مدارگان


مدارگان[۱] یا منطقه حارّه[۲] آن بخش از زمین است که در میان مدارهای رأسالسرطان و رأسالجدی واقع شدهاست، این منطقه معمولاً آبوهوا یا اقلیم گرم و مرطوب دارد.
مدارگان همجوار خط استوا است و هر روز خورشید بر روی یکی از مدارهای این ناحیه بهطور مستقیم میتابد و بالای سر ناظر زمینی قرار میگیرد. این مناطق در میان مناطق معتدل قرار دارند. مناطق گرمسیری شمالی میان خط استوا و مدار رأسالسرطان و مناطق گرمسیری جنوبی میان خط استوا و مدار رأسالجدی واقع شدهاند.
منطقه حارهای از جانب شمال و جنوب بهطور مساوی با خط استوا فاصله دارد، مرز مداری این منطقه در سال ۲۰۰۰ موازی از دو سو "۲۱٬۵ '۲۶ °۲۳ در فاصله استوا بوده و طی نوساناتی تا سال ۲۰۱۴ این فاصله "۱۴٬۹ '۲۶ °۲۳ و تا سال ۲۰۲۰ به میزان "۱۲٬۱ '۲۶ °۲۳ رانده خواهد شد. این مرز دوسویه نوسانات پیچیدهای دارد؛ طبق اطلاعات در دست در سال ۴۷۱۳ قبل از میلاد این فاصله "۵۸٬۶ '۰۸ °۲۴ بوده (و بنظر میرسد پیش از آن چنان در میل زیادی داشته که موجب دوران یخبندان شدهاست[نیازمند منبع]) تا سال ۱۲۰۳۱ میلادی به نزدیکترین حد خود به استوا یعنی "۴۱٬۳۰۷ '۳۶ °۲۲ میرسد و سپس مجدداً به تدریج میل بیشتر پیدا میکند و در سال ۱۸۷۳۹ به جایگاه کنونی میرسد، آنگاه همچنان میل بیشتر را ادامه میدهد و در سال ۲۰۰۰۰ اندکی از ۲۴ درجه میگذرد. در سال ۲۵۰۰۰ آنسوتر از مدار ۳۳ قرار دارد (بنظر میرسد که در دوره دیگری از یخبندان باشد[نیازمند منبع]) و در سال ۳۰۰۰۰ در ۸۳ درجه نزدیک قطبین میرسد و در سال ۳۰۷۳۵ گویی بر فراز دو قطب متمرکز میشود.[۳] در دهههای اخیر این مدار سالانه "۰٬۴۷ (۰٬۴۷ ثانیه قوسی) یعنی حدود ۱۵ متر به جنوب عقب میکشد.[۴] این عرضهای جغرافیایی با انحراف محوری زمین مطابقت دارد.

مناطق حارهای ۴۰ درصد از مساحت و ۳۶ درصد از توده خاکی زمین را شامل میشود. در سال ۲۰۱۴، این محدوده محل زندگی حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان بودهاست و پیشبینی شده که این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۵۰ درصد برسد.
فصلها و آب و هوا[ویرایش]
آب و هوای این مناطق اغلب گرم و خشک است و در بعضی از مناطق پر باران و مرطوب با پوشش گیاهی سرسبز میباشد (مثل حوضه آمازون و کنگو)، در مناطق استوایی چندین نوع آب و هوا وجود دارد ولی اکثر مناطق گرم و خشک است از جمله صحرای آفریقا،

جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Tropics». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۱۳ اوت ۲۰۱۱.
- ↑ «مدارگان» [علوم جَوّ] همارزِ «tropics»؛ منبع: گروه واژهگزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. دفتر دوم. فرهنگ واژههای مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی. شابک ۹۶۴-۷۵۳۱-۳۷-۰ (ذیل سرواژهٔ مدارگان)
- ↑ فرهنگ جامع علوم زمین. فرهنگ معاصر. ۱۳۹۱. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۱۰۵-۰۴۰-۴.
- ↑ «Obliquity of the Ecliptic and Nutation in Obliquity». PHP Science Labs. دریافتشده در ۵ دسامبر ۲۰۱۲.
- ↑ مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Tropic of Capricorn». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۳۰ آذر ۱۳۹۲.