ادبیات کلمبیایی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
MahdiBot (بحث | مشارکت‌ها)
CommonsDelinker (بحث | مشارکت‌ها)
پروندهٔ William_Ospina.jpg که در ویکی‌انبار به دست 1Veertje حذف شده بود، به این علت برداشته شد: per c:Commons:Deletion requests/File:William Ospina.jpg
خط ۸۸: خط ۸۸:


== نویسندگان معاصر ==
== نویسندگان معاصر ==

[[پرونده:William Ospina.jpg|بندانگشتی|270px|ویلیام اوسپینا. وی برندهٔ [[Romulo Gallegos Prize]] برای نوشتن کتاب El país de la canela بوده که دربارهٔ فتح آمازون نوشته شده.]]
{{فهرست چندستونی|۲|
{{فهرست چندستونی|۲|
* [[Germán Castro Caycedo]]
* [[Germán Castro Caycedo]]

نسخهٔ ‏۱۴ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۲۰:۱۰

ادبیات کلمبیایی که بیان‌گر فرهنگ کلمبیایی است، به موجب قرار گرفتن در معرض ادبیات اسپانیایی، افریقایی و بومیان آمریکایی بسیار متنوع و ناهمگن بوده‌است. پنج شیوه و سبک متمایز از لحاظ تاریخی و فرهنگی را می‌توان با توجه به تاریخ اقتصادی و اجتماعی مناطق کلمبیا در ادبیات آن مشخص کرد: ساحل کارائیب، آنتیووکیای بزرگ، بلندی‌های کوندینامارکا-بویاکا، تولیمای بزرگ و درهٔ غربی.[۱] کلمبیا یکی از ثروتمندترین ادبیات‌های آمریکای لاتین را به وجود آورده، فراوانی ادیبان آن به خاطر آغاز روندی متنوع در قرن نوزدهم و بیستم است. روشنفکران کلمبیایی که ادبیات این کشور را برساخته‌اند، به تقویت ادبیات آمریکای لاتین کمک کردند.[۲][۳]

فتح و استعمار نخستین(۱۴۹۹–۱۸۱۰)

خوان رودریگز فریلی از اولین نویسندگان پادشاهی جدید گرانادا بود. شاهکار وی، ال کارنرو، مجموعه‌ای از داستان‌ها و حوادث مرتبط با دوران فتح قاره آمریکا توسط اسپانیایی‌هاست و شرحی از سقوط کنفدراسیون موئیسکا در خود دارد.

تحت حکومت امپراتوری اسپانیا، بزرگترین کتب ادبی کلمبیا مرتبط با فتوحات و جنگ‌های آنان بود و داستان‌هایی از جنگاوری، مذهب و عشق آفریده شدند. از برترین کتب این دوره عبارتند از:

آزادی و ملی‌گرایی (۱۷۸۰–۱۸۳۰)

نیروهای جمهوری‌خواه سربازان امپراتوری را در نبرد بویاکا شکست دادند

در عصر استقلال، ادبیات کلمبیا به شدت تحت تأثیر انگیزه‌های سیاسی این دوران قرار گرفت و اغلب جنبش‌های اصلی ادبی نزدیک به رمانتیسم بودند.

در قرن نوزدهم نویسندگان سیاسی توسط سیمون بولیوار رهبری می‌شدند. روزنامه‌نگاری محلی نیز با آنتونیو نارینیو آغاز به کار کردند. حکومت کلمبیا برای نخستین بار یک آکادمی زبان اسپانیولی در قارهٔ آمریکای لاتین را در سال ۱۸۷۱ تأسیس کرد.

از نویسندگان برجسته این دوره عبارت بودند از:

کاستومبریسمو

ماریا رومانی نوشتهٔ خورخه اسحاق. از نویسندگان سبک رومانتیک اسپانیایی.

در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، موضوع اصلی در ادبیات کلمبیا، نمایش تصویری رنگی و شاد از زندگی دهقانان بود که با انتقاد شدید جامعه و دولت روبرو بود. این نوع ادبیات، ادبیات کاستومبریسمو نامیده شده‌است. برخی از نویسندگان این دوره عبارتند از:

ادبیات مدرن

خوزه اوستاویو ریورا در ۱۹۲۸, کتاب لا وراخینه را نوشته‌است که در باب زندگی برده‌های بومی آمریکایی است.

ادبیات مدرن سبکی بود که در تقابل با ادبیات رومانتیک به وجود آمد. از نویسندگان این دوره عبارتند از:

سنگ و آسمان (Piedra y Cielo)

روند صنعتی‌سازی در آمریکای لاتین در قرن بیستم موجب جنبش‌های ادبی جدیدی مانند جنبش شعری به نام "Piedra y cielo" (1939) شد. نویسندگان اصلی آن عبارتند از:

  • ادواردو کارانزا
  • خورخه گیتان دوران
  • خورخه روخا
  • آرتورو کاماچو رامیرز

هیچ‌گرایی (Nadaísmo)

فرناندو گونزالس در بازدید از کوهستان‌های برفی نوادو دل رویز در ۱۹۲۹؛ که الهام‌بخش او برای نوشتن کتاب " Viaje a pie " ("سفر با پا") شد. گونزالس یکی از اصلی‌ترین نویسندگان کلمبیا در قرن بیست و یکم بود. ایده‌های او بحث‌برانگیز بود و تأثیر زیادی در جامعه کلمبیا در زمان خودش داشت. کار گونزالس الهام بخش نادائیسم شد که توسط یکی از شاگردانش، به نام گونزالو آرنگو، بنا نهاده شد.

رویدادهای خشونت‌آمیز تاریخ کلمبیا در دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ میلادی، موجب به وجود آمدن جنبش ادبی جدیدی شد که مشابه نسل بیت و تزانتیکوس بود. این جنبش که در اقسام مختلف هنر هم دستی داشت، برگرفته از مفاهیم اگزیستانسیالیسم و هیچ‌انگاری بود و به دادائیسم بی‌شباهت نیست. از نویسندگان اصلی این جنبش عبارت بودند از:

بوم

کتاب صد سال تنهایی اثر گابریل گارسیا مارکز از شاهکارهای ادبیات اسپانیولی است. وی از تأثیرگذارترین نویسندگان سبک بین‌المللی سوررئالیسم است.

بوم آمریکای لاتین سبکی است که ادبیات کلمبیا نقش ویژه‌ای در آن داشته‌است.

نویسندگان معاصر

دیگر شاعران

José Asunción Silva، شاعر کلمبیایی که خالق سبک نوگرایی در شعر اسپانیایی-آمریکایی است.

پانویس

  1. "Colombia." by Robert L. Sims. Concise Encyclopedia of Latin American Literature. London: Routledge, 2000.
  2. Rodríguez-Arenas, F. M. (2006). Bibliografía de la literatura colombiana del siglo XIX: AL. Stockcero, Inc.
  3. Rodríguez-Arenas, F. M. (2006). Bibliografía de la literatura colombiana del siglo XIX: MZ. Stockcero, Inc.
  4. (اسپانیایی) Antijovio
  5. Graham (1922) page 2
  6. There is considerable disagreement about Gonzalo Jimenez de Quesada's birth year and place.
  7. Biblioteca Virtual Luis Ángel Arango. Castillo y Guevara, Francisca Josefa De. Web. 11 September 2012.

جستارهای وابسته