گردشگری روستایی
گردشگری انواع متعددی دارد که یکی از بخشهای آن روستا گردی یا گردشگری روستایی است.در این نوع از گردشگری، گردشگران به روستاها سفر میکنند و با جاذبه های گردشگری،آداب و رسوم،معماری خانه ها،صنایع دستی و ... مختلف هر روستا آشنا می شوند.

تاریخچه گردشگری روستایی[ویرایش]
گردشگری روستایی جزو اولین سبکهای سفر بود که گردشگران به آن توجه کردند. این سبک از گردشگری به دلیل دسترسی به طبیعت، بسیار برای گردشگران محبوبیت داشت اما گردشگری روستایی به صورت رسمی در جهان از سال ۱۹۴۵ و با شروع روشهای آسان حملونقل شروع شد.
در ایران هم کمتر از یک دهه است که روستاهای زیادی به دلیل داشتن جاذبههای گردشگری زیبا مورد توجه گردشگران قرار گرفتهاند و با توجه به اینکه امکانات اقامت در روستاها و راههای رفتوآمد به آنها راحتتر شده است تقاضای سفر به این منطقهها رشد خوبی پیدا کرده است.از مهم ترین قطب های گردشگری می توان به روستای گردشگری لرد در استان اردبیل، کندوان در آذربایجان شرقی،ابیانه در نطنز استان اصفهان اشاره کرد.[۱]
انواع گردشگری در روستاها[ویرایش]
گردشگری در روستاها هنوز تعریف درستی در روشهای سفر ندارد و دستهبندی مشخصی برای انواع آن وجود ندارد. اما با اینحال به چند نوع تقسیم میشود و گردشگران هر کدام، اهداف مختلفی برای سفر به روستاها دارند.[۲]
طبیعتگردی یا اکوتوریسم[ویرایش]
طبیعت گردی یا اکوتوریسم پر طرفدار ترین نوع از روستاگردی است که در آن سفر برای دیدن طبیعت انجام میشود. گردشگران در این سبک از سفر برای دیدن و لذت بردن از طبیعت روستا به آنجا سفر میکنند.

گردشگری فرهنگی[ویرایش]
هر کدام از روستاها فرهنگ و رسمهای جالبی در مراسمهای مثل عروسی، عزاداری، شب یلدا، عید نوروز و عیدهای مذهبی دارد و همین موضوع از دلایل خوب سفر به آنهاست. بسیاری از گردشگران برای آشنایی با معماری خانه های روستایی، آدابو رسوم و فرهنگهای مختلف به روستاها سفر میکنند که به این سبک از سفر، گردشگری فرهنگی میگویند.



گردشگری پایدار[ویرایش]
در گردشگری پایدار، گردشگران در تلاش هستند کمترین اثر را در جامعه میزبان داشته باشند. گردشگران پایدار بسیار آگاهانه سفر میکنند. اقامت آنها در سفر اغلب اقامتگاههای بوم گردی است و در انتخاب غذا به سراغ غذاهای محلی میروند.
گردشگری کشاورزی[ویرایش]
یکی از سبکهای گردشگری روستایی، گردشگری کشاورزی است. تصور کنید گشتوگذار در مزرعههای کشاورزی، تجربه کار و کمک به کشاورزان چقدر لذتبخش است.

اهمیت و هدفهای سفر به روستا[ویرایش]
احترام به فرهنگها و آداب و رسوم قدیمی روستاها و جامعهها یکی از اصلیترین هدفهای سفر به روستاهاست. یکی دیگر از مسائلی که باعث اهمیت گردشگری روستایی شده است اشتغالزایی، کمک به وضعیت اقتصادی روستاییان، تشویق آنها به مهاجرت معکوس و حفظ ریشههای فرهنگی این منطقههاست.
از آنجایی که آماده کردن امکانات در روستاها و شرایط سفر به آنها هزینه زیادی برای دولتها ندارد و ورود گردشگران به روستاها باعث عرضه و تقاضا و بازار کار میشود، بسیاری از روستاییها به دیار خود برگشتهاند و خانههایشان را هم به اقامتگاههای بوم گردی تبدیل کردهاند و از طریق ارائه خدمات به گردشگران داخلی و خارجی امرار معاش و کسب درآمد میکنند.[۳]
فهرست روستاهای مهم گردشگری روستایی ایران[ویرایش]
- روستای گردشگری لرد در شهرستان خلخال استان اردبیل با دارا بودن قدمتی چند هزار ساله با جاذبه های گردشگری متنوع نظیر: چشمه و آبشار سیبیه خانی،غار سنگی کوخول عنبر،امامزاده محمد،دشت گل های شقایق،منطقه گردشگری طالشه درق و فعال ترین روستا در گردشگری روستایی در استان اردبیل[۴][۵]
- کندوان در آذربایجان شرقی با دارا بودن خانه های پلکانی و معماری منحصر به فرد در جهان
- روستای تاریخی ابیانه ثبت شده در آثار ملی[۶]
- روستای انبوه رودبار استان گیلان میزبان جشنواره برداشت انار،فعال در گردشگری کشاورزی
- روستاهای منطقه اورامان در غرب ایران
- اولسبلنگاه ماسال استان گیلان
منطقه اورامان
منابع[ویرایش]
- ↑ خبرگزاری ایرنا. «گردشگری روستایی ؛ پویایی اقتصاد محلی». www.irna.ir. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۳-۰۱.
- ↑ «گردشگری روستایی». ایسنا. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۳-۰۱.
- ↑ «گردشگری روستایی». ensani.ir. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۳-۰۱.
- ↑ خبرگزاری ایرنا. «جشنواره زیست بوم روستای گردشگری لرد». www.irna.ir. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۳-۰۱.
- ↑ «جاذبههای طبیعی اردبیل». ایسنا. ۲۰۱۴-۰۳-۱۲. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۳-۰۱.
- ↑ خبرگزاری ایرنا. «روستای ابیانه». www.irna.ir. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۳-۰۱.