نوسان‌ساز آرامشی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
ایجاد شده توسط ترجمهٔ صفحهٔ «Relaxation oscillator»
برچسب‌ها: متن دارای ویکی‌متن نامتناظر [محتوا] [محتوا ۲]
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۲ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۱۷:۱۵

چشمک زن چراغ راهنما در وسایل نقلیه موتوری با یک نوسان‌ساز آرامشی ساده که یک رله را تأمین انرژی می کند، تولید می شود.

در الکترونیک یک نوسان‌ساز آرامشی یک مدار نوسان‌ساز الکترونیکی غیر خطی است که یک سیگنال خروجی تکراری غیرسینوسی ، مانند یک موج مثلثی یا موج مربعی را تولیدمی‌کند. [۱] [۲] [۳] [۴] این مدار شامل یک حلقه بازخورد است که حاوی یک قطعه کلیدزنی مانند ترانزیستور ، مقایسه‌کننده ، رله ، [۵] آمپ‌امپ یا یک قطعه با مقاومت منفی مانند دیود تونلی است که به طور مکرر خازن یا سلفی را از طریق یک مقاومت شارژ می کند تا زمانی که به یک سطح آستانه برسد، سپس دوباره آن را تخلیه می کند.[۶] [۷] دوره تناوب نوسان‌ساز به ثابت زمانی مدار خازنی یا سلفی بستگی دارد.[۸] قطعات فعال به طور ناگهانی بین حالت شارژ و تخلیه سوئیچ می کند و بنابراین شکل‌موج تکراری متناوب متغییری تولید می کند.[۹] [۱۰] این در تضاد با دیگر انواع نوسان‌ساز الکترونیکی، نوسان‌ساز هارمونیکی یا خطی است که از یک تقویت‌کننده با بازخورد برای تحریک نوسانات تشدیدی در یک تشدیدگر و تولید یک موج سینوسی استفاده می کند . [۱۱] نوسان‌سازهای آرامشی برای تولید سیگنال‌هایی با فرکانس پایین برای کاربردهایی مانند چراغ چشمک زن ( چراق راهنما ) و بوق‌های الکترونیکی و در نوسان‌سازهای کنترل‌شده با ولتاژ (وی‌سی‌او) ، اینورترها و منبع تغذیه کلیدزنی ، مبدل‌های آنالوگ به دیجیتال با دو-شیب و فانکشن ژنراتور استفاده می شوند .

اصطلاح نوسان‌ساز آرامشی همچنین در بسیاری از زمینه‌های گوناگون علوم که نوسانات غیرخطی تولید می کنند به سیستم های دینامیکی اطلاق می شود و می تواند با استفاده از همان مدل ریاضی نوسان‌سازهای آرامشی الکترونیکی تجزیه و تحلیل شود. [۱۲] [۱۳] [۱۴] [۱۵] به عنوان مثال ، آبفشان‌های زمین گرمایی ،[۱۶][۱۷] شبکه‌های آتش‌کننده سلول‌های عصبی ، سیستم های گرمایشی کنترل شده با ترموستات [۱۸] واکنش های شیمیایی جفت‌شده، تپش قلب انسان زمین‌لرزه‌ها ،[۱۹] جیرجیر گچ بر روی تخته‌سیاه ، جمعیت چرخه‌ای حیوانات شکارچی و شکار و سامانه‌های فعال‌سازی ژن به عنوان نوسان‌سازهای آرامشی مدل‌سازی شده‌اند. نوسان‌سازهای آرامشی با دو فرایند متناوب در مقیاس‌های زمانی مختلف مشخص می شود: یک دوره آرامش طولانی که طی آن سیستم به یک نقطه تعادل نزدیک می شود ، تناوب با یک دوره تکانشی کوتاه که در آن نقطه تعادل جابجا می شود. [۲۰] [۲۱][۲۲][۲۳] دوره یک نوسان‌ساز آرامشی عمدتا توسط ثابت زمان آرامش تعیین می شود. نوسان‌سازهای آرامشی نوعی چرخه محدود است و در نظریه‌ی کنترل غیرخطی مورد مطالعه قرار می گیرد. [۲۴]

