ادوبی فلش
برای تأییدپذیری کامل این مقاله به منابع بیشتری نیاز است. |
سیستمعامل | مایکروسافت ویندوز، مک اواس ده، لینوکس، سولاریس، سیمبیان، ویندوز موبایل، ماامو، اندروید |
---|---|
مجوز | انحصاری |
وبگاه |
ادوبی فلش (به انگلیسی: Adobe flash) یا به اختصار فلش، نرمافزاری است برای تولید انواع بازیهای دو بعدی، فیلم، و برنامههای پویای اینترنتی که توسط پخشکنندهٔ فلش (به انگلیسی: Flash Player) اجرا میشود.
پایهگذاری
[ویرایش]فناوری فلش توسط شرکت ماکرومدیا (به انگلیسی: Macromedia) در دنیای وب بنیانگذاری شد که با خریده شدن ماکرومدیا توسط ادوبی (به انگلیسی: Adobe) با علامت تجاری ادوبی معرفی میگردد.
اساس ساختمان
[ویرایش]اساس ساختمان پروندههای فلش (اسدبلیواف (به انگلیسی: SWF)) به صورت برداری (به انگلیسی: Vector-Base) است که با زبان اکشناسکریپت محتویات و اشیاءها (به انگلیسی: Object) کنترل و دستور دهی میشود.
سادگی در کنترل محتویات و اطلاعات، گرافیک بالا و قدرت انعطاف فراوان، استفاده همه گیر آن را موجب شدهاست. گوگل در سال ۲۰۱۷ مدعی شد که تعداد کاربران گوگل کروم که در آن روزانه حداقل یک صفحه که حاوی محتوای فلش باشد از ۸۰ درصد در سال ۲۰۱۴ اکنون به کمتر از ۸ درصد رسیدهاست.[۱]
موجودیت برای سیستم عاملها
[ویرایش]این برنامه بر روی اکثر سیستم عاملها قابلیت نصب را دارد.
اکشناسکریپت
[ویرایش]اکشناسکریپت (به انگلیسی: ActionScript) زبان برنامهنویسی برای پخشکنندهٔ فلش میباشد که تعامل کاربر با درگاه (به انگلیسی: Interface)، پردازش و نگهداری اطلاعات را در زمان اجرا به عهده دارد. اِیاس (به انگلیسی: AS) بر پایه ایسیاِماسکریپت (به انگلیسی: ECMAScript) است که معمولاً به صورت بایت کد توسط مفسر (به انگلیسی: compiler) درون فایل ذخیره گردیده و در run-time توسط ActionScript Virtual Machine ترجمه و اجرا میشود. اِیاس مدل پیشرفته و قوی را از یک زبان برنامهنویس ارائه میدهد که برای بسیاری از توسعه دهندگان وب (به انگلیسی: Web developers) و برنامه نویسان (به انگلیسی: Programmer) با دانش کم از برنامهنویسی شیء گرا (به انگلیسی: object-oriented programming) ساده و ملموس خواهد بود.
توقف پشتیبانی
[ویرایش]کمپانی ادوبی با انتشار بیانهای رسمی از توقف پشتیبانی از ادوبی فلش تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی خبر داد. اگرچه آینده به HTML5 تعلق دارد، اما هنوز هم بسیاری از سایتها از ادوبی فلش استفاده میکنند. با این حال، شرکتهای بزرگ میخواهند تا پایان سال ۲۰۲۰، استفاده از آن را متوقف کرده و از جایگزینهای دیگر استفاده کنند. مایکروسافت به دنبال غیرفعال کردن فلش به صورت پیشفرض در “Edge” است. به علاوه، در صورت نصب بودن این پلاگین روی کروم و سافاری، مرورگر پیش از اجرای خودکار آن در هر زمان، کاربران را با نمایش پیغامی مطلع میکند. به گفته گوگل، استفاده روزانه از فلش، از ۸۰ درصد در سال ۲۰۱۴ به ۱۷ درصد در سال ۲۰۱۷ رسیده و روند نزولی آن همچنان ادامه دارد. به همین جهت، احتمالاً تا سال ۲۰۲۰ کسی متوجه عدم پشتیبانی سازندگان از فلش نخواهد شد.[۲]
منابع
[ویرایش]«توقف پشتیبانی از ادوبی فلش در آینده نزدیک». گجت نیوز، ۴ مرداد ۹۶. بازبینی شده در ۵ اگوست ۲۰۱۷.
- ↑ «Google Chrome: Flash Usage Declines from 80% in 2014 to Under 8% Today». BleepingComputer (به انگلیسی). دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۵-۲۴.
- ↑ http://gadgetnews.ir/189963/توقف-پشتیبانی-از-ادوبی-فلش/
مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Adobe Flash». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۰.
- ادوبی فلش
- اختراعهای آمریکایی
- ادوبی کریتیو سوئیت
- سکوهای رایانش
- فناوریهای منسوخشده
- قالبهای پروندههای گرافیکی
- نرمافزارهای ادوبی
- نرمافزارهای توسعه بازیهای ویدئویی
- نرمافزارهای توسعه وب
- نرمافزارهای چندرسانهای اواس ده
- نرمافزارهای چندرسانهای ویندوز
- نرمافزارهای چندسکویی
- نرمافزارهای ۱۹۹۳ (میلادی)
- نرمافزارهای ۱۹۹۶ (میلادی)
- نرمافزارهای مرتبط با گرافیک
- نرمافزارهای مک اواس
- نرمافزارهای نوشتهشده با سی++
- ویرایشگرهای گرافیک برداری