پرش به محتوا

پان‌سیتوپنی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
Pancytopenia
تخصصخون‌شناسی
طبقه‌بندی و منابع بیرونی
آی‌سی‌دی-۱۰D61.9
آی‌سی‌دی-۹-سی‌ام284.1
دادگان بیماری‌ها24135
سمپD010198

پان‌سیتوپنی (انگلیسی: Pancytopenia) نام یک وضعیت پزشکی است که طی آن گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها کاهش می‌یابند. اگر تنها یکی از این سه شاخص، نرمال باشد، می‌توان از اصطلاحِ «بای‌سیتوپنی» استفاده کرد (دو عدد دیگر کاهش یافته‌اند).

برخی مشکلات درمان‌زاد، ممکن است موجب بروز پان‌سیتوپنی شوند. شایع‌ترینِ این‌ها، آن دسته از داروهای شیمی‌درمانی هستند که موجب نارسایی مغز استخوان می‌شوند. گاهی به ندرت برخی از داروهای دیگر (آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای سیستم عصبی، داروهای فشار خون و داروهای قلبی) ممکن است باعث این عارضه شوند. آنتی‌بیوتیک‌های لینزولید و کلرامفنیکل در برخی از افراد موجب پان‌سیتوپنی می‌شوند.

در موارد نادری هم برخی از بیماری‌ها نظیر مونونوکلئوز عفونی یا بعضی بیماری‌های ویروسی موجب این حالت می‌شوند، به‌ویژه ویروس اچ‌آی‌وی.

مکانیسم

[ویرایش]

علت این عارضه، فعال‌شدن غیر ضروری و غیرموثر لنفوسیت‌های تی است که منجر به افزایش فعالیت لنفو فاگوسیتی می‌گردد. ماکروفاژهای فعال‌شده توسط این لنفوسیت‌های T، اریتروسیت‌ها، لکوسیت‌ها و پلاکت‌ها را می‌خورند. این مکانیسم در سندرم دیگری تحت عنوان «لنفوهیستوسیتوز هموفاگوسیتیک» (HLH) هم دیده می‌شود که در آن علاوه بر پان‌سیتوپنی، تب و اسپلنومگالی و هموفاگوسیتوز در مغز استخوان، کبد و غدد لنفاوی وجود دارد.

تشخیص

[ویرایش]

جهت تشخیص پان‌سیتوپنی و علل بوجود آورندهٔ آن، اغلب نیاز به بیوپسی مغز استخوان وجود دارد:

درمان

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]