پرش به محتوا

پناهگاه شیرپلا: تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۵°۵۱′۱۸″ شمالی ۵۱°۲۵′۴۶″ شرقی / ۳۵٫۸۵۵۰۰°شمالی ۵۱٫۴۲۹۴۴°شرقی / 35.85500; 51.42944
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
عباس ثابتیان (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
خنثی‌سازی به نسخهٔ 25722959 Iranianson (بحث): لطفا مطالب دانشنامه‌ای بیفزایید. (T)
برچسب: خنثی‌سازی
خط ۱۵: خط ۱۵:




== تاریخچه ==
== تأسیس ==
کلنگ تأسیس پناهگاه شیر پلا به شکل مدرن امروزی در سال ۱۳۴۱ در زمان استاد حسین رفعتی افشار، نهمین رئیس فدراسیون کوهنوردی کشور بر زمین‌خورد.<ref>کتاب تاریخ کوهنوردی ایران، گردآوری و تدوین: داوود محمدی و محمد ابراهیمی، انتشارات سبزان، چاپ اول-1382,صفحه96 و 100 و102</ref>
از دفتر خاطرات ابوالقاسم نوروزی، معاون، قائم‌مقام و سرانجام رییس فدراسیون کوه‌نوردی;


"در اواخر بهار سال ۱۳۳۹ به‌اتفاق امیل مارکاریان - رییس کمیته فنی - به‌ سرمان زد که به [[کلک‌چال]] برویم و محلی برای پناهگاه در نظر بگیریم. محلی را انتخاب کردیم و به سراغ مالکش در نیاوران رفتیم اما پرداخت مبلغ پیشنهادی او برای ما مقدور نبود.

مجددن در یکی از روزها که در شیرپلا بساط را پهن کردیم به مغزمان خطور کرد که چرا این محل را انتخاب نکنیم، این بود که پرسان پرسان تحقیق کردیم و صاحب زمین بالای [[آبشار دوقلو]] را که ساکن پس‌قلعه بود شناسایی و با ایشان وارد گفتگو شدیم، پیرمردی به نام مشهدی رمضان آبشاری بود که دو فرزند داشت به نام‌های رضا و صفر. مشهدی رمضان رضایت داد و قرار بر این شد با در دست داشتن عقدنامه و بنچاق به یکی از محاضر شمیران برای واگذاری یکصد متر مربع از زمین‌ّای مورد نظر به مبلغ یکصد تومان کارسازی شود. لذا در موقع مقرر در محضر حاضر و نوشته‌ای ردوبدل و وجه مورد توافق به آقای مشهدی رمضان پرداخت گردید. (خلاصه شده توسط داوود محمدی‌فر)

== ساخت ==
کلنگ تأسیس پناهگاه شیر پلا به شکل مدرن امروزی در سال ۱۳۴۱ در زمان استاد حسین رفعتی افشار، نهمین رئیس فدراسیون کوهنوردی کشور بر زمین‌خورد.

در نخستین روزهای مرداد ۱۳۴۱ با کار عظیم و دسته جمعی سازمان‌های کوه‌نوردی تهران، تمامی سنگ‌های دره و سنگ‌چین‌های جان‌پناه‌ها به پای کار، حمل شد و اولین سنگ بنای آن در ۱۳۴۱/۵/۱۲ نهاده شد. ساخت پناهگاه، مظهر همکاری عموم کوه‌نوردان، کمک‌های مردم و همت استاد حسین رفعتی افشار، رییس فدراسیون، ابوالقاسم نوروزی، نایب رییس و هیات رییسه منتخب کوه‌نوردان در آن هنگام است.

ابتدا پناهگاه با ۴۲ تخت و یک موتور ۲/۵ کیلووات برق افتتاح شد، در سال ۱۳۴۵ در دو طبقه توسعه یافت با ۸۰ تخت و موتور برق ۱۶ کیلووات و سپس در سال ۱‍۳۴۷ ساختمانی سه طبقه در جلوی ساختمان قدیمی بنا شد و مقرراتی هم برای استفاده عمومی از آن وضع شد.
<ref>کتاب تاریخ کوهنوردی ایران، گردآوری و تدوین: داوود محمدی و محمد ابراهیمی، انتشارات سبزان، چاپ اول-1382,صفحه96 و 100 و102</ref>
<ref>کتاب فرهنگ کوه‌نوردی و غارنوردی ایران گردآورنده داوود محمدی‌فر، جلد یک صفحه ۲۵۲</ref>

== هزینه اقامت ==
هزینه استفاده از پناهگاه در سال‌های نخست بهره‌برداری یک روز ۵ ریال، یک شب برای یک کوه‌نورد ۲۰ ریال و برای غیر کوه‌نوردان ۵۰ ریال بود.

