ولسوالی شیخ‌علی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۲۹: خط ۲۹:


== مردم‌شناسی ==
== مردم‌شناسی ==
جمعیت این ولسوالی را [[هزاره‌ها]] تشکیل می‌دهند. زبان مردم این دیار فارسی است و به گویش هزارگی سخن می‌گویند. همچنین در قریهٔ نوی و بعضی قریه‌های دیگر این ولسوالی سادات حسینی بودوباش دارند.
جمعیت این ولسوالی را [[هزاره‌ها]] تشکیل می‌دهند. زبان مردم این منطقه فارسی است و به [[گویش هزارگی]] سخن می‌گویند. هزاره‌های این ولسوالی متشکل از قوم دایکلان،دهن سای،خان محمد نایمان، قرلق، کرمعلی و بابُر هستند که به دو مذهب شیعه و سنی گرایش دارند. شیعه‌های دوازده امامی اکثریت را در این ولسوالی تشکل می‌دهند.
هزاره‌های این ولسوالی متشکل از قوم دایکلان،دهن سای،خان محمد نایمان، قرلق، کرمعلی و بابُر هستند که به دو مذهب شیعه و سنی گرایش دارند. شیعه‌های دوازده امامی اکثریت را در این ولسوالی تشکل می‌دهند.


== افراد مشهور ==
== افراد مشهور ==

نسخهٔ ‏۲۰ نوامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۱۲

شیخ علی
اطلاعات کلی
کشور افغانستان
ولایتپروان
اداره
ولسوالحاجی غلامعباس
مردم
جمعیت256099
پراکندگی نفر بر کیلومتر مربع
زبان در افغانستانفارسی
اطلاعات جغرافیا
مساحت1,789کیلومتر کیلومتر مربع
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه20

ولسوالی شیخ‌علی یکی از ولسوالی‌های ولایت پروان افغانستان است. این ولسوالی مرز بین دو ولایت بامیان و پروان است. شاهراه اصلی بامیان از شیخ‌علی می‌گذرد. مردم این دیار به مهمان‌نوازی معروف‌اند. این ولسوالی یکی از مناطق مورد رفت و آمد در فصل تابستان است.

مردم‌شناسی

جمعیت این ولسوالی را هزاره‌ها تشکیل می‌دهند. زبان مردم این منطقه فارسی است و به گویش هزارگی سخن می‌گویند. هزاره‌های این ولسوالی متشکل از قوم دایکلان،دهن سای،خان محمد نایمان، قرلق، کرمعلی و بابُر هستند که به دو مذهب شیعه و سنی گرایش دارند. شیعه‌های دوازده امامی اکثریت را در این ولسوالی تشکل می‌دهند.

افراد مشهور

یکی از بنیانگذاران جهاد در این ولسوالی، بوستان‌علی مشهور به بابهٔ بوستان است که در طول ۱۴ سال جهاد مقدس علیه شوروی در راه خدا خدمت نموده است.

در جریان جهاد و مقاومت مردم افغانستان به ویژه مردم شیخ علی، حاجی نادر،محب علی رضایی،رجب گوهری حاجی رئیس،مستری علی مردان حاجی شیخ غلام حیدر، انجینر مجید، الحاج سخیداد بابری و آغای رزمجو نیز خدمات شایسته و شایان به مردم نمودند. و شهید دلیر رجب گوهری در دوران شوروی شهید شد

از دیگر افراد مشهور زادهٔ ولسوالی شیخ‌علی می‌توان از فرقهٔ مشر عیسی‌خان، حاجی عبدالحسین دگروال خیرالله خان، و عیسی‌خان غوربندی و سید حسین انوری نام برد. وی یکی از فرماندهان مشهور جهادی بوده و سابقهٔ وزارت، ولایت، عضویت در مجلس نمایندگان مردم افغانستان، مشاوریت ریاست جمهوری را در کارنامهٔ خود دارد.

اقتصاد

بیشتر مردم این ولسوالی به باغبانی و دهقانی مشغول بوده و از سیب، زردآلو و بادام به عنوان محصولات مهم این ولسوالی می‌توان نام برد. سیب شیخ‌علی بسیار مرغوب و پسندیده است که توجه بسیاری از مردم را بسوی خود جلب نموده است.

همه ساله فرهنگیان شیخ علی یک روز را منسوب به میله گل سیب نموده و تجلیل می کنند.

جغرافیا

درهٔ شیخ‌علی زمستان سرد و تابستان بسیار زیبا و دلنواز دارد. سرشاخهٔ رود غوربند از شیخ‌علی سرچشمه می‌گیرد. آب آن بسیار زلال معروف و معدنی است.

ترابری

جادهٔ اصلی آن پخته (آسفالت) و از کابل حدوداً ۱۰۰ کیلومتر فاصله دارد.

منابع