مخمل‌کوه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
دامنه مخمل کوه خرم‌آباد

مخمل‌کوه، کوهی است به ارتفاع بیش از یک هزار و ۹۰۰ متر در شمال شرق خرم‌آباد که به عنوان بخشی از دره تاریخی خایدآلو قسمتی از شهر خرم‌آباد را در دامن خود جای داده‌است.

این کوه بلند در دو سمت به دو تنگه مهم و استراتژیک ختم می‌شود که در طول تاریخ شاهد رخدادهای گوناگونی بوده‌است. قسمت جنوبی مخمل‌کوه به جاده بروجرد به خرم‌آباد ختم می‌شود؛ محلی که در هنگام ورود رضاخان به لرستان شاهد جنگ‌ها و درگیری‌های خونینی بوده‌است. انتهای شمالی مخمل‌کوه نیز به جاده خرم‌آباد-الشتر می‌رسد که به تنگشبیخون مشهور است و نام آن گویای بسیاری چیزهاست.

این کوه بافتی رسوبی دارد و بیشتر قسمت‌های آن پوشیده از گلسنگ است. با آغاز فصل بارش گلسنگ‌های سیاه رنگ و آفتاب سوخته سبزرنگ می‌شوند. سراسر سبز. گلسنگ‌ها آفتاب‌گریز هستند به همین علت قسمت‌هایی از مخمل کوه که کمتر آفتاب گیر است سرسبز‌تر و دیدنی‌تر است. در قسمت انتهای شمالی مخمل کوه در تنگشبیخون به همت اداره کل منابع طبیعی لرستان پارک جنگلی دایر شده که در فصل بهار و زمستان بسیار دیدنیست.

مخمل کوه برای کوه‌پیمایی بسیار مناسب و در دسترس است. با خودرو با چند دقیقه رانندگی به دامنه آن می‌رسید. فقط کافی است پس از رسیدن به میدان ۲۲ بهمن تا انتهای بلوار ولیعصر برانید.[۱]

اگر نیک بنگرید مخمل کوه از شرق تا شهر ازنا ممیل و حتی بعد از آن، و از غرب تا پیرجد، سرمرغ، کبوترلو و در نهایت تا تنگ گاوشمار در شهرستان دلفان ادامه دارد و با توجه به ساختار زمین شناسی، پوشش گیاهای غنی و آب فراوان از جاذبه های گردشگری لرستان محسوب می شود.

مخمل کوه همچنین از نظر دیرین شناسی حائز اهمیت است چنانکه غار کلدر در مجاورت روستای قلعه سنگی از نخستین زیستگاه های انسان هوشمند در ایران محسوب می شود و در آنسوی مخمل کوه، در منطقه ای موسوم به سراسان غاری با پیشینه سکون چند هزار ساله انسان جلوه گری می کند.

در ضلع شمالی مخمل کوه در حال حاضر سدی به همین نام در حال ساخت است که آب آشامیدنی شهر خرم آباد را در افق بلند مدت تامین خواهد کرد.

سراسرنمایی از از زاویه دامنه آغازین مخمل کوه در خرم‌آباد

پیوند به بیرون[ویرایش]

  • «مخمل کوه». خبرگزاری مهر.

جستارهای ویژه[ویرایش]

  1. "Makhmal Kuh: Mountain of "Velvet" in Iran's Lorestan - Tourism news". Tasnim News Agency (به انگلیسی). Retrieved 2021-02-08.