نوسان‌سازهای آرامشی الکترونیکی

یک نوسان‌ساز آرامشی مولتی ویبراتور آبراهام-بلوک ، فرانسه ، 1920 لامپی (جعبه کوچک ، سمت چپ) . از هارمونیک های آن برای کالیبره کردن یک موج سنج (در مرکز) استفاده می شود .
نوسان‌ساز مولتی ویبراتور آبراهام-بلوک ، لامپی اصلی، از مقاله سال 1919 آنها

اولین مدار نوسان‌ساز آرامشی ، مولتی‌ویبراتور آستابل ، توسط هنری آبراهام و یوجین بلوک با استفاده از لامپ‌های خلأ در طول جنگ جهانی اول اختراع شد. [۲۵] [۲۶] بالتازار وان دِر پُل برای اولین بار نوسان‌ساز آرامشی را از نوسان‌ساز هارمونیکی متمایز کرد ، اصطلاح "نوسان‌ساز آرامشی" را به وجود آورد و اولین مدل ریاضی یک نوسان‌ساز آرامشی ، مدل قدرت‌مند نوسان‌ساز وان دِر پُل در سال 1920 به دست آورد. [۲۷] [۲۸] وان دِر پُل اصطلاح آرامش را از مکانیک گرفته است. تخلیه خازن مشابه روند آرامش تنش ، از بین رفتن تدریجی تغییر شکل و بازگشت به حالت تعادل در یک محیط غیرکشسان است. [۲۹] نوسان‌ساز آرامشی را می توان به دو کلاس تقسیم کرد [۳۰]

  • نوسان‌ساز دندان‌اره‌ای ، جاروب یا فلای‌بک : در این نوع، خازن ذخیره‌کننده انرژی به آرامی شارژ می شود اما به سرعت و بلافاصله با اتصال کوتاه از طریق قطعه کلیدزنی تخلیه می شود. بنابراین فقط یک "سطح شیب دار" در شکل موج خروجی وجود دارد که تقریباً کل دوره تناوب را می گیرد. ولتاژ روی خازن یک موج دندان‌اره‌ای است، در حالی که جریان عبوری قطعه کلیدزنی توالی پالس‌های کوتاه است.
  • مولتی ویبراتور آستابل : در این نوع، خازن به آرامی از طریق یک مقاومت هم شارژ می شود و هم تخلیه می شود ، بنابراین شکل موج خروجی از دو قسمت تشکیل می شود ، یک سطح شیب دار افزایشی و یک سطح شیب دار کاهشی. ولتاژ روی خازن یک شکل‌موج مثلثی است، در حالی که جریان عبوری قطعه کلیدزنی یک موج مربعی است.

کاربردها

نوسان‌ساز آرامشی معمولاً برای تولید سیگنال‌های با فرکانس پایین برای کاربردهایی مانند چراغ چشمک زن و بوق الکترونیکی استفاده می شوند. و سیگنال‌های ساعت در برخی از مدارهای دیجیتالی. در دوران لامپ خلأ از آنها به عنوان نوسان‌سازها در اندام‌های الکترونیکی و مدارهای انحراف افقی و مبنای‌های زمانی برای اسیلوسکوپ‌های سی‌آرتی استفاده می شد . یکی از رایج‌ترین مدارهای انتگرال‌گیر میلر بود که توسط آلن بلوملین اختراع شد ، که از لامپ‌های خلأ به عنوان منبع جریان ثابت برای تولید یک شکل‌موج سطح شیب‌دار بسیار خطی استفاده می کرد.[۳۱] آنها همچنین در نوسان‌سازهای کنترل شده با ولتاژ (وی‌سی‌او) ،[۳۲] اینورترها و منابع تغذیه کلیدزنی ، مبدل‌های آنالوگ دیجیتال دو-شیب و در فانکشن ژنراتور برای تولید امواج مربعی و مثلثی استفاده می شوند. نوسان‌سازهای آرامشی به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می گیرند زیرا طراحی آنها آسان‌تر از نوسان‌سازهای خطی است ، ساخت آنها بر روی تراشه‌های مدار مجتمع آسان‌تر است زیرا به سلف‌هایی مانند نوسان‌سازهای LC نیازی ندارند[۳۳][۳۴] و می توان آنها را در محدوده فرکانس وسیعی تنظیم کرد.[۳۵] با این حال آنها دارای نویز فاز [۳۶] بیشتر و پایداری فرکانس ضعیف‌تری نسبت به نوسان‌سازهای خطی هستند.[۳۷][۳۸] قبل از ظهور میکروالکترونیک ، نوسان‌سازهای آرامشی ساده اغلب از یک قطعه مقاومت منفی با پسماند مانند لامپ تایترون، [۳۹] لامپ نئون ، [۴۰] یا ترانزیستور تک‌پیوندی استفاده می‌کردند ، اما امروزه بیشتر آنها با مدارهای مجتمع اختصاصی مانند تراشه تایمر 555 ساخته می‌شوند.

