر از این قوانین باعث خواهد شد بدون هشدار، امکان استفاده از نرم‌افزار را برای شما غیرفعال کنند.

مراحل استفاده از نرم‌افزار

(۱) ثبت نام

اگر مایل به استفاده از این نرم‌افزار هستید اسم خود را در صفحه درخواست برای ثبت نام ثبت کنید. به دلایل امنیتی، تنها کاربران ثبت نام کرده قادر به استفاده از :ویرایشگر خودکار در ویکی‌پدیای فارسی هستند.

هر کسی می‌تواند ثبت نام کند، اما تنها مدیران می‌توانند ثبت نام شما را در صفحه درخواست تأیید کنند. به عنوان یک قائده کلی، تنها کاربران با بیش از ۵۰۰ ویرایش در فضای نام اصلی پذیرفته می‌شوند. لازم نیست برای تأیید ثبت نام خود در تماس باشید، هنگامی که درخواست شما تأیید شد آن را در صفحه پیگیری و یا تغییرات اخیر مشاهده خواهید کرد.

(۲) دریافت نرم‌افزار

برای دانلود این نرم‌افزار در کشورهای تحریم‌شده باید از فیلترشکن استفاده کنید.

آخرین نسخه نرم‌افزار را از اینجا دریافت کنید و یا آخرین نسخه در حال توسعه را از اینجا دریافت کنید؛ و لینک کمکی که نیازی به فیلترشکن ندارد. (نسخه ۵.۸.۸.۰)

ویرایشگر خودکار در یک فایل فشرده شده دریافت می‌شود که باید آن را در یک مسیر جدید از حالت فشرده خارج کنید، سپس مستقیماً آن را اجرا کنید. این نرم‌افزار نیازی به نصب بروی کامپیوتر ندارد و فقط کافیست این فایل را اجرا کنید: AutoWikiBrowser.exe

اگر می‌خواهید نسخه SVN را اجرا کنید اینجا را ببینید.

ویرایشگر خودکار برای اجرا به ویندوز ۲۰۰۰/اکس‌پی و یا جدیدتر نیاز دارد (یونی‌کد بروی ویندوز ۹۸/ویندوز ام‌ای به درستی کار نمی‌کند). :ویرایشگر خودکار همچنین به نسخه ۲ چارچوب دات‌نت نیاز دارد (کاربران ویندوز ۲۰۰۰ و ویندوز اکس‌پی بایستی آن را بارگیری و نصب کنند؛ چارچوب دات‌نت در ویندوز ۷ و ویندوز ویستا موجود است)

اگر نرم‌افزار کار نکرد، شاید به این معنی باشد که هنوز ثبت نام نکرده‌اید و یا اینکه چارچوب دات‌نت را بدرستی نصب نکرده‌اید.

در لینوکس AWB تا حدی با واین کار می‌کند. همچنین می‌تواند بروی نرم‌افزار مونو شروع شود، البته با کمی اشتباه‌های عجیب و غریب. روند نصب آن شبیه به نرم افزار هاگل است.
در مک AWB نمی‌تواند به صورت بومی اجرا شود، اما یک گزینه می‌تواند استفاده از ماشین مجازی باشد (درصورتی که از سیستم عامل‌های مورد نیاز پشتیبانی کند) که در آن ویندوز مجازی نصب شده و بعد AWB طبق مراحلی که در بالا توضیح داده شد در آن نصب شود. نکته اینکه این گزینه رایگان نیست، و نیاز به داشتن مجوز برای هر دو سیستم عامل مک و ویندوز را دارد. برای این راه می‌توانید از نرم‌افزار رایگان VirtualBox استفاده کنید.

(۳) شروع کار با نرم‌افزار

فیلم آموزش کار با ویرایشگر خودکار (AutoWikiBrowser)
  1. گزینهٔ «Make from Category» را انتخاب کنید سپس نام یک رده را وارد کنید.
  2. روی «Make list» کلیک کنید، سپس اجازه دهید تا فهرست بارگذاری شود.
  3. همه گزینه‌ها را تنظیم کنید، مانند پیدا کردن و جایگزینی، خلاصه ویرایش و غیره.
  4. روی «Start!‎» کلیک کنید، صفحه‌ای بارگذاری خواهد شد، به صورت خودکار همه تغییرات انجام خواهد شد و سپس شما را به صفحهٔ تفاوت خواهد برد.
  5. هر تغییری که می‌خواهید در قسمت جعبهٔ ویرایش (در سمت راست و پایین) صفحه انجام دهید، سپس روی Save یا Skip / Ignore کلیک کنید، صفحه بعدی به صورت خودکار بارگذاری خواهد شد.

