سه‌گانه (فوتبال)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

سه‌گانه یا سه‌تایی، اصطلاحی است که در ورزش فوتبال، زمانی به کار می‌رود که یک تیم بتواند در سه جام مختلف در یک فصل به قهرمانی برسد. جام‌هایی که معمولاً برای یک سه‌گانه لحاظ می‌شوند شامل رقابت‌های لیگ داخلی، جام حذفی ، سوپر جام ، مسابقات قاره‌ای و در نهایت جام باشگاههای جهان. سه گانه های مختلفی وجود دارد از جمله دیگر سه گانه یعنی کسب سه جام معتبر بین المللی[۱][۲] و یا سه گانه داخلی که لیگ حذفی و سوپر جام ، جام اتحادیه باشگاهها و هر جامی که زیر نظر و مورد تائید فدراسیونهای فوتبال کشورها باشد.

سه گانه مرتبط به یک فصل کامل فوتبالی است نه یک سال. باشکوه‌ترین سه گانه لیگ داخلی ،قهرمانی قاره و جام باشگاههای جهان می‌باشد. نوع دیگر سه‌گانه، «سه‌گانهٔ داخلی» نام دارد که بهترین آن شامل قهرمانی در لیگ و جام حذفی و سوپر جام می‌باشد و سه گانه با کسب جام هایی مانند سوپر جام یا جام اتحادیه در مراتب بعدی قرار دارد . [۳][۴]

تیمهای ، بارسلونا، بایرن مونیخ ، منچستر یونایتد ، منچستر سیتی و اینتر میلان از جمله تیم هایی هسنند که به گران بهاترین سه گانه دست یافتند.

ایران (۳ گانه)[ویرایش]

در فوتبال ایران تنها دو تیم دارایی تهران و پرسپولیس تهران موفق به کسب سه گانه شدند. ثبت نخستین سه گانه در فوتبال ایران به ابتدای دهه ی چهل خورشیدی باز میگردد که باشگاه فوتبال دارایی تهران در سال ۱۳۴۱ موفق شد با فتح جام باشگاه‌های تهران و جام حذفی فوتبال تهران راهی رقابتهای جام قهرمانی فوتبال ایران شده و با قهرمانی در ایران به کسب سه گانه نائل امد. پرسپولیس تهران رکورد دار کسب سه گانه است. تیم سرخ پایتخت ، نخستین بار در سال ۱۳۶۶ دو جام از تهران ( جام باشگاه‌ها و جام حذفی) و یک جام از کشور (جام حذفی فوتبال ایران ) را از آن خود کرد و به ۲۵ سال یکه تازی دارایی پایان داد. پرسپولیس در سال ۱۳۹۸ با قهرمانی در لیگ برتر ، جام حذفی و سوپر جام (بدون بازی) دومین سه گانه را بدست آورد . این تیم در سال ۱۴۰۲ برای سومین بار به این افتخار نائل آمد.

تیمهایی که در ایران موفق به کسب سه گانه شدند

نام تیم
تعداد
تاریخ
۳ دوره
۱۳۶۶ ،،، ۱۳۹۷-۹۸ ،،، ۱۴۰۱-۰۲
۱ دوره
۱۳۴۱

پانویس[ویرایش]

  1. «راجا بار دیگر موفقیت را هدف قرار داده است». فیفا. ۴ ژوئن ۲۰۰۸. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ سپتامبر ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۸ مارس ۲۰۰۹.
  2. «لیست ده فصل موفقیت‌آمیز». اسکای اسپورتس. ۲۴ مارس ۲۰۰۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ مارس ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۲۸ مارس ۲۰۰۹.
  3. اسپیرز، گراهام (۳۰ ژانویه ۲۰۰۸). «در شرایطی که رنجرز به کسب سه‌گانهٔ داخلی نزدیک شده‌است، والتر اسمیت خواهان تلاش مضاعف بازیکنان شد». روزنامه تایمز. دریافت‌شده در ۲۸ مارس ۲۰۰۹.
  4. رالستون، گری (۲۶ سپتامبر ۲۰۰۸). «پدرو مندز: کسب سه‌گانهٔ داخلی می‌تواند ناکامی رنجرز در اروپا را جبران کند». دیلی رکورد. دریافت‌شده در ۲۸ مارس ۲۰۰۹.

پیوند به بیرون[ویرایش]