کامران وفا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Fatranslator (بحث | مشارکت‌ها)
جز افزودن ناوباکس> {{برندگان جایزه پیشگامان علم}} (درخواست کاربر:Ismail.Sharifi)+مرتب+تمیز+
مکان دریافت جایزه را اضافه کردم
خط ۲۵: خط ۲۵:
}}
}}
{{نظریه ریسمان}}
{{نظریه ریسمان}}
'''کامران وفا''' {{انگلیسی|'''Cumrun Vafa'''}} (متولد ۱۹۶۰ میلادی<ref name=pdf1/> در [[تهران]]) [[استاد]] [[ایرانی-آمریکایی]] [[فیزیک]] در [[دانشگاه هاروارد]] است. او از [[فیزیک‌دان|فیزیک‌دانان]] برجسته در زمینه [[نظریه ریسمان]] می‌باشد. وی در سال ۲۰۰۸ میلادی موفق به دریافت [[مدال دیراک]] شد. او به همراه [[جوزف پلچینسکی]] و [[اندرو استرومینگر]]، به پاس پیشبرد دانش در[[نظریه ریسمان]]، [[گرانش کوانتومی]] و [[نظریه میدان‌های کوانتومی]]، برنده [[جایزه فیزیک بنیادی]] در سال ۲۰۱۷ شدند.<ref>[https://breakthroughprize.org/Laureates/1 Laureates 2017]</ref>
'''کامران وفا''' {{انگلیسی|'''Cumrun Vafa'''}} (متولد ۱۹۶۰ میلادی<ref name=pdf1/> در [[تهران]]) [[استاد]] [[ایرانی-آمریکایی]] [[فیزیک]] در [[دانشگاه هاروارد]] است. او از [[فیزیک‌دان|فیزیک‌دانان]] برجسته در زمینه [[نظریه ریسمان]] می‌باشد. وی در سال ۲۰۰۸ میلادی موفق به دریافت [[مدال دیراک]] شد. او به همراه [[جوزف پلچینسکی]] و [[اندرو استرومینگر]]، به پاس پیشبرد دانش در[[نظریه ریسمان]]، [[گرانش کوانتومی]] و [[نظریه میدان‌های کوانتومی]]، برنده [[جایزه فیزیک بنیادی]] در سال ۲۰۱۷در ایالت کالیفرنیا شدند.<ref>[https://breakthroughprize.org/Laureates/1 Laureates 2017]</ref>


== تولد و تحصیلات ==
== تولد و تحصیلات ==

نسخهٔ ‏۱۰ دسامبر ۲۰۱۶، ساعت ۲۰:۲۶

کامران وفا
زادهٔ۱۹۶۰[۱]
تهران، ایران
ملیتایرانی-آمریکایی
محل تحصیلمؤسسه فناوری ماساچوست
دانشگاه پرینستون
جایزه(ها)مدال دیراک (۲۰۰۸)
پیشینه علمی
شاخه(ها)فیزیک
محل کاردانشگاه هاروارد
استاد راهنماادوارد ویتن

کامران وفا (به انگلیسی: Cumrun Vafa) (متولد ۱۹۶۰ میلادی[۱] در تهران) استاد ایرانی-آمریکایی فیزیک در دانشگاه هاروارد است. او از فیزیک‌دانان برجسته در زمینه نظریه ریسمان می‌باشد. وی در سال ۲۰۰۸ میلادی موفق به دریافت مدال دیراک شد. او به همراه جوزف پلچینسکی و اندرو استرومینگر، به پاس پیشبرد دانش درنظریه ریسمان، گرانش کوانتومی و نظریه میدان‌های کوانتومی، برنده جایزه فیزیک بنیادی در سال ۲۰۱۷در ایالت کالیفرنیا شدند.[۲]