پیرسون-آنسون نوسان‌ساز

نمودار مدار یک اسیلاتور آرامش خازنی با دستگاه آستانه لامپ نئون

این مثال را می توان با خازن یا مدار یکپارچه مقاومتی-خازنی که به ترتیب توسط یک منبع جریان یا ولتاژ ثابت و یک قطعه آستانه‌ای با پسماند ( لامپ نئون ، تایترون ، دیاك ، ترانزیستور دو قطبی معكوس-بایاس‌شده ، [۴۱] یا ترانزیستور تک‌پیوندی ) موازی با خازن متصل شده ، ساخت.

اجرای جایگزین با تایمر 555

یک نوسان‌ساز آرامشی مشابه را می توان با آی‌سی تایمر 555 (در حالت بی‌ثبات عمل می‌کند) که جای لامپ نئون بالا را می گیرد، ساخت.

اسیلاتور القایی

مبانی اسیلاتور مسدود کننده حالت جامد

یک نوسان‌ساز مهارساز از خواص القایی ترانسفورماتور پالس برای تولید امواج مربعی با راه‌اندازی ترانسفورماتور به حالت اشباع استفاده می‌کند، که سپس جریان تغذیه ترانسفرماتور را تا زمان تخلیه و غیراشباع کردن ترانسفورماتور قطع می کند ، که پس از آن یک پالس دیگر از جریان تغذیه را می‌چکاند، به طور کلی از یک تک ترانزیستور به عنوان عنصر کلیدزنی استفاده می‌شود.

نوسان‌ساز آرامشی برمبنای مقایسه‌‌گر

یک اسیلاتور پسماندی مبتنی‌بر مقایسه‌گر.

مثال: تحلیل معادلات دیفرانسیل یک نوسان‌ساز آرامشی مبتنی‌بر مقایسه‌گر

تجزیه و تحلیل گذرا از یک نوسان‌ساز آرامشی مبتنی‌بر مقایسه‌گر.

تنظیم شده با دوسر مقاومت تقسیم ولتاژ :

با استفاده از قانون اهم و معادله دیفرانسیل خازن بدست می آید :

بازنویسی مجدد معادلات دیفرانسیل به فرم استاندارد نتایج زیر را ایجاد می کند:

توجه داشته باشید که دو جواب برای معادله دیفرانسیل وجود دارد ، جواب تحریک شده یا خصوصی و جواب همگن. حل برای جواب تحریک شده ، مشاهده کنید که برای این فرم خاص ، جواب یک ثابت است. به عبارت دیگر، که در آن A ثابت است و .

با استفاده از تبدیل لاپلاس برای حل معادله همگن منجر می شود به

مجموع جواب خصوصی و همگن است.

حل برای B مستلزم ارزیابی شرایط اولیه است. در زمان 0 ، و . جایگزینی در معادله قبلی ما ،

فرکانس نوسان

ابتدا بیایید برای سهولت محاسبه فرض کنیم که . با نادیده گرفتن شارژ اولیه خازن ، که برای محاسبه فرکانس بی‌ربط است ، توجه داشته باشید که شارژها و تخلیه‌ها بین و است . برای مدار بالا ، Vss باید کمتر از 0 باشد. نیمی از دوره تناوب (T) همان زمانی است که از V dd سوییچ می‌کند. این اتفاق می افتد زمانی که V - شارژ می شود از به .

وقتی Vss معکوس Vdd نباشد ، باید نگران زمان شارژ و تخلیه نامتقارن باشیم. با در نظر گرفتن این مسئله در نهایت فرمولی از این شکل بدست می آوریم:

که منجر به نتیجه فوق می شود .

