رویداد ۲۸ ژانویه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از حادثه ۲۸ ژانویه)
January 28 incident

The Chinese 19th Route Army in a defensive position
تاریخJanuary 28 – ۳ مارس ۱۹۳۲
موقعیت
نتایج آتش بس؛
Shanghai demilitarized
طرف‌های درگیر
 جمهوری چین (۱۹۴۹–۱۹۱۲)  امپراتوری ژاپن
فرماندهان و رهبران
19th Route Army: Jiang Guangnai
Cai Tingkai
5th Army: Zhang Zhizhong
Commander: Yoshinori Shirakawa
Chief of staff: Kanichiro Tashiro
واحدهای درگیر
جمهوری چین (۱۹۴۹–۱۹۱۲) 19th Route Army
جمهوری چین (۱۹۴۹–۱۹۱۲) 5th Army
امپراتوری ژاپن Shanghai Expeditionary Army
 نیروی دریایی ژاپن
قوا
۵۰٬۰۰۰ 100,000+
80 ships
300 airplanes
تلفات و خسارات
13,000, including 4,000 KIA 5,000, including 3,000+ KIA[۱]
10,000–20,000 civilian deaths

رویداد ۲۸ ژانویه برپایهٔ منابع چینی، چینی ساده‌شده: 一·二八事变 یا رویداد شانگهای برپایهٔ منابع غربی، (۲۸ ژانویه تا ۳ مارس ۱۹۳۲) درگیری میان جمهوری چین و امپراتوری ژاپن پیش از آغاز رسمی خشونت‌های جنگ دوم چین و ژاپن در ۱۹۳۷ است. در منابع غربی به این رویداد، جنگ ۱۹۳۲ شانگهای (Shanghai War of 1932) نیز می‌گویند.

رویداد[ویرایش]

ارتش نوزدهم، در حال درگیری با ژاپنی ها در جبهه چاپی (Chapei)

پس از حادثه موکدن، ژاپن بخش گسترده‌ای از شمال غرب چین را در دست گرفت و دولت دست‌نشانده مانچوکوئو را ایجاد کرد اما ژاپن می‌خواست تأثیر کشورش را در چین بویژه در شانگهای که به همراه دولت‌های غربی حقوق اضافه تری داشت، افزایش دهد.

در ۱۸ ژانویه، پنج ژاپنی بودایی که عضو یک فرقهٔ ملی‌گرا بودند نزدیک کارخانهٔ سانیو (三友实业社) توسط چند چینی عصبانی به شدت کتک خوردند، یکی از آنها کشته شد در حالی که دو تن دیگر به شدت زخمی شدند.[۲] پس از چند ساعت عده ای کارخانه را آتش زدند.[۲]

هنگامی که افسران پلیس برای ساکت کردن ناآرامی به منطقه آمدند با آنها برخورد شد، یک افسر پلیس کشته شد و چندین تن دیگر زخمی شدند.[۲] این رویداد باعث شد تا اعتراض‌های ضد ژاپن و ضدسرمایه‌داری صورت بگیرد ساکنان چینی شانگهای در خیابان‌ها تظاهرات می‌کردند و درخواست بایکوت کالاهای ژاپنی را داشتند.

هنگامی که تخریب و اعتراض‌ها ادامه داشت پس از یک هفته تا ۲۷ ژانویه، ارتش ژاپن ۳۰ کشتی، ۴۰ هواپیما و نزدیک به ۷۰۰۰ سرباز را پیرامون خط ساحلی شانگهای در حالت آماده باش قرار داد. ژاپن به شانگهای اولتیماتوم داد که دولت چین دخالت فعال در این رویداد داشته باشد و هرگونه اعتراض ضد ژاپن را مدیریت کند، دولت چین اولتیماتوم را پذیرفت. با این حال در نیمه شب ۲۸ ژانویه هواگرد ناونشین ژاپنی، شانگهای را بمباران کرد.

جستارهای وابسته[ویرایش]

نبرد شانگهای

منابع[ویرایش]