چونگ‌جن: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Ebrambot (بحث | مشارکت‌ها)
جز ربات: اصلاح ترکیبی
AliBot (بحث | مشارکت‌ها)
جز ربات:اصلاح نویسه غیراستاندارد
خط ۴۰: خط ۴۰:


== آغاز سلطنت ==
== آغاز سلطنت ==
جو یوجیان در سن ۱۶ سالگی و به دنبال مرگ برادرش امپراتور تیانچی که هيچ وارث مذکرى نداشت در ۲ اکتبر ۱۶۲۷ به تخت سلطنت رسيد و با نام چونگ‌جن، دوران امپراتورى خود (۵ فوريه ۱۶۲۸ - ۲۵ آوريل ۱۶۴۴) را آغاز نمود. از آنجا که امپراتور پيشين علاقه‌اى به کشوردارى نداشت و بيشتر وقتش را به کار مورد علاقه‌اش نجاری مى‌گذراند، ادارهٔ تمام امور کشور در دست خواجهٔ اعظم دربار [[وی جونگ‌شیان]] و دايهٔ امپراتور [[بانو که]] قرار گرفته بود که با اعمال پليد خود موجبات نارضايتى مردم و زوال بیشتر پادشاهی مینگ را سبب شده بودند. نخستين کارى که امپراتور چونگ‌جن پس از به قدرت رسيدن انجام داد عزل آن دو و گرفتن امور کشور در دست خود بود. او تمام سعى خود را به کار بست تا دودمان مينگ را احيا کند ولى خزانهٔ سلطنتى به دليل سال‌ها فساد درباريان خالى بود و امکان به کار گيرى افراد شايسته در منصب‌هاى مهم وجود نداشت. از سوى ديگر، [[منچو]]ها به رهبرى [[خوانگ تای‌جی]] از ضعف دولت مرکزى مينگ استفاده کرده و مرزهاى شمال شرقی کشور را مورد تاخت و تاز خود قرار داده بودند. در چنين شرايطى که مردم از يک سو مورد هجوم دشمن قرار داشتند و از سوى ديگر با قحطى ناشى از خشکشالى‌هاى پى در پى دست و پنجه نرم مى‌کردند، دولت براى تأمين هزينه هاى‌خود ماليات دريافتى از مردم را افزايش داد و باعث بروز اعتراضات و شورش‌هاى بسيارى در نقاط مختلف کشور شد که از آن جمله مى‌توان به شورش‌هاى دهقانى به رهبرى [[لی زی‌چنگ]] اشاره نمود.
جو یوجیان در سن ۱۶ سالگی و به دنبال مرگ برادرش امپراتور تیانچی که هیچ وارث مذکرى نداشت در ۲ اکتبر ۱۶۲۷ به تخت سلطنت رسید و با نام چونگ‌جن، دوران امپراتورى خود (۵ فوریه ۱۶۲۸ - ۲۵ آوریل ۱۶۴۴) را آغاز نمود. از آنجا که امپراتور پیشین علاقه‌اى به کشوردارى نداشت و بیشتر وقتش را به کار مورد علاقه‌اش نجاری مى‌گذراند، ادارهٔ تمام امور کشور در دست خواجهٔ اعظم دربار [[وی جونگ‌شیان]] و دایهٔ امپراتور [[بانو که]] قرار گرفته بود که با اعمال پلید خود موجبات نارضایتى مردم و زوال بیشتر پادشاهی مینگ را سبب شده بودند. نخستین کارى که امپراتور چونگ‌جن پس از به قدرت رسیدن انجام داد عزل آن دو و گرفتن امور کشور در دست خود بود. او تمام سعى خود را به کار بست تا دودمان مینگ را احیا کند ولى خزانهٔ سلطنتى به دلیل سال‌ها فساد درباریان خالى بود و امکان به کار گیرى افراد شایسته در منصب‌هاى مهم وجود نداشت. از سوى دیگر، [[منچو]]ها به رهبرى [[خوانگ تای‌جی]] از ضعف دولت مرکزى مینگ استفاده کرده و مرزهاى شمال شرقی کشور را مورد تاخت و تاز خود قرار داده بودند. در چنین شرایطى که مردم از یک سو مورد هجوم دشمن قرار داشتند و از سوى دیگر با قحطى ناشى از خشکشالى‌هاى پى در پى دست و پنجه نرم مى‌کردند، دولت براى تأمین هزینه هاى‌خود مالیات دریافتى از مردم را افزایش داد و باعث بروز اعتراضات و شورش‌هاى بسیارى در نقاط مختلف کشور شد که از آن جمله مى‌توان به شورش‌هاى دهقانى به رهبرى [[لی زی‌چنگ]] اشاره نمود.


