پرش به محتوا

بارانگرد

مختصات: ۳۱°۴۲′۳۸″شمالی ۴۹°۴۹′۵۹″شرقی / ۳۱٫۷۱۰۶۷۲۰°شمالی ۴۹٫۸۳۲۹۷۳۲°شرقی / 31.7106720; 49.8329732
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
بارانگرد
روستا
Map
مختصات: ۳۱°۴۲′۳۸″شمالی ۴۹°۴۹′۵۹″شرقی / ۳۱٫۷۱۰۶۷۲۰°شمالی ۴۹٫۸۳۲۹۷۳۲°شرقی / 31.7106720; 49.8329732
کشورایران
استانخوزستان
شهرستانباغ‌ملک
بخشقلعه تل
دهستانبارانگرد
جمعیت
۱۳۴۹ نفر (سرشماری ۹۵)
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۶۱

بارانگرد، روستایی در دهستان بارانگرد بخش قلعه تل شهرستان باغ‌ملک دراستان خوزستان ایران است. این روستا، مرکز دهستان بارانگرد است.مردم روستای بارانگرد بختیاری الاصل و از طوایف چهارلنگ.اورک.زراسوند میباشند و به زبان لری بختیاری صحبت میکنند.[۱]

جمعیت

[ویرایش]

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱٬۳۴۹ نفر (۳۶۵ خانوار) است.[۲]

وجه تسمیه باران‌گرد

[ویرایش]

باران‌گرد یا با گویش محلی «بارون‌گرد» به معنی شهر باران است، گرد و جرد در اسامی شهرهای ایرانی به معنای شهر، آبادی و ساخته و اثر هستند. اشکانیان و ساسانیان شهرها را بیشتر با پسوند گرد می‌ساخته‌اند همانند سوسنگرد، دارابگرد و بروگرد (بروجرد). در فارسنامه ناصری کلمه گِرد مترادف شهر آمده و ذکر شده: گرد به معنای شهر باشد و جِرد معرب آن است. (فارسنامه جلد ۲ ص ۱۳۰۶).

در برهان قاطع و فرهنگ آنندراج به معنای دور و حوالی و پیرامون آمده و فرهنگ معین آن را به معنی «ساخته و کرده» آورده و ذکر می‌کند در اواخر اسامی امکنه می‌آید و معنای شهر ساخته شده توسطِ (اسم خاص) می‌دهد. مثل بروگرد (بروجرد) و دارابگرد. به نوشته فرهنگ دهخدا «گرد» و «گرت» در زبان پهلوی به معنای مدور و در زبان فارسی باستان احتمالاً «کرتا» بوده‌است.

در زبان روسی نیز، گرود، گُورَد «город» یعنی «شهر» به شکل پسوند «گراد град» به کار می‌رود، مثل ولگوگراد.

منابع

[ویرایش]
  1. سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران (۲۰۲۲-۰۷-۱۱). «تصویب‌نامه در خصوص تقسیمات کشوری در شهرستان باغ‌ملک استان خوزستان مصوب ۱۴۰۰/۰۴/۲۷». Qavanin.ir.
  2. «درگاه ملی آمار > سرشماری عمومی نفوس و مسکن > نتایج سرشماری > جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری سال 1395». www.amar.org.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۷-۱۰.

۳.