پرش به محتوا

سید مجتبی هاشمی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
سید مجتبی هاشمی
اطلاعات شخصی
زاده
مجتبی هاشمی نژاد

۱۳ آبان ۱۳۱۹
تهران، ایران
درگذشته۲۸ اردیبهشت ۱۳۶۴ (۴۴ سال)
تهران، ایران
آرامگاهقطعه ۲۴ بهشت زهرا
فرزندانسید مرتضی هاشمی و سید روح‌الله هاشمی

سید مجتبی هاشمی نژاد (۱۳ آبان ۱۳۱۹ _ ۲۸ اردیبهشت ۱۳۶۴) چریک ایرانی، نخستین فرمانده کمیته انقلاب مرکزی تهران و فرمانده گروه فداییان اسلام در طول جنگ ایران و عراق بود. هاشمی با انجام عملیات‌های چریکی و نامنظم توانست شهر آبادان را از تصرف ارتش عراق دور کند.
هاشمی در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۶۴ در خیابان وحدت اسلامی (شاپور سابق)، تهران توسط اعضای سازمان مجاهدین خلق مورد سوء قصد قرار گرفت و کشته شد.[۱]

زندگی

[ویرایش]

سیّد مجتبی هاشمی در سال ۱۳۱۹ در محلهٔ شاهپور تهران (وحدت اسلامی فعلی) دیده به جهان گشود. او فرزند چهارم خانواده‌ای مذهبی و متوسط بود.[۲] وی پس از طی دوران تحصیلات متوسطه به ارتش آمد و به دلیل اندام ورزیده و قدرت بدنی قابل توجهی که داشت عضو نیروهای ویژه کلاه سبز شد، اما پس از مدت کوتاهی از ارتش شاهنشاهی خارج و به کار آزاد مشغول شد. در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ او و چند تن از دوستانش فعالیت داشت و تحت تعقیب و کنترل مأموران پهلوی قرار گرفت. او اقدام به تهیه و توزیع اعلامیه و نوارهای سخنرانی و تصاویر خمینی می‌نمود و در پوشش‌های گوناگون، فعالیت‌های خود را در تمامی شهرهای استان تهران و حتی استان‌های همجوار گسترش داد. در بهمن ۵۷ و همزمان با ورود روح‌الله خمینی به ایران سید مجتبی نیز به عضویت کمیتهٔ استقبال از خمینی درآمد و در آن استقبال، شرکت نمود. ضمن اینکه خود نیز با حضور در میدان‌های مبارزه رو در رو با بقایای رژیم پهلوی، تمام توان خود را صرف پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ نمود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن، او به سرعت نیروهای انقلابی منطقه ۹ را سازماندهی کرده و کمیته انقلاب اسلامی منطقه ۹ را تشکیل داد. پس از شروع وقایع کردستان، هاشمی به همراه عده‌ای از افراد کمیتهٔ منطقه ۹ در پی فرمان بسیج عمومی خمینی عازم غرب کشور شد و در آزادی و پاکسازی آن منطقه شرکت نمود.

جنگ ایران و عراق

[ویرایش]

چند روز پس از آغاز جنگ ایران و عراق، سید مجتبی هاشمی، به همراه عده‌ای از دوستان و همرزمانش به‌صورت داوطلبانه و مستقل عازم جنوب کشور شد و در مدرسهٔ فداییان اسلام، واقع در شهر آبادان مستقر شد و یک گروه شبه‌نظامی برای انجام جنگ چریکی برای مقابله با تهاجم ارتش بعث عراق در آبادان و خرمشهر به‌وجود آمد که به گروه فداییان اسلام معروف شد.[۳] که سید مجتبی فرمانده آن بود.[۴]

کشته شدن

[ویرایش]

او بعد از مدتی از جبهه‌ها به تهران بازگشت و مغازه لباس‌فروشی‌اش را دوباره دایر کرد. هاشمی، در زمانی که در عملیات ثامن‌الائمه یا شکست حصر آبادان حضور داشت، مورد هدف چندین عملیات ناکام از سوی مجاهدین خلق قرار گرفت. پس از پخش اعلامیه‌هایی که در آن نام سید مجتبی و چند تن دیگر از اعضای فداییان اسلام به نام افرادی که توسط سازمان مجاهدین خلق اعدام خواهند شد، ذکر شده بود، مجاهدین خلق هاشمی را در سال ۱۳۶۴ کشتند.[۵][۶]

منابع

[ویرایش]
  1. «هاشمی، سیدمجتبی :: دانش‌نامه الکترونیکی دفاع مقدس». wikidefa.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۲-۱۰.
  2. سدید، پایگاه تحلیلی (۱۴۰۲/۰۷/۰۳–۱۷:۲۲). «مروری بر کارنامه شهید سیدمجتبی هاشمی». fa. دریافت‌شده در 2024-02-10. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  3. «کلاه سبز جذاب جنگ ایران و عراق که بود؟». جامعه خبری تحلیلی الف. ۲۰۲۲-۰۵-۳۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۲-۱۰.
  4. «شهید سیدمجتبی هاشمی؛ از فرماندهی جنگ‌های نامنظم تا تشکیل فدائیان اسلام - تسنیم». خبرگزاری تسنیم | Tasnim. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۲-۱۰.
  5. «خبرگزاری فارس - زیباترین جوان ایرانی در سال 1338 که بود؟». خبرگزاری فارس. ۲۰۱۲-۰۹-۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۸-۲۸.
  6. YJC، خبرگزاری باشگاه خبرنگاران | آخرین اخبار ایران و جهان | (۱۳۹۹/۰۲/۲۹–۰۹:۵۳). «نگاهی به ترور سیدمجتبی هاشمی فرمانده جنگ‌های نامنظم چریکی توسط منافقین». fa. دریافت‌شده در 2024-02-10. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)