در ۱۶۳۰، چونگ‌جن نسبت به وفادارى يکى از ژنرال‌هاى ارتش خود به نام [[یوان چونگ‌هوان]] ظنين شد زيرا خواجگان اسیر شده به دست منچوها که موفق به فرار شده بودند به ام‍پراتور اطلاع دادند که ژنرال یوان با دشمن همکارى مى‌کند. در واقع اين اتهام پاپوشى بود از سوى منچوها براى از ميان برداشتن يوان چونگ‌هوان زيرا او تواناترين ژنرال ارتش مينگ در عقب نگاه داشتن منچوها بود و با وجود او امکان فتح کشور چين وجود نداشت. سرانجام ژنرال يوان در همان سال به جرم خيانت به کشور محکوم به مرگ به روش قطعه قطعه کردن آرام گردید و اين اعدام علاوه بر ايجاد شورش و ناآرامى‌هاى بيشتر در کشور ، نشانگر نابودى حتمى سلسه مينگ به دلیل نبود فرمانده‌ای توانا برای مقابله با منچوها نیز بود. پس از اعدام ژنرال یوان چونگ‌هوان، [[وو سن‌گویی]] جانشین او شد.
در ۱۶۳۰، چونگ‌جن نسبت به وفادارى یکى از ژنرال‌هاى ارتش خود به نام [[یوان چونگ‌هوان]] ظنین شد زیرا خواجگان اسیر شده به دست منچوها که موفق به فرار شده بودند به ام‍پراتور اطلاع دادند که ژنرال یوان با دشمن همکارى مى‌کند. در واقع این اتهام پاپوشى بود از سوى منچوها براى از میان برداشتن یوان چونگ‌هوان زیرا او تواناترین ژنرال ارتش مینگ در عقب نگاه داشتن منچوها بود و با وجود او امکان فتح کشور چین وجود نداشت. سرانجام ژنرال یوان در همان سال به جرم خیانت به کشور محکوم به مرگ به روش قطعه قطعه کردن آرام گردید و این اعدام علاوه بر ایجاد شورش و ناآرامى‌هاى بیشتر در کشور ، نشانگر نابودى حتمى سلسه مینگ به دلیل نبود فرمانده‌ای توانا برای مقابله با منچوها نیز بود. پس از اعدام ژنرال یوان چونگ‌هوان، [[وو سن‌گویی]] جانشین او شد.


== مرگ چونگ‌جن و پایان دودمان مینگ ==
== مرگ چونگ‌جن و پایان دودمان مینگ ==
در روز ۲۴ آوریل ۱۶۴۴، گروه عظيمى از شورشیان به رهبرى لی زی‌چنگ موفق به تصرف [[پکن|بیجینگ]]، پایتخت امپراتوری شدند<ref>{{یادکرد وب
در روز ۲۴ آوریل ۱۶۴۴، گروه عظیمى از شورشیان به رهبرى لی زی‌چنگ موفق به تصرف [[پکن|بیجینگ]]، پایتخت امپراتوری شدند<ref>{{یادکرد وب
| نشانی = http://www.hultengren.com/kidy/Ming/tombs/16chongzhen/maincz.htm
| نشانی = http://www.hultengren.com/kidy/Ming/tombs/16chongzhen/maincz.htm
| عنوان = Ming Tombs - Emperor Chongzhen
| عنوان = Ming Tombs - Emperor Chongzhen
خط ۶۳: خط ۶۳:
| تاریخ بایگانی =
| تاریخ بایگانی =
| نقل قول =
| نقل قول =
}}</ref>. امپراتور چونگ‌جن با به صدا درآوردن زنگ مخصوص خواهان حضور وزرایش برای برگزاری جلسه‌ای اضظراری شد ولی هیچ کس نيامد. چونگ‌جن که مى‌ديد سلسلهٔ مینگ به پايان خود رسيده است، با جمع کردن تمام خاندان سلطنتى، از آنها، به جز پسرانش، خواست تابه جاى تسليم شدن به زندگى خود پايان دهند. ملکه خود را حلق‌آويز کرد و ديگر زنان و دخترانش را نيز خود کشت. اما شاهزاده‌خانم [[چانگ‌پینگ]] در برابر فرمان پدرش مقاومت نمود و امپراتور که خشمگين شده بود دست چپ او را قطع نمود.
}}</ref>. امپراتور چونگ‌جن با به صدا درآوردن زنگ مخصوص خواهان حضور وزرایش برای برگزاری جلسه‌ای اضظراری شد ولی هیچ کس نیامد. چونگ‌جن که مى‌دید سلسلهٔ مینگ به پایان خود رسیده است، با جمع کردن تمام خاندان سلطنتى، از آنها، به جز پسرانش، خواست تابه جاى تسلیم شدن به زندگى خود پایان دهند. ملکه خود را حلق‌آویز کرد و دیگر زنان و دخترانش را نیز خود کشت. اما شاهزاده‌خانم [[چانگ‌پینگ]] در برابر فرمان پدرش مقاومت نمود و امپراتور که خشمگین شده بود دست چپ او را قطع نمود.