تولد و تحصیلات

کامران وفا در سال ۱۹۶۰ در تهران به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی خود را در دبیرستان البرز به پایان رساند و در سال ۱۹۷۷ به ایالات متحده آمریکا مهاجرت نمود. وی مدرک کارشناسی خود را در فیزیک و ریاضی از ام ای تی بدست آورد. کامران وفا در سال ۱۹۸۵ میلادی موفق به دریافت درجه دکتری خود با سرپرستی ادوارد ویتن از دانشگاه پرینستون شد.[۱] پس از آن وی عضو جونیور هاروارد شد که بعدها وی در همان‌جا یک کرسی جنیور گرفت. در سال ۱۹۸۹ به او یک کرسی ارشد (سینیور) پیشنهاد شد و از آن زمان تا کنون او در همان‌جا مشغول به فعالیت بوده است.

او هم اکنون دارای کرسی ویلیام دانر در دانشگاه هاروارد است.

پژوهش‌ها

کامران وفا یک نظریه‌پرداز در زمینه نظریه ریسمان است. پژوهش‌های وی بر روی ماهیت گرانش کوانتومی و رابطه بین هندسه و نظریه‌های میدانهای کوانتومی متمرکز شده است. او در جامعه نظریه ریسمان به خاطر کشف مشترکش با اشترومینگر شناخته می‌شود. این دو کشف نمودند که انتروپی بکنشتاین-هاوکینگ یک سیاهچاله را می‌توان با استفاده از حالتهای سالیتونی نظریه ابرریسمان بیان نمود. وی همچنین به خاطر توضیح رابطه بین هندسه و نظریه‌های میدان که از دوگانگی‌های ریسمانها بر می‌آید، شناخته می‌شود. (که منجر به فرضیه گوپاکومار-وفا شد). این موضوع با عنوان «مهندسی هندسی نظریه‌های میدان کوانتومی» شناخته می‌شود. در سال ۱۹۹۷ او نظریه اف را ارائه داد که جزو نظریه‌های شناخته شده در ابرریسمان است.

او همچنین علاقه‌مند به فهمیدن معنی نهفته دوگانگی‌های ریسمانها و همچنین تلاش در به کارگیری نظریه ابرریسمان برای حل مسائل حل نشده در فیزیک ذرات بنیادی (مانند مسئله سلسله مراتب و مسئله ثابت کیهان شناسی)، می‌باشد.

او مشارکتهای عمیقی در زمینه نظریه‌های ریسمان توپولوژیک و فهمیدن تقارن آینه‌ای و ساخت مدار-خمینه در نظریه ریسمان، داشته است.

او همچنین متولی شبکه ایرانیان برای دانش و نوآوری (NIKI) است. (نیازمند منبع)

افتخارات و جوایز

  • جامعهٔ اعضای دانشگاه هاروارد، عضو تازه‌وارد، ۱۹۸۵–۱۹۸۸
  • NSF ریاست جمهوری جایزه محقق جوان، ۱۹۸۹
  • جایزه آلفرد پی اسلون، ۱۹۸۹
  • جایزه بنیاد پاکار، ۱۹۸۹
  • همکاری با آکادمی هنر و علوم آمریکا، ۲۰۰۵
  • نوبل AMS لئونارد ایسنبود برای ریاضی و فیزیک، ۲۰۰۸
  • مدال دایراک از آی سی تی پی، ۲۰۰۸
  • عضو آکادمی ملی علوم، ۲۰۰۹
  • جایزه فیزیک بنیادی، ۲۰۱۷[۳]

جستارهای وابسته

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ CV
  2. Laureates 2017
  3. Overbye, Dennis; Chang, Kenneth; Fleur, Nicholas St.; Grady, Denise (2016-12-04). "$25 Million in Breakthrough Prizes Given in Science and Math" (به انگلیسی). Retrieved 2016-12-05. {{cite web}}: Unknown parameter |وب‌گاه= ignored (help)نگهداری یادکرد:تاریخ و سال (link)