همچنین ببینید

یادداشت

 

منابع

 

  1. Graf, Rudolf F. (1999). Modern Dictionary of Electronics. Newnes. p. 638. ISBN 0750698667.
  2. Edson, William A. (1953). Vacuum Tube Oscillators (PDF). New York: John Wiley and Sons. p. 3. on Peter Millet's Tubebooks website
  3. Morris, Christopher G. Morris (1992). Academic Press Dictionary of Science and Technology. Gulf Professional Publishing. p. 1829. ISBN 0122004000.
  4. Du, Ke-Lin; M. N. S. Swamy (2010). Wireless Communication Systems: From RF Subsystems to 4G Enabling Technologies. Cambridge Univ. Press. p. 443. ISBN 1139485768.
  5. Varigonda, Subbarao; Tryphon T. Georgiou (January 2001). "Dynamics of Relay Relaxation Oscillators" (PDF). IEEE Transactions on Automatic Control. Inst. of Electrical and Electronic Engineers. 46 (1): 65. doi:10.1109/9.898696. Retrieved February 22, 2014.
  6. Du, Ke-Lin; M. N. S. Swamy (2010). Wireless Communication Systems: From RF Subsystems to 4G Enabling Technologies. Cambridge Univ. Press. p. 443. ISBN 1139485768.
  7. Nave, Carl R. (2014). "Relaxation Oscillator Concept". HyperPhysics. Dept. of Physics and Astronomy, Georgia State Univ. Retrieved February 22, 2014. {{cite web}}: External link in |website= (help)
  8. Edson, William A. (1953). Vacuum Tube Oscillators (PDF). New York: John Wiley and Sons. p. 3. on Peter Millet's Tubebooks website
  9. Edson, William A. (1953). Vacuum Tube Oscillators (PDF). New York: John Wiley and Sons. p. 3. on Peter Millet's Tubebooks website
  10. Du, Ke-Lin; M. N. S. Swamy (2010). Wireless Communication Systems: From RF Subsystems to 4G Enabling Technologies. Cambridge Univ. Press. p. 443. ISBN 1139485768.
  11. Oliveira, Luis B.; et al. (2008). Analysis and Design of Quadrature Oscillators. Springer. p. 24. ISBN 1402085168.
  12. DeLiang, Wang (1999). "Relaxation oscillators and networks" (PDF). Wiley Encyclopedia of Electrical and Electronics Engineering, Vol. 18. Wiley & Sons. pp. 396–405. Retrieved February 2, 2014.
  13. Sauro, Herbert M. (2009). "Oscillatory Circuits" (PDF). Class notes on oscillators: Systems and Synthetic Biology. Sauro Lab, Center for Synthetic Biology, University of Washington. Retrieved November 12, 2019.,
  14. Letellier, Christopher (2013). Chaos in Nature. World Scientific. pp. 132–133. ISBN 9814374423.
  15. Ginoux, Jean-Marc; Letellier, Christophe (June 2012). "Van der Pol and the history of relaxation oscillations: toward the emergence of a concept". Chaos. American Institute of Physics. 22 (2): 023120. arXiv:1408.4890. Bibcode:2012Chaos..22b3120G. doi:10.1063/1.3670008. PMID 22757527. Retrieved December 24, 2014.
  16. Enns, Richard H.; George C. McGuire (2001). Nonlinear Physics with Mathematica for Scientists and Engineers. Springer. p. 277. ISBN 0817642234.
  17. Pippard, A. B. (2007). The Physics of Vibration. Cambridge Univ. Press. pp. 359–361. ISBN 0521033330.
  18. Pippard, The Physics of Vibration, p. 41-42
  19. Enns, Richard H.; George C. McGuire (2001). Nonlinear Physics with Mathematica for Scientists and Engineers. Springer. p. 277. ISBN 0817642234.
  20. Ginoux, Jean-Marc; Letellier, Christophe (June 2012). "Van der Pol and the history of relaxation oscillations: toward the emergence of a concept". Chaos. American Institute of Physics. 22 (2): 023120. arXiv:1408.4890. Bibcode:2012Chaos..22b3120G. doi:10.1063/1.3670008. PMID 22757527. Retrieved December 24, 2014.