سرانجام در بامداد روز ۲۵ آوريل ۱۶۴۴، چونگ جن در حالیکه موهایش آشفته، آستین لباسش آغشته به خون و تنها يک کفش به پا داشت<ref>{{یادکرد وب
سرانجام در بامداد روز ۲۵ آوریل ۱۶۴۴، چونگ جن در حالیکه موهایش آشفته، آستین لباسش آغشته به خون و تنها یک کفش به پا داشت<ref>{{یادکرد وب
| نشانی = http://www.china.org.cn/english/features/beijing/31004.htm
| نشانی = http://www.china.org.cn/english/features/beijing/31004.htm
| عنوان = Jingshan (Prospect Hill) Park
| عنوان = Jingshan (Prospect Hill) Park
خط ۱۰۱: خط ۱۰۱:
| تاریخ بایگانی =
| تاریخ بایگانی =
| نقل قول =
| نقل قول =
}}</ref> از [[شهر ممنوعه]] خارج شده و به سمت باغ سلطنتی جینگ‌شان که در شمال آن قرار داشت فرار مى‌کند. از تپهٔ ميشان بالا می‌رود و با کمک وانگ چنگ‌ئن خود را بر درخت پاگودایی که رو به شهر ممنوعه دارد و در دوران امپراتوری چينگ به درخت ادیب چینی گنهکار شهرت يافت{{نشان|m1}} دار ميزند و با مرگ خود به سلسلهٔ مينگ پايان مى‌دهد.
}}</ref> از [[شهر ممنوعه]] خارج شده و به سمت باغ سلطنتی جینگ‌شان که در شمال آن قرار داشت فرار مى‌کند. از تپهٔ میشان بالا می‌رود و با کمک وانگ چنگ‌ئن خود را بر درخت پاگودایی که رو به شهر ممنوعه دارد و در دوران امپراتوری چینگ به درخت ادیب چینی گنهکار شهرت یافت{{نشان|m1}} دار میزند و با مرگ خود به سلسلهٔ مینگ پایان مى‌دهد.


== جستارهای وابسته ==
== جستارهای وابسته ==
خط ۱۰۷: خط ۱۰۷:
* [[وو سن‌گویی]]
* [[وو سن‌گویی]]


