پل دوازده چشمه

مختصات: ۳۱°۱۹′۲۶٫۷۴″ شمالی ۴۸°۴۰′۳۰٫۲۸″ شرقی / ۳۱٫۳۲۴۰۹۴۴°شمالی ۴۸٫۶۷۵۰۷۷۸°شرقی / 31.3240944; 48.6750778
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Luckie Luke (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۹ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۸:۰۱ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

پل دوازده چشمه
Map
نامپل دوازده چشمه
کشورایران
استانمازندران
شهرستانآمل
نام‌های دیگردوازده پله
هراز
دوازده معصوم
کاربریپل
اطلاعات ثبتی
تاریخ ثبت ملی۱۷ اسفند ۱۳۷۶
پل دوازده چشمه
مختصات۳۶°۲۸′۱۷″شمالی ۵۲°۲۱′۲۱″شرقی / ۳۶٫۴۷۱۴۷°شمالی ۵۲٫۳۵۵۸۳°شرقی / 36.47147; 52.35583
آغاز۱۰۰۰ سال پیش
نام رسمیدوازده چشمه
پیشینه
گشایشصفوی (رسمی)
آمار
عوارضعبور و مرور
مکان
Map

پل دوازده چشمه یا دوازده پله، در دوران پادشاهی شاه عباس صفوی بر روی رود هراز در مرکز شهر آمل در ابتدای خیابان سبزه میدان به طور کامل احداث گردیده و در دوران قاجار به طور کامل مرمت و بازسازی شده و دو بخش شرقی و غربی شهر را بهم متصل می‌کند. محمدحسن اعتمادالسلطنه می‌گوید گرچه این پل پیش از دوره صفوی وجود داشته ولی در زمان شاه عباس صفوی به طور کامل ساخته شده‌است.

ویژگی‌ها

این پل دارای ۱۲ طاق و دهنه می‌باشد که هر یک بر پایه‌های مستطیل شکل استوار شده‌اند به صورتی که ارتفاع آخرین نقطه طاق‌های قوسی شکل در محل تیزی تا سطح رودخانه حدود ۷ متر می‌باشد. فاصله بین هر پایه با پایه دیگر ۶ متر بوده که در ضلع جنوبی و در قسمت مخالف جریان آب دارای سیل برگردان می‌باشد. طول این پل تاریخی و دیدنی ۱۲۰ متر و عرض آن ۴/۶ متر است.

نام

نویسنده کتاب تاریخ خاندان مرعشی سه بار از این پل به نام پل هراز یاد کرده است. جهانگردانی از این پل دیدن کردند از آن به دوازده پله و دوازده چشمه و پل هراز (هنوی) یاد کرده‌اند.

مرمت

این پل بر اثر عوامل طبیعی از جمله زلزله یا طغیان رود هراز چندین بار آسیب دیده و بازسازی شد. نخستین مرمت این پل در دوره شاه عباس صفوی انجام شد. این پل در دوه دوره قاجار و پهلوی نیز تعمیر شد.

نگارخانه

منابع