  21. Enns, Richard H.; George C. McGuire (2001). Nonlinear Physics with Mathematica for Scientists and Engineers. Springer. p. 277. ISBN 0817642234.
  22. Pippard, A. B. (2007). The Physics of Vibration. Cambridge Univ. Press. pp. 359–361. ISBN 0521033330.
  23. Kinoshita, Shuichi (2013). "Introduction to Nonequilibrium Phenomena". Pattern Formations and Oscillatory Phenomena. Newnes. p. 17. ISBN 012397299X. Retrieved February 24, 2014.
  24. see Ch. 9, "Limit cycles and relaxation oscillations" in Leigh, James R. (1983). Essentials of Nonlinear Control Theory. Institute of Electrical Engineers. pp. 66–70. ISBN 0906048966.
  25. Abraham, H.; E. Bloch (1919). "Mesure en valeur absolue des périodes des oscillations électriques de haute fréquence (Measurement of the periods of high frequency electrical oscillations)". Annales de Physique. Paris: Société Française de Physique. 9 (1): 237–302. doi:10.1051/jphystap:019190090021100.
  26. Ginoux, Jean-Marc (2012). "Van der Pol and the history of relaxation oscillations: Toward the emergence of a concepts". Chaos 22 (2012) 023120. arXiv:1408.4890. Bibcode:2012Chaos..22b3120G. doi:10.1063/1.3670008.
  27. van der Pol, B. (1920). "A theory of the amplitude of free and forced triode vibrations". Radio Review. 1: 701–710, 754–762.
  28. van der Pol, Balthasar (1926). "On Relaxation-Oscillations". The London, Edinburgh, and Dublin Philosophical Magazine 2. 2: 978–992. doi:10.1080/14786442608564127.
  29. Shukla, Jai Karan N. (1965). "Discontinuous Theory of Relaxation Oscillators". Master of Science thesis. Dept. of Electrical Engineering, Kansas State Univ. Retrieved February 23, 2014. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (help)
  30. Pippard, A. B. (2007). The Physics of Vibration. Cambridge Univ. Press. pp. 359–361. ISBN 0521033330.
  31. Puckle, O. S. (1951). Time Bases (Scanning Generators), 2nd Ed. London: Chapman and Hall, Ltd. pp. 15–27.
  32. Abidi, Assad A.; Robert J. Meyer (1996). "Noise in Relaxation Oscillators". Monolithic Phase-Locked Loops and Clock Recovery Circuits: Theory and Design. John Wiley and Sons. p. 182. Retrieved 2015-09-22.
  33. Abidi, Assad A.; Robert J. Meyer (1996). "Noise in Relaxation Oscillators". Monolithic Phase-Locked Loops and Clock Recovery Circuits: Theory and Design. John Wiley and Sons. p. 182. Retrieved 2015-09-22.
  34. van der Tang, J.; Kasperkovitz, Dieter; van Roermund, Arthur H.M. (2006). High-Frequency Oscillator Design for Integrated Transceivers. Springer. p. 12. ISBN 0306487160.
  35. van der Tang, J.; Kasperkovitz, Dieter; van Roermund, Arthur H.M. (2006). High-Frequency Oscillator Design for Integrated Transceivers. Springer. p. 12. ISBN 0306487160.
  36. Abidi, Assad A.; Robert J. Meyer (1996). "Noise in Relaxation Oscillators". Monolithic Phase-Locked Loops and Clock Recovery Circuits: Theory and Design. John Wiley and Sons. p. 182. Retrieved 2015-09-22.
  37. Edson, William A. (1953). Vacuum Tube Oscillators (PDF). New York: John Wiley and Sons. p. 3. on Peter Millet's Tubebooks website
  38. Abidi, Assad A.; Robert J. Meyer (1996). "Noise in Relaxation Oscillators". Monolithic Phase-Locked Loops and Clock Recovery Circuits: Theory and Design. John Wiley and Sons. p. 182. Retrieved 2015-09-22.
  39. Puckle, O. S. (1951). Time Bases (Scanning Generators), 2nd Ed. London: Chapman and Hall, Ltd. pp. 15–27.
  40. Puckle, O. S. (1951). Time Bases (Scanning Generators), 2nd Ed. London: Chapman and Hall, Ltd. pp. 15–27.
  41. http://members.shaw.ca/roma/twenty-three.html