آینه شکسته

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
«آینهٔ شکسته»
اثر صادق هدایت
بخشی از دستنویس «آینهٔ شکسته»
کشورایران
زبانفارسی
ژانر(ها)داستان کوتاه
انتشار
ناشرمطبعهٔ روشنایی
نوع رسانهکتاب
تاریخ نشر۱۳۱۱ خورشیدی
گاه‌نگاری
مجموعهسه قطره خون
→ پس از
داش‌آکل
پیش از ←
طلب آمرزش

«آینهٔ شکسته» داستان کوتاهی از نویسندهٔ ایرانی، صادق هدایت است که بار نخست در ۱۳۱۱ خورشیدی همراه با ده داستان کوتاه دیگر در مجموعه‌داستان سه قطره خون در تهران منتشر شد.[۱] «آینهٔ شکسته» داستانی عاشقانه دربارهٔ رابطهٔ جمشید و دختر هنرمندی به نام اودت در پاریس است.

خلاصهٔ داستان[ویرایش]

داستان از زبان جمشید روایت می‌شود. او با تلاش بسیار موفق می‌شود دوستی دختر هنرمندی به نام اودت را به خود جلب کند. دریچهٔ اتاق‌های آن‌ها روبروی هم باز می‌شود. روزی جمشید متوجه می‌شود که کیف اودت پیش او جا مانده و بی‌اعتنا کیف را به پایین برای اودت پرتاب می‌کند. اودت شکستن آینه‌اش در کیف را بدشگون می‌داند[۲] و …

نقدها[ویرایش]

به‌گفتهٔ سیمین‌دخت مردانی‌کُرانی، زنِ داستان «آینهٔ شکسته» با زن‌های داستان‌هایی چون «گرداب»، «آبجی خانم»، «داش آکل»، و «لاله» متفاوت است. در این داستان‌ها مرد است که در عشق سخن می‌گوید و زن‌ها در پس پرده هستند. اودت مانند لاله، آبجی خانم، و مرجان نیست. او در نشان دادن احساسات عاشقانهٔ خود ناتوان نیست. اودت یک دختر متجدد فرانسوی است. هرچند که او خرافاتی است و سبب نرسیدنش به جمشید را شکستن آینه می‌داند.[۳]

پانویس[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  • بهارلوییان، شهرام؛ اسماعیلی، فتح‌الله (۱۳۷۹). شناخت‌نامهٔ صادق هدایت. تهران: قطره. ص. ۶۳۵. شابک ۹۶۴-۳۴۱-۰۸۰-۳.
  • جورکش، شاپور (۱۳۷۸). زندگی، عشق و مرگ از دیدگاه صادق هدایت. تهران: آگاه. ص. ۲۵۹. شابک ۹۶۴-۴۱۶-۰۷۸-۹.
  • مردانی‌کرانی, سیمین‌دخت (1385). "زن در داستان‌های صادق هدایت". چیستا (236, 237): 487–494. Retrieved 2017-04-14. (نیازمند آبونمان)