مشکلات رایج

  • گاهی اوقات نرم‌افزار در زمان شروع بارگذاری کند عمل می‌کند. گاهی این اتفاق برای آن رخ می‌دهد که شما به پنجره‌ای دیگر رفته‌اید: AWB نیاز دارد که در تمام مدت بارگذاری صفحه، پنجرهٔ فعال باشد. روی «Start» دوباره کلیک کنید تا به کار بیفتد.
  • این برنامه از هستهٔ اینترنت اکسپلورر استفاده می‌کند پس اگر مشکلی دارید، مطمئن شوید که اینترنت اکسپلورر شما کار می‌کند. اطمینان حاصل کنید که با اینترنت اکسپلورر به ویکی وارد شده‌اید. اگر تنظیمات این برنامه را تغییر داده‌اید، از منوی Tools گزینهٔ Internet Options و زبانهٔ Advanced را انتخاب کنید و بعد روی Restore Defaults کلیک کنید و دوباره AWB را امتحان کنید.
  • اگر در monobook.css خودتان (یا صفحهٔ مشابه برای پوسته‌ای که استفاده می‌کنید) تغییری داده‌اید که نیازمند برگه‌های سبک آبشاری نسخهٔ ۲ یا ۳ است، ممکن است که در Internet Explorer و AWB به درستی نمایش نیابند.
  • اگر در ساختن فهرست با استفاده از «پیونده به این صفحه» مشکل دارید، میانگیر اینترنت اکسپلوررتان را خالی کنید.
  • اگر monobook.js (یا صفحهٔ مشابه برای پوسته‌ای که استفاده می‌کنید) حاوی خطا باشد ممکن است باعث شود که اینترنت اکسپلورر صفحه‌ای سفید نشان دهد. برای جلوگیری از این قبیل مشکلات می‌توانید گزینهٔ Active Scripting را در منوی Tools گزینهٔ Internet Options زبانهٔ Security قسمت Custom Level غیرفعال کنید.
  • خطای «The application failed to initialize properly... ‎» نشان می‌دهد که چارچوب دات‌نت را باید نصب کنید.

برای مشکلات دیگر، در ویکی‌پدیا:قهوه‌خانه/فنی سؤال بپرسید.

راهنمای کاربر

نوشتار اصلی: Wikipedia:AutoWikiBrowser/User manual

پویشگر پایگاه داده

همچنین ببینید: Wikipedia:AutoWikiBrowser/Database Scanner

AWB حاوی یک پویشگر پایگاه داده‌است که می‌تواند برای ساخت فهرست صفحات برای کنترل کردن استفاده شود، بدون اینکه بار اضافی غیر ضروری بروی سرورهای ویکی‌مدیا ایجاد کند. خروجی‌های پایگاه داده لحظه به لحظه ساخته می‌شود (اطلاعات بیشتر در اینجا) و برای بارگیری آزاد در دسترس هستند. بعنوان وضعیت مقاله‌ها، بهترین/بیشترین خروجی مفید pages-articles.xml.bz2 است. مشاهده پیشرفت خروجی پایگاه داده سایت، به شما اجازه می‌دهد که وضعیت کنونی خروجی‌ها را ببینید، و همچنین می‌توانید براحتی آنها را بارگیری کنید. پس از بارگیری، آرشیو نیاز به خروج از حالت فشرده دارد. این کار آرشیو را از حدود ۷٫۹ گیگابایت (در حالت فشرده بی‌زیپ۲) به فرم ایکس ام ال خروجی پایگاه داده با حجم حدود ۳۳ گیگابایت تبدیل می‌کند.

با مشاهده صفحه ویژه: برون‌بری صفحه می‌توانید یک فایل scannable.xml ایجاد کنید.

رابط برنامه‌نویسی (API)

  • ویرایشگر خودکار به همراه WikiFunctions.dll می‌آید، که می‌تواند توسط پروژه‌های مستقل نرم‌افزاری دیگر مورد استفاده قرار گیرد. این کتابخانه شامل کنترل کننده‌های مرورگر وبی است که برای ویکی آماده شده‌اند، از جمله یک ویرایشگر ساده صفحه‌ها، یک سازندهٔ فهرست، و ابزارها و اجزای دیگر.

افزونه‌ها

نوشتار اصلی: Wikipedia:AutoWikiBrowser/Plugins

AWB قادر به بارگذاری و استفاده کامل از افزونه‌های سفارشی است. این افزونه‌ها می‌توانند متن مقاله را پردازش و همچنین رابط کاربری را گسترش دهند، و چون در فرم کتابخانه‌ها (فایل‌های.dll) هستند، می‌توانند توسط هر زبان دات‌نت از جمله سی‌شارپ یا ویژوال بیسیک دات‌نت ساخته شوند. هنگامی که AWB بارگذاری شد، بصورت خودکار کنترل می‌کند که اگر هر افزایه‌ای در فولدر موجود هست، آن را اجرا کند. هر افزایه‌ای پیدا شد، بدون اینکه کاربر دخالت کند بارگذاری و اجرا می‌شود.

راهنمایی و ترفندها

  • برای سرعت بخشیدن به کار، هنگامی که درحال اصلاح غلط املایی هستید، نرم‌افزار را به حالت «پرش اگر حاوی آن نیست»(به انگلیسی: Skip if doesn't contain) تنظیم کنید و غلط‌های املائی اصلاح خواهند شد.
  • به طور منظم رجکس‌های دات‌نت را برای خرابی رجکس دات نت ببینید.
  • جهت بدست آوردن فهرستی از تنظیمات مفیدی که می‌توانید در ویرایشگر خودکار از آنها استفاده کنید، صفحه[کدام صفحه؟] را ببینید.
  • در اینجا ماژول‌هایی موجود است که به کمک آنها می‌توانید علاوه بر ویرایش‌های مدنظرتان ویرایش‌های تمیزکاری را هم بر روی مقاله اعمال نمائید.

ویکی‌پروژه تصحیح ویکی‌پدیا

به کمک ابزار ویرایشگر خودکار می‌توانید بسیاری از خطاهای گزارش در وپ:ویکی‌پروژه تصحیح ویکی‌پدیا را رفع کنید.

دریافت نرم‌افزار

دریافت نرم‌افزار ویرایشگر خودکار

راهنمای کار با ابزار

کدهای ربات

جستارهای وابسته

پیوند به بیرون

پانویس