پارک

گردشگاه یا پارک و بوستان شهری به مکانی محفوظ میگویند که به صورت طبیعی یا نیمه طبیعی توسط دولت به وجود آمدهاست، و در کنار آن برای تفریح و لذت بردن انسان، یا برای حفاظت از حیات وحش یا زیستگاه طبیعی. بوستانها ممکن است شامل سنگ، فواره، خاک، آب و قسمتهای چمن باشد. بسیاری از پارکها قانوناً حفاظت شده و محفوظ اند. از دیدگاه شهرسازی و معماری پارکها به دهها نوع قابل دستهبندی هستند. بعنوان نمونه پارکها را میتوان به لحاظ شعاع عملکرد و خدمات رسانی به پارکهای با عملکرد محله ای، ناحیه ای، شهری و فرا شهری تقسیمبندی نمود. همچنین از لحاظ نوع کاربرد، نحوه ایجاد (طبیعی یا انسان ساخت) نوع پوشش گیاهی، مقیاس و بزرگی (کوچک، متوسط و بزرگ) و … نیز قابل طبقهبندی میباشند. آنچه بدیهی است رواج پارکهای شهری امروزین که برای عموم قابل استفاده و دسترسی هستند از شهرسازی کشورهای اروپایی شروع شدهاست. البته باغسازی ایرانی در نوع خود کمنظیر و تاریخ طولانی دارد ولی عملکرد این باغها با پارکهای شهری امروزی متفاوت بودهاست.
پارک بحران (پارک اضطراری یا چند عملکردی)[ویرایش]
از سدههای گذشته ایجاد فضاهای شهری عمومی که بتوان در مواقع بحران برای اسکان موقت و کمک به مردم استفاده کرد مورد خواست و نظر برخی دولتها و کشورها بودهاست. ایجاد فضای عمومی برای امداد رسانی به آسیب دیدگان در اثر بحران از ضروریات اساسی است ولی در عین حال احداث و نگهداری آنها بسیار پرهزینه میباشد و بخش قابل توجهی از بودجه عمرانی شهرداریها را به خود اختصاص میدهد. به همین منظور ایده و نظریه استفاده چندگانه از فضاهای عمومی و بهخصوص پارکها در شهرسازی ایران در سال ۱۳۹۰ و در استان تهران مطرح شد.
پارک بحران یا پارک اضطراری یا چند عملکردی (Emergency Park,Mixed Used Park) پارکی است که در مواقع عادی بعنوان پارک برای استفاده مردم و خانوادهها مورد نظر است و البته به گونهای احداث و تجهیز میگردد که در مواقع وقوع بحران مانند سیل، زلزله و … بتواند پذیرای مردم و زنان و کودکان برای اسکان موقت و امداد و کمکهای اولیه قرار گیرد. این نوع پارکها باید دارای طراحی و تجهیزات مناسب برای پذیرا شدن خیل جمعیت در مواقع بحران باشند. موصوع پارک بحران یک موصوع جدید و نو آوری توسط شهرساز ایرانی است و طی شماره ۳۳۹۰–۹۸ بتاریخ ۱۳ ابانماه ۱۳۹۸ توسط معاونت حقوقی، امور مجلس و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ثبت رسیدهاست.
نگارخانه[ویرایش]
گردشگاه ملی گلیشر در شمال ایالت مونتانا در آمریکا
بوستان ملی سکویا در ایالت کالیفرنیای آمریکا
پارک روستایی خواجه دیزج تبریز
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
پیوند به بیرون[ویرایش]
![]() |
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ پارک موجود است. |