پرش به محتوا

گروپ یوروم

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
گروه یوروم
خاستگاهاستانبول، ترکیه
ژانرفولک راک، موسیقی فولکلور، ترانه اعتراضی، چپ، موسیقی سیاسی، türkü
سال‌های فعالیت۱۹۸۵–اکنون
ناشر(ان)بازمانده، تولید موسیقی سم
اعضای پیشینمتین قهرمان، کمال ساهیر گورل، هیلمی یارایجی، ایلکای آکایا، افکان ششن، اوفوک لوکر، هلن بولیک (تا ۲۰۲۰)[۱]
سازهای اصلی
باغلاما، davul, zurna، فلوت
وبگاه

گروه یوروم (ترکی استانبولی: Grup Yorum) یک گروه موسیقی اهل ترکیه است که بیشتر به‌خاطر داشتن مضامین سیاسی‌ و اجتماعی‌ در ترانه‌هایشان مشهور شده است. کلمه یوروم در زبان ترکی استانبولی به معنای دیدگاه و اظهار نظر است که با فعالیت این گروه مرتبط است. در سال‌های اخیر برخی از کنسرت‌ها و آلبوم‌های این گروه توقیف و یا ممنوع شده و تعدادی از اعضای گروه نیز دستگیر و راهی زندان شده‌اند.[۲] گروه یوروم یک گروه موسیقی سیاسی با گرایش چپ و سوسیالیستی است. این گروه در سال ۱۹۸۵ میلادی (۱۳۶۴ شمسی) در استانبول توسط چهار دانشجو از دانشگاه مرمره به نام‌های: «کمال ساهیر گورل، عایشه‌گل یردام، متین قهرمان و تونجای آقدوغان» تحت‌تأثیر ترانه‌سرایی نوین آمریکای لاتین شکل گرفت و شروع به فعالیت کرد.[۳][۴] همچنین گروه یوروم از پیشتازان ایجاد نهادها و سازمان‌های مردمی، تشکلات کارگری، اجتماعات اعتراضی آزادی‌‌خواهان، برابری‌طلبان و روشن‌فکران در ترکیه بوده است.

گروه موسیقی گروپ یوروم در طول ۳۵ سال فعالیت خود همواره با حاکمیت ‌ای سیاسی ادوار مختلف ترکیه به مشکل خورده و بیشتر کنسرت‌های این گروه با دخالت پلیس متوقف شده‌اند و اعضای آن بارها بازداشت و زندانی شده‌اند. تاکنون بیش از ۴۰۰ پرونده قضایی علیه این گروه موسیقی تشکیل شده است. .[۵]

اعضای گروه

[ویرایش]

اعتصاب غذا

[ویرایش]

در اعتراض به زندانی‌ شدن شش تن از اعضای گروه، ممنوعیت فعالیت و تشدید سیاست‌های سرکوبگرانهٔ دولت اردوغان، سه تن از اعضای گروه، هلن بولیک، مصطفی کوچاک و ابراهیم گوکجک تصمیم به اعتصاب غذا گرفتند. هلن بولیک پس از ۲۸۸ روز اعتصاب غذا درگذشت.[۶]همچنین مصطفی کوچاک پس از ۲۹۷ روز اعتصاب غذا موسوم به روزه مقاومت، دومین قربانی این جریان بود. ابراهیم گوکجک نیز پس از ۳۲۳ روز اعتصاب غذا درگذشت.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. AP, Suzan Fraser. "Member of Turkish band dies on 288th day of hunger strike". Washington Post (به انگلیسی). Retrieved 3 April 2020.[پیوند مرده]
  2. "Alleged police torture against music group". Hurriyet Daily News. 19 September 2012. Retrieved 1 June 2013.
  3. Bates, Eliot (2010). Music in Turkey: Experiencing Music, Expressing Culture. Oxford: Oxford University Press.
  4. عارف، پیمان (۲۰۲۰-۰۴-۰۹). «هلین بولک؛ خواننده ترک که در بحبوحه کرونا در اعتصاب غذا درگذشت». BBC News فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۴-۰۹.
  5. «35 سال فعالیت گروپ یوروم». علی رفیعی. ۱۶ فروردین ۱۳۹۹.
  6. "هلین بولک یکی از اعضای گروه موسیقی انقلابی "گوروپ یوروم" پس از ۲۸۸ روز اعتصاب غذا جان باخت - تریبون زمانه". تریبون زمانه. Retrieved 2020-04-03.

پیوند به بیرون

[ویرایش]