انگشته (بروجرد)

مختصات: ۳۴°۰۵′۲۹″ شمالی ۴۸°۳۲′۲۴″ شرقی / ۳۴٫۰۹۱۳۹°شمالی ۴۸٫۵۴۰۰۰°شرقی / 34.09139; 48.54000
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
انگُشته
روستا
انگُشته در ایران واقع شده
انگُشته
انگُشته
مختصات: ۳۴°۰۵′۲۹″ شمالی ۴۸°۳۲′۲۴″ شرقی / ۳۴٫۰۹۱۳۹°شمالی ۴۸٫۵۴۰۰۰°شرقی / 34.09139; 48.54000
کشور ایران
استان‌های ایرانلرستان
شهرستان‌های ایرانبروجرد
بخشبخش اشترینان
دهستانبردسره
بلندی
۱۹۳۰ متر (۶۳۳۰ پا)
جمعیت
 (۱۳۹۵)
 • کل۱۹۲[۱]
منطقه زمانییوتی‌سی +۳:۳۰ (ساعت رسمی ایران)
 • تابستانی (DST)یوتی‌سی +۴:۳۰ (ساعت رسمی ایران)

انگُشته روستایی از توابع بخش اشترینان شهرستان بروجرد در استان لرستان ایران است.[۲] روستای انگشته یکی از روستاهای سرسبز از بخش اشترینان شهرستان بروجرد در استان لرستان می‌باشد. روستای انگشته در نزدیکی مرز استان‌های همدان و لرستان واقع شده‌است. فرهنگ جغرافیایی ایران زبان مردم روستای انگُشته را لری ذکر کرده‌اند. مردم روستای انگشته در حال حاضر به گویش لری مینجایی و با لهجه مختص به خودشان تکلم می‌کنند. اکثریت مردم انگشته از ایل روزبهانی هستند که سال‌ها قبل از کهکدان (کی کیو) به این روستا نقل مکان کردند و سپس نام خانوادگی خود را به نوابی و فرخچه (برگرفته از نام خان‌ها و ارباب‌های حاکم وقت) تغییر دادند. البته افراد دیگری هم در این روستا ساکن هستند که همین دو نام فامیل را دارند ولی از ایل روزبهانی نیستند.

اقوام دیگری از جمله: جعفرآبادی، عسگرپور (گروهی از روزبهانی‌ها)، جعفری حقیقت، امیری، نوابی الحسینی، نبی انگشتری، حیات العینی (حیات الغیبی)، نیز متعلق به این روستا می‌باشند که عمدتاً از مناطق خرم‌آباد (حیات الغیب) و الشتر (طایفه میر یا امیری) به این روستا کوچ کرده‌اند. طایفه جعفرآبادی نیز اصالتاً از ایل ترکاشوند می‌باشند.

وجه تسمیه نام این روستا به‌طور قطع مشخص نشده و عده‌ای بر این باورند که نام اصلی روستا انگشتر می‌باشد که بعدها در لفظ به انگشته تبدیل شده‌است. روایت قدیمی دیگری در میان مردم رایج است که عده‌ای آن را ملاک قرار می‌دهند و آن روایت این است: زمانی که اولین گروه به این روستا رسیدند بر سر محل ساخت اولیهٔ روستا به بحث مشغول بودند که ناگهان شخصی در میان جمعیت به جایی اشاره می‌کند (ظاهراً مکانی که مسجد قدیمی روستا بعدها در آن ساخته شد مورد نظر است) بنابراین روستا احداث می‌شود و انگشته (یعنی جایی که با انگشت به آن اشاره شده) نام می‌گیرد.

زبان[ویرایش]

فرهنگ جغرافیائی ایران زبان مردم انگشته را لری ذکر کرده‌است.[۳]

جمعیت[ویرایش]

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت انگشته در سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۹۲ نفر بوده‌است که از این میان ۹۹ نفر مرد و بقیه زن بوده‌اند. این روستا ۶۶ خانوار دارد.[۱]

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «درگاه ملی آمار> سرشماری عمومی نفوس و مسکن> نتایج سرشماری> جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری سال 1395» مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۵-۲۰.[پیوند مرده] خطای یادکرد: برچسب <ref> نامعتبر؛ نام «amar.org.ir» چندین بار با محتوای متفاوت تعریف شده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  2. Alizadeh, A.; Soleimani, F.; Barati, H.; Azizi, M. (2015-09-01). "The assessment of sexual function in female nurses and housewives". Military Caring Sciences. 2 (2): 115–119. doi:10.18869/acadpub.mcs.2.2.115. ISSN 2383-4072.
  3. فرهنگ جغرافیائی ایران (آبادیها)، جلد ۶، انتشارات دایره جغرافیایی ستاد ارتش، فروردین ۱۳۳۰، چاپخانه ارتش