هزینه استفاده در حال حاضر (خرداد ۱۳۹۸)، در سالن عمومی شبی ۱۵۰۰۰ تومان و در اتاق خصوصی شبی ۲۰۰۰۰ تومان

مسئول پناهگاه آقای امینی
== دسترسی‌ها ==
== دسترسی‌ها ==
راه اصلی ورود به این پناهگاه از سمت دربند می‌باشد و پس از رسیدن به دو راهی اوسون باید به سمت راست (با توجه به علائم راهنما) حرکت کرد. در سمت چپ این پناهگاه مسیر قله توچال و همچنین ایستگاه پنجم توچال موجود است.
راه اصلی ورود به این پناهگاه از سمت دربند می‌باشد و پس از رسیدن به دو راهی اوسون باید به سمت راست (با توجه به علائم راهنما) حرکت کرد. در سمت چپ این پناهگاه مسیر قله توچال و همچنین ایستگاه پنجم توچال موجود است.

نسخهٔ ‏۱۴ ژوئن ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۵۹

مجتمع شیرپَلا مجتمعی کوهستانی در کوه‌های البرز در شمال تهران است.

این مجتمع در ارتفاع ۲۷۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد و مسیر آن از سربند، پس‌قلعه و آبشار دوقلو می‌گذرد. از شیرپلا تا قلهٔ توچال معمولاً سه تا چهار ساعت راه است. این مجتمع در دو طبقه بنا شده و دارای امکاناتی چون خوابگاه با ظرفیت ۱۵۰ نفر، ناهارخوری، بوفه، نمازخانه و سرویس کامل بهداشتی و لوله‌کشی آب و برق است.[۱]

نام شیرپلا یا شیرپِلا در گویش مازندرانی به معنی شیر برنج است که هنوز هم خوراک گاوداران مازندران در بلندی‌های البرز است.[نیازمند منبع] کیقباد، پادشاه اساطیری، پیش از رسیدن به سلطنت به کمک جهان پهلوان رستم، در دژ کیقباد که در شیرپلای امروزی قرارداشته، زندگی می‌کرده‌است.[۲] البته در مورد نام شیرپلا برخی از کوهنوردان نیز معتقدند نام شیرپلا از واژه شیب پناه گرفته شده و به مرور زمان به شیرپلا تبدیل شده که این عقیده نیز با توجه به موقعیت این پناهگاه دور از ذهن نمی‌باشد.[نیازمند منبع][۳]


تأسیس

کلنگ تأسیس پناهگاه شیر پلا به شکل مدرن امروزی در سال ۱۳۴۱ در زمان استاد حسین رفعتی افشار، نهمین رئیس فدراسیون کوهنوردی کشور بر زمین‌خورد.[۴]

دسترسی‌ها

راه اصلی ورود به این پناهگاه از سمت دربند می‌باشد و پس از رسیدن به دو راهی اوسون باید به سمت راست (با توجه به علائم راهنما) حرکت کرد. در سمت چپ این پناهگاه مسیر قله توچال و همچنین ایستگاه پنجم توچال موجود است.

منابع

  1. وبگاه کتاب‌اول [۱]
  2. شیرپلا (دژ کیقباد) جعفر سپهری، فصلنامه کوه، سال ۱۳۸۷، شماره ۵۱، صفحهٔ ۴۸
  3. دوماهنامه شکار و طبیعت، شماره ۱۰۴، خرداد و تیر ۱۳۸۷
  4. کتاب تاریخ کوهنوردی ایران، گردآوری و تدوین: داوود محمدی و محمد ابراهیمی، انتشارات سبزان، چاپ اول-1382,صفحه96 و 100 و102