== پانويس ==
== پانویس ==
{{پاورقی|m1}}درخت مذکور ديگر وجود ندارد [http://en.beijing2008.cn/spectators/beijing/tourism/list/n214068422.shtml][http://www.tourochina.com/sightarea/568/Jingshan-Park] و گفته مى‌شود در زمان انقلاب فرهنگی توسط ارتش سرخ از ريشه به درآورده شده است[http://books.google.com/books?id=ivu7xqd-nuUC&pg=PA136&dq=chongzhen+1644+tree&ei=5EMLSeefFJ_EtAPm5eyhBQ#PPA136,M1] و آنچه که امروز در جاى آن قرار دارد درختى مشابه آن است که در ۱۹۸۱ کاشته شده است [http://www.beijingguide2008.com/jingshan_park_beijing/jingshan_park_beijing.html].
{{پاورقی|m1}}درخت مذکور دیگر وجود ندارد [http://en.beijing2008.cn/spectators/beijing/tourism/list/n214068422.shtml][http://www.tourochina.com/sightarea/568/Jingshan-Park] و گفته مى‌شود در زمان انقلاب فرهنگی توسط ارتش سرخ از ریشه به درآورده شده است[http://books.google.com/books?id=ivu7xqd-nuUC&pg=PA136&dq=chongzhen+1644+tree&ei=5EMLSeefFJ_EtAPm5eyhBQ#PPA136,M1] و آنچه که امروز در جاى آن قرار دارد درختى مشابه آن است که در ۱۹۸۱ کاشته شده است [http://www.beijingguide2008.com/jingshan_park_beijing/jingshan_park_beijing.html].


== منابع ==
== منابع ==

نسخهٔ ‏۱۴ سپتامبر ۲۰۱۰، ساعت ۱۰:۲۲

امپراتور چونگ‌جن
پرونده:朱由检.jpg
پرترهٔ امپراتور چونگ‌جن آخرین امپراتور مینگ
زادهٔ۶ فوریه ۱۶۱۱
درگذشت۲۵ آوریل ۱۶۴۴
ملیتچینی
دیگر نام‌ها(پيش از سلطنت) جو يوجيان
朱由檢
عنوانچونگ‌جن
崇禎
دوره۲ اکتبر ۱۶۲۷ - ۲۵ آوريل ۱۶۴۴
منصبشانزدهمين امپراتور دودمان شاهى مينگ
والدینامپراتور تايچانگ - شيائوجن


چونگ‌جن (چینی ساده‌شده: 崇祯؛ چینی سنتی: 崇禎؛ پین‌یین: Chóng Zhēn؛ انگلیسی: Chongzhen) به معنای فرخنده و ارجمند، نام پادشاهى جو یوجیان ( (۶ فوریه ۱۶۱۱ - ۲۵ آوریل ۱۶۴۴)، شانزدهمین و آخرین امپراتور دودمان مینگ بود. او همچنین پنجمین فرزند امپراتور تایچانگ و برادر امپراتور تیانچی بود.

آغاز سلطنت

جو یوجیان در سن ۱۶ سالگی و به دنبال مرگ برادرش امپراتور تیانچی که هیچ وارث مذکرى نداشت در ۲ اکتبر ۱۶۲۷ به تخت سلطنت رسید و با نام چونگ‌جن، دوران امپراتورى خود (۵ فوریه ۱۶۲۸ - ۲۵ آوریل ۱۶۴۴) را آغاز نمود. از آنجا که امپراتور پیشین علاقه‌اى به کشوردارى نداشت و بیشتر وقتش را به کار مورد علاقه‌اش نجاری مى‌گذراند، ادارهٔ تمام امور کشور در دست خواجهٔ اعظم دربار وی جونگ‌شیان و دایهٔ امپراتور بانو که قرار گرفته بود که با اعمال پلید خود موجبات نارضایتى مردم و زوال بیشتر پادشاهی مینگ را سبب شده بودند. نخستین کارى که امپراتور چونگ‌جن پس از به قدرت رسیدن انجام داد عزل آن دو و گرفتن امور کشور در دست خود بود. او تمام سعى خود را به کار بست تا دودمان مینگ را احیا کند ولى خزانهٔ سلطنتى به دلیل سال‌ها فساد درباریان خالى بود و امکان به کار گیرى افراد شایسته در منصب‌هاى مهم وجود نداشت. از سوى دیگر، منچوها به رهبرى خوانگ تای‌جی از ضعف دولت مرکزى مینگ استفاده کرده و مرزهاى شمال شرقی کشور را مورد تاخت و تاز خود قرار داده بودند. در چنین شرایطى که مردم از یک سو مورد هجوم دشمن قرار داشتند و از سوى دیگر با قحطى ناشى از خشکشالى‌هاى پى در پى دست و پنجه نرم مى‌کردند، دولت براى تأمین هزینه هاى‌خود مالیات دریافتى از مردم را افزایش داد و باعث بروز اعتراضات و شورش‌هاى بسیارى در نقاط مختلف کشور شد که از آن جمله مى‌توان به شورش‌هاى دهقانى به رهبرى لی زی‌چنگ اشاره نمود.

