اسپی مزگت

مختصات: ۳۷°۳۹′۰۸″شمالی ۴۹°۰۳′۲۰″شرقی / ۳۷٫۶۵۲۲۹۶°شمالی ۴۹٫۰۵۵۶۷۲°شرقی / 37.652296; 49.055672
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Naeim Kamali (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۷ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۱۴:۳۲ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.


اسپی مزگت
پرونده:Espi Mazget 2021.jpg
نمای شرقی ایسپیه مزگت
Map
ناماسپی مزگت
کشورایران
استانگیلان
شهرستانرضوانشهر
بخشپره سر
اطلاعات اثر
نام محلیایسپیه مزگت
نام‌های دیگرمسجد سفید، مسجد عبداللهی
نوع بنامسجد
کاربریمذهبی
دیرینگیدوره سلجوقیان، دوره صفوی
دورهٔ ساخت اثردوره سلجوقیان
مالک اثروزارتخانه میراث فرهنگی
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۲۷۹۶
تاریخ ثبت ملی۱۶ مهر ۱۳۷۹
اطلاعات بازدید
امکان بازدیدهست
اسپی مزگت بر ایران واقع شده‌است
اسپی مزگت
روی نقشه ایران
۴۹°۰۲′۵۳″شمالی ۳۷°۳۸′۱۷″شرقی / ۴۹٫۰۴۸۱۱۹۸۹۷۴۰۴۳۱°شمالی ۳۷٫۶۳۸۱۷۹۵۷۹۷۸۴۵۸۴°شرقی / 49.04811989740431; 37.638179579784584
نمای شمالی ایسپیه مزگت، پره‌سر، رضوانشهر، گیلان، ایران

نیایشگاه باستانی اسپی مزگت[۱] مربوط به دوره های سلجوقی و صفوی است و در ۸۰ کیلومتری باختر شهر رشت و ۲۲ کیلومتری جنوب شهر تالش،در دهستان دیناچال پره‌سر در حاشیه باختری رودخانهٔ دیناچال جای دارد.[۲]

این اثر در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۷۹۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.[۳] امروزه تنها ورودی اصلی بنا، نیمی از شبستان و چند دیوار مجاور آن سالم مانده است. ورودی اصلی شامل طاق بلند شاخص معماری دوره سلجوقی است.

نام گذاری

واژه ایسپیه مزگت به معنای مسجد سپید به زبان تالشی (اسپید) است. واژهٔ مسجد در زبان عربی هم بر گرفته از همین واژه کهن ایرانی است.

باستان شناسی

کتیبه بازمانده روی دیوار

علارغم این ادعا که این بنا در دوره ساسانی یک آتشکده بوده، اما در کاوشهای انجام شده هیچ نوع بقایای معماری یا سفال دوره ساسانی در اسپی مزگت یافت نشده است. سنگ نوشته‌های بنا آن را وابسته به سدهٔ چهارم و آغاز سدهٔ پنجم هجری معرفی می‌کند و سفال‌های یافت شده همگی وابسته به سدهٔ هشتم هجری (دوره ایلخانی) هستند.[۴] با توجه به کاوشهای باستان شناسی انجام شده در سالهای ۱۳۷۹، ۱۳۸۱ و ۱۳۸۵ توسط کارشناسان میراث گیلان از جمله یوسف فلاحیان، این مکان در دو دوره مورد استفاده بوده است. دوره اول یعنی قرون پنجم و ششم(همزمان با دوره سلجوقی) بنا ساخته شده است. بنا و محوطه اطراف آن حدود شش هکتار مساحت داشته است. در این دوره، بنا کاربری مسجد و عبادتگاهداشته و یک گورستان هم در مجاورت آن قرار داشته است. در دوره دوم، یعنی دوره صفوی بنا مجددا احیا و مورد استفاده بوده است. [۵]

پرونده:Espi Mazget 2010.jpg
عکس هوایی محوطه و موقعیت مسجد اسپی مزگت در سال ۲۰۱۰

عوامل مخرب

در دراز مدت عوامل گوناگون انسانی (نظیر یادگاری، حفاری غیرمجاز، آتش) و طبیعی (سیل، رشد درخت، چرای گاو، زلزله) موجب ویرانی بنای «اسپی مزگت» شده‌اند.ریشه درختان در دیوارها نفوذ کرده و چند ترک بزرگ در دیواره و سقف بوجود آمده است. رودخانه سیلابی دیناچال نیز بخشی از جنوب بنا را تخریب و فرسوده است.[۳][۶]

دسترسی

دسترسی به این بنا از طریق جاده رضوان شهر به تالش، به فاصله ۱۶۰۰ متر پس از پل رودخانه دیناچای، از فرعی شمالی میسر است. راه دسترسی جنگلی و آسفالته است و طول آن از جاده اصلی تا بنا ۱۳۰۰ متر است. این بنا در ۶۰ متری غرب رودخانه دینا چال قرار دارد.

جستارهای وابسته

منابع

  1. http://www.mehrnews.com/fa/NewsDetail.aspx?NewsID=853673
  2. جهانی، ولی ۱۳۹۵، اسپی مزگت: کهن ترین مسجد تاریخی گیلان، نشر بلور
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.
  4. فاطمه کشاورز خالقی: مجله اثر، تابستان 1383 - شماره 36 و 37
  5. جهانی، ولی ۱۳۹۵، اسپی مزگت: کهن ترین مسجد تاریخی گیلان، نشر بلور
  6. «پره سریکا». بایگانی‌شده از اصلی در ۲ آوریل ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۴ مارس ۲۰۱۵.