پرش به محتوا

منوآمین اکسیداز

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Fatranslator (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۰ فوریهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۲۳:۳۴ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

مونوآمین اکسیداز
شناساگرها
شمارهٔ ای‌سی۱٫۴٫۳٫۴
شمارهٔ سی‌ای‌اس۹۰۰۱-۶۶-۵
پایگاه‌های داده
اینتنزنمایش اینتنز
برندامدخل برندا
اکسپسینمایش NiceZyme
کی‌ای‌جی‌جیمدخل کی‌ای‌جی‌جی
متاسایکگذرگاه سوخت‌وساز
پریامنمایه
ساختارهای پی‌دی‌بیRCSB PDB PDBe پی‌دی‌بی‌سام
هستی‌شناسی ژنAmiGO / QuickGO
مونوآمین اکسیداز A
نمودار روبانی از یک مونومر مونوآمین اکسیداز A انسانی، همراه با اتصالات FAD و clorgiline، به همان صورتی که به غشای خارجی میتوکندری متصل می‌شود. تهیه شده توسط پی‌دی‌بی 2BXS.
شناساگرها
نمادMAOA
آنتره۴۱۲۸
HUGO۶۸۳۳
میراث مندلی در انسان۳۰۹۸۵۰
RefSeqNM_000240
یونی‌پورتP21397
اطلاعات دیگر
جایگاهChr. ایکس p۱۱.4-p11.۳
مونوآمین اکسیداز B
نمودار روبانی از مونوآمین اکسیداز B انسانی. تهیه شده توسط پی‌دی‌بی 1GOS.
شناساگرها
نمادMAOB
آنتره۴۱۲۹
HUGO۶۸۳۴
میراث مندلی در انسان۳۰۹۸۶۰
RefSeqNM_000898
یونی‌پورتP27338
اطلاعات دیگر
جایگاهChr. ایکس p۱۱.4-p11.۳

مونوآمین اکسیدازها گروهی از آنزیمها در جدار میتوکندری هستند که مونوامینهایی مانند سروتونین، اپینفرین، دوپامین و مونو آمینهای دیگر را اکسید می‌کنند. مونوآمین اکسیدازها در مغز میانجیهای عصبی مونوامین را تخریب می‌کنند، از آن‌جایی که کاهش سطح این مواد یکی از عوامل افسردگی شمرده می‌شود، مهار عملکرد آن‌ها با افزایش سطح مونوامینها به کنترل افسردگی و برخی مشکلات روانی دیگر می‌انجامد.

انواع مونوآمین اکسیداز

در بدن انسان دو نوع آنزیم مونوآمین اکسیداز وجود دارد MAO-A و MAO-B

هر دو نوع این آنزیم در نورونها و آستروگلیاها یافت می‌شوند. در خارج از سیستم عصبی مرکزی MAO-A در کبد، لوله گوارش و جفت وجود دارد و MAO-B در پلاکتها یافت می‌شود.

مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز

مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز با نام اختصاری MAOI دسته‌ای از داروهای ضد افسردگی هستند. این داروها به‌دلیل عوارض جانبی و تداخل‌های دارویی خطرناکشان کمتر تجویز می‌شوند اما در درمان افسردگی بسیار مؤثرند.

MAOIها معمولاً به عنوان داروهای خط دوم برای افرادی که با سایر داروهای ضد افسردگی (از جمله سه‌حلقه‌ای‌ها و مهارکننده‌های بازجذب سروتونین) بهبود نیافته‌اند، به‌ویژه مبتلایان به افسردگی‌های غیرعادی (آتیپیک) و شدید تجویز می‌شوند. این داروها در درمان اختلال هراس، فوبیای اجتماعی، بیماری پارکینسون، جلوگیری از حملات میگرن و ترک سیگار نیز مؤثرند.

انواع جدیدتر این داروها از جمله سلژیلین و موکلوبومید عوارض و خطر کمتری دارند اما به‌اندازه داروهای قدیمی مؤثر نیستند.

جستارهای وابسته

مونو آمین

مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز

منابع

Jase Donaldson. «Monoamine Oxidase Inhibitor (MAOI) Information Page». Insight Journal. National Center for Health and Wellness، ۲۶ آوریل ۲۰۰۶. بازبینی‌شده در دسامبر ۲۰۰۸.