در ۱۶۳۰، چونگ‌جن نسبت به وفادارى یکى از ژنرال‌هاى ارتش خود به نام یوان چونگ‌هوان ظنین شد زیرا خواجگان اسیر شده به دست منچوها که موفق به فرار شده بودند به ام‍پراتور اطلاع دادند که ژنرال یوان با دشمن همکارى مى‌کند. در واقع این اتهام پاپوشى بود از سوى منچوها براى از میان برداشتن یوان چونگ‌هوان زیرا او تواناترین ژنرال ارتش مینگ در عقب نگاه داشتن منچوها بود و با وجود او امکان فتح کشور چین وجود نداشت. سرانجام ژنرال یوان در همان سال به جرم خیانت به کشور محکوم به مرگ به روش قطعه قطعه کردن آرام گردید و این اعدام علاوه بر ایجاد شورش و ناآرامى‌هاى بیشتر در کشور ، نشانگر نابودى حتمى سلسه مینگ به دلیل نبود فرمانده‌ای توانا برای مقابله با منچوها نیز بود. پس از اعدام ژنرال یوان چونگ‌هوان، وو سن‌گویی جانشین او شد.

مرگ چونگ‌جن و پایان دودمان مینگ

در روز ۲۴ آوریل ۱۶۴۴، گروه عظیمى از شورشیان به رهبرى لی زی‌چنگ موفق به تصرف بیجینگ، پایتخت امپراتوری شدند[۱]. امپراتور چونگ‌جن با به صدا درآوردن زنگ مخصوص خواهان حضور وزرایش برای برگزاری جلسه‌ای اضظراری شد ولی هیچ کس نیامد. چونگ‌جن که مى‌دید سلسلهٔ مینگ به پایان خود رسیده است، با جمع کردن تمام خاندان سلطنتى، از آنها، به جز پسرانش، خواست تابه جاى تسلیم شدن به زندگى خود پایان دهند. ملکه خود را حلق‌آویز کرد و دیگر زنان و دخترانش را نیز خود کشت. اما شاهزاده‌خانم چانگ‌پینگ در برابر فرمان پدرش مقاومت نمود و امپراتور که خشمگین شده بود دست چپ او را قطع نمود.

سرانجام در بامداد روز ۲۵ آوریل ۱۶۴۴، چونگ جن در حالیکه موهایش آشفته، آستین لباسش آغشته به خون و تنها یک کفش به پا داشت[۲] همراه با وانگ چنگ‌ئن، خواجهٔ اعظم و وفادار به امپراتور[۳] از شهر ممنوعه خارج شده و به سمت باغ سلطنتی جینگ‌شان که در شمال آن قرار داشت فرار مى‌کند. از تپهٔ میشان بالا می‌رود و با کمک وانگ چنگ‌ئن خود را بر درخت پاگودایی که رو به شهر ممنوعه دارد و در دوران امپراتوری چینگ به درخت ادیب چینی گنهکار شهرت یافت دار میزند و با مرگ خود به سلسلهٔ مینگ پایان مى‌دهد.

جستارهای وابسته

پانویس

^ درخت مذکور دیگر وجود ندارد [۱][۲] و گفته مى‌شود در زمان انقلاب فرهنگی توسط ارتش سرخ از ریشه به درآورده شده است[۳] و آنچه که امروز در جاى آن قرار دارد درختى مشابه آن است که در ۱۹۸۱ کاشته شده است [۴].

منابع

  1. "Ming Tombs - Emperor Chongzhen" (به انگلیسی). Retrieved 31 October 2008.
  2. «Jingshan (Prospect Hill) Park» (به انگليسى). ص. پاراگراف ششم. دریافت‌شده در ۳۰ اکتبر ۲۰۰۸.
  3. Jae-un Kang, Suzanne Lee & Sook Pyo Lee (۲۰۰۶). "The Land of Scholars" (به انگلیسی). Homa & Sekey Books. p. ۳۳۴. Retrieved 1 November 2008.