رستم پاشا

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Aziz.137 (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۳ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۲۲:۲۶ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

رستم پاشا

وزیراعظم امپراتوری عثمانی
دوره مسئولیت
۲۸ نوامبر ۱۵۴۴ – ۶ اکتبر ۱۵۵۳
پادشاهسلیمان یکم
پس ازخادم سلیمان پاشا
پیش ازکارا احمد پاشا
دوره مسئولیت
۲۹ سپتامبر ۱۵۵۵ – ۱۰ ژوئیه ۱۵۶۱
پادشاهسلیمان یکم
پس ازکارا احمد پاشا
پیش ازسمیز علی پاشا
فرمانده سپاه امپراتوری عثمانی
دوره مسئولیت
۱ اکتبر ۱۵۵۳ – ۱۰ ژوئیه ۱۵۶۱
اطلاعات شخصی
زادهح ۱۵۰۰
سکرادین، کرواسی، امپراتوری عثمانی
درگذشته۱۰ ژوئیه ۱۵۶۱
استانبول، امپراتوری عثمانی
ملیتامپراتوری عثمانی
همسر(ان)مهرماه سلطان (ا. ۱۵۳۹–۱۵۶۱)
فرزندانعایشه هماشاه سلطان
Ethnicityکرووات

رستم پاشا، (زادهٔ حدود ۱۵۰۰ در سکرادین دالماسی ـ درگذشته ژوئیه ۱۵۶۱)، یک کروات بود[۱][۲][۳][۴][۵] که به زمام‌داری و ژنرالی در دربار عثمانی رسید. او به‌عنوان وزیر اعظم سلیمان قانونی خدمت کرد. وی همچنین به‌عنوان «داماد رستم پاشا» (به‌معنی داماد دربار عثمانی) شناخته می‌شد، چرا که با مهرماه سلطان، دختر سلطان سلیمان بزرگ و همسر قدرتمندش خرم سلطان، ازدواج کرده بود.

مسجد رستم پاشا در فاتح استانبول قرار دارد رستم پاشا تمام قدرت و نفوذ و ثروتش را به وسیله مادر همسرش خرم سلطان که زنی بسیار قدرتمند و پرنفوذ در امپراتوری عثمانی بود و در سلطنت کنار سلطان بود به دست آورد خرم سلطان سلطه بسیاری بر همسرش و دیگر وزیران عثمانی داشت رستم پاشا به مدت دوازده سال به عنوان وزیراعظم و فرمانده سپاه برای خرم سلطان در دیوان و ارتش حضور داشت و خرم سلطان تمامی امور سیاسی و نظامی را در دست داشت و به واسط وزیر اعظم بر امپراتوری عثمانی حکومت کرد حتی زمانی که کارا احمد پاشا روی کار بود و رستم پاشا از قدرت خلع شد بود خرم سلطان هنوز بر کارهای دیوان و دربار و ارتش نظارت داشت و با کمک دخترش مهرماه سلطان کارا احمد پاشا را اعدام کرد و رستم پاشا علاوه بر به قدرت صدراعظم برگشت بلکه قدرتش بیشتر هم شد که این امر رستم پاشا را دومین وزیر اعظم قدرتمند امپراتوری عثمانی تبدیل کرد البته دوباره تمام قدرت عملا در دست خرم سلطان افتاد.[۶]

نگارخانه

منابع

  1. Taylor (2007), pp. 166-167.
  2. Fine (2006), pp. 215-216.
  3. Hammer-Purgstall, History of the Ottoman empire,
  4. http://www.zsem.hr/site/dmdocs/Hersak.pdf[پیوند مرده]
  5. Lybyer (1913), p. 51.
  6. Hammer-Purgstall, History of the Ottoman empire