المان مینودر

مختصات: ۳۶°۱۵′۴۱٫۷۷″ شمالی ۵۰°۲′۵۰٫۷۵″ شرقی / ۳۶٫۲۶۱۶۰۲۸°شمالی ۵۰٫۰۴۷۴۳۰۶°شرقی / 36.2616028; 50.0474306
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
میدان مینودر[۱]
مکان قزوین، ایران
آغاز پروژه ۱۳۸۵
پایان پروژه ۱۳۹۲
گشایش ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲
کاربری نماد فرهنگی ، موزه و گالری
بلندی المان ۴۳/۵ متر
معمار منصور حسینی پور
شرکت مشاور مهندسین مشاور پارت ستاوند بنا
پیمانکار شرکت آتی پی
مدیر طرح شهرداری قزوین
مدیر شهرداری قزوین
بودجه ساخت ۲۳ میلیارد ریال [۲]

مجموعه فرهنگی المان مینودر نام نمادی، در ورودی شرقی شهر قزوین است. این نماد دارای ۴۳/۵ متر ارتفاع از سطح زمین بوده[۳]و با ۱/۵ متر اختلاف بعد از برج آزادی تهران دومین نماد بزرگ شهری در ایران محسوب می شود.[۴]برای ساخت این المان ۲۳ میلیارد ریال توسط شهرداری قزوین هزینه شده است.[۲] در قسمت بالایی المان آیه ای از قرآن نقل شده که مردم را به شهر امن دعوت می کند.

معماری المان مینودر[ویرایش]

کل سازه با استفاده از بتن سفید ساخته شده ، و شکل کلی آن نمادی از یک دروازه با آغوش باز برای ورود به شهر است؛ علت بهره گیری از شکل دروازه این است که قزوین به شهر دروازه ها معروف بوده است. ایده طرح با توجه به نام مجموعه از حدیث نبوی درباره شهر قزوین گرفته شده است که ایشان می فرمایند :[۵]

«قزوین باب من الابواب الجنه» یعنی: قزوین دری از درب های بهشت است.

و کلمه مینودر یعنی دروازه بهشت. در ساخت بنا سعی شده است ضمن بهره وری از معماری ایرانی ، مفاهیم و معیار های نوین معماری هم گنجانده شود . به همین دلیل در ساختار نمایی المان ایوان ، قوس ، محراب ، شباک و نقش های هندسی که از شاخصه های معماری ایرانی هستند به وضوح به چشم می خورد. در سقف المان یک شبکه هندسی از ۸ روزن به شکل مثلث ایجاد شده که نماد ۸ ورودی بهشت است. این ۸ روزن نور را از خود عبور می دهند و در داخل آبنمای مجموعه منعکس می کنند. هندسه طرح، با الهام از بستر شکل گیری آن بر زوایای قائمه و نیمساز استوار است؛ پلان المان یک مربع است که از قطر برش خورده است و اضلاع آن در امتداد اقطار میدان سمت یافته اند. رنگ سفید بنا و ساختار دعوت کننده آن تمثیلی است از مینودر یا دروازه بهشت (باب الجنه) که یکی از نام های شهر قزوین و نیز نام میدان محل قرارگیری پروژه می باشد.

[۶]

ساختار فنی المان[ویرایش]

کل سازه از دو بخش پایه و المان اصلی تشکیل شده است؛ در قسمت پایه فونداسیونی گسترده ای به مساحت ۹۲۰ متر مربع و ضخامت ۲ متر در عمق ۵/۵ متری زمین پی ریزی شده است؛و سقف بتنی یکپارچه آن به یک طبقه زیر زمینی تبدیل گشته که مجموعه فرهنگی در این قسمت واقع شده است.هم چنین حجم بتن ریزی فنداسیون در حدود ۱۵۰۰ متر مکعب است.
در بخش المان اصلی با توجه به ضخامت ۱/۲۰ سانتی دیواره ها و بالا بودن وزن سقف مجموعه ، از دیواره های مجوف ( تو خالی ) استفاده شده است ؛ تا ضمن کاهش هزینه ، وزن نهایی المان را نیز کاهش دهد. هم چنین فاصله دهانه دروازه از هم در بالای المان ۳۰ متر می باشد.[۶]

آبنما[ویرایش]

مساحت آبنمای المان ۳۰۰۰ مترمربع بوده و طوری طراحی شده است که نمای المان را منعکس کند.[۳]

کتیبه[ویرایش]

کتیبه المان مینودر

در بالاترین قسمت المان آیه ای از قرآن به خط نستعلیق نقش بسته ، که با بهره گیری از هنر خوشنویسی در قزوین و دعوت کننده به شهر امن است[۷]، و بدین معناست :
«پروردگارا، این مکان را شهری امن قرار ده و اهلش را، آنان که به خدا و روز قیامت ایمان آورده اند از هر نوع میوه و محصول روزی بخش.»[بقره ۱۲۶]

مجموعه فرهنگی[ویرایش]

مساحت مجموعه فرهنگی نماد مینودر ۱۰۰۰ متر مربع بوده و شامل دو بخش موزه دائمی و گالری می باشد. این مجموعه در طبقه زیرین المان تعبیه شده است.[۷] مجموعه فرهنگی هنوز تکمیل نشده ، و ساخت و تجهیز آن تا پایان سال ۹۲ به طول می انجامد.[۴]

نگارخانه[ویرایش]

سراسرنمای المان مینودر

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «پروژه احداث اِلمان ميدان مينودر». شهرداری قزوین. ۲۷ مهر ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۷ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ «افتتاح پروژه‌های شاخص شهرداری قزوین با اعتبار ۷۲۰ میلیارد ریال». شهرداری قزوین. ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ ژوئن ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ «۷۲۰ میلیارد ریال پروژه شهرداری قزوین افتتاح شد». خبرگزاری مهر. ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ مه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ «المان میدان مینودر قزوین دومین المان بزرگ کشور است». خبرگزاری فارس. ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ مه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  5. گلریز، محمدعلی (۱۳۸۱). مینودر یا باب الجنه قزوین. ج. ۱و۲. قزوین‌: طه. شابک ۹۶۴-۶۲۲۸-۶۱-۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۹ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۷ دی ۱۳۹۱.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ «پروژه سالن فرهنگی و المان میدان مینودر». شهرداری قزوین. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ مه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ «احداث ۴۳ تقاطع غیرهمسطح در قزوین». ایسنا. ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ مه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲.