سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی
سازمان دید کلی
گونهٔ سازماندولتی
ستادتهران
سازمان بالادستوزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح

سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی یا سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع (به‌اختصار: سپند) سازمانی دولتی است که زیرمجموعهٔ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است. ریاست این سازمان برعهده محسن فخری‌زاده تا پیش از ترور وی بود.[۱] بر اساس ادعای مقامات اسرائیل و مقامات سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا، وظیفهٔ این سازمان، تحقیقات برای توسعهٔ جنگ‌افزارهای هسته‌ای است.[۲] این سازمان تحت تحریم‌های وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا و وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا قرار دارد.[۳][۴] بنابر گفته رسانه‌های ایرانی، این سازمان نسخه ایرانی سازمان دارپا در ایالات متحده است.[۵]

سازمان مجاهدین خلق در مهرماه سال ۱۳۹۳ در مورد «سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی» گفته بود، سپند «وابسته به وزارت دفاع است و بر کلیه بخش‌های طراحی و عملیاتی کردن وجوه نظامی اتمی حکومت ایران نظارت دارد.».[۶]

روز ۲۵ مهرماه ۱۳۹۹، شورای ملی مقاومت ایران، وابسته به سازمان مجاهدین خلق، در یک کنفرانس مطبوعاتی در واشینگتن از فعالیت دو سایت هسته‌ای ایران در شرق تهران و شهر آباده فارس برای «تولید سلاح اتمی» خبر داد. علیرضا جعفرزاده، از اعضای شورای ملی مقاومت، با نشان دادن تصاویر ماهواره‌ای گفت که ساخت تأسیسات سرخه حصار در شرق تهران از سال ۲۰۱۲ آغاز شده و بخشی از فعالیت‌های سازمان «پژوهش‌های نوین دفاعی» از سال ۲۰۱۷ به آن منتقل شده‌است. وی اضافه کرد که مرکز سرخه حصار تهران در اختیار «سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی» موسوم به «سپند» است و محسن فخری‌زاده مهابادی مسئولیت این سازمان را به عهده داشت . محسن فخری‌زاده مهابادی فیزیک‌دان هسته‌ای اهل ایران بود. او معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران و سردار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و یکی از شخصیت‌های اصلی برنامه هسته‌ای ایران محسوب می‌شود. محسن فخری زاده در آذر ۱۳۹۹ به‌وسیلهٔ دولت اسرائیل در آبسرد با استفاده از اسلحهٔ ماهواره‌ای خودگردان ترور شد.

سازمان مجاهدین خلق، همچنین به سایت دیگری به نام مریوان در نزدیکی شهر آباده در استان فارس اشاره کرده که به گفته او در سال گذشته میلادی به دلیل نگرانی از تأیید آثار آزمایش‌های مرتبط با تولید سلاح هسته‌ای تخریب شده‌است. براساس این گزارش این سایت و منطقه اطراف آن در اختیار سپاه پاسداران است.[۶]

منابع[ویرایش]

  1. "Mohsen Fakhrizadeh, head of Iran nuclear program, assassinated". The Jerusalem Post | JPost.com (به انگلیسی). Retrieved 2020-11-27.
  2. "Additional Sanctions Imposed by the Department of State Targeting Iranian Proliferators". U.S. Department of State. Retrieved 2020-11-27.
  3. Fassihi, Farnaz; Bergman, Ronen; Sanger, David E.; Schmitt, Eric (2020-11-27). "Live Updates: Iran's Top Nuclear Scientist Killed in Attack, State Media Say". The New York Times (به انگلیسی). ISSN 0362-4331. Retrieved 2020-11-27.
  4. "اعمال تحریم‌های جدید ایالات متحده در ارتباط با یکی از سازمان‌های هسته‌ای اصلی ایران". سفارت مجازی ایالات متحده در ایران.
  5. «دانشمندی پرافتخار اما گمنام که اشبه‌الناس به شهید چمران و طهرانی مقدم بود/ رییس اولین DARPA جهان اسلام عاشق فلسفه و حافظ +عکس». مشرق نیوز. ۲۰۲۰-۱۱-۳۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۷-۲۸.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ «گزارش شورای ملی مقاومت از فعالیت‌های دو سایت هسته‌ای ایران در تهران و فارس». رادیو فردا. ۲۵ مهر ۱۳۹۹. دریافت‌شده در ۲۶ مهر ۱۳۹۹.

سپند سازمانی است که در جهت دستیابی ایران به تکنولوژی های جدید و بکر توسط دانشمند ایرانی محسن فخری زاده تاسیس شد تا با یک ساختار مستقل از دیگر سازمانها به فناوری‌های نو و ترکیبی دستیابی پیدا شود تا با استفاده از آنها که در دستور کار دیگر کشورها نیست دستاوردهای مستقل و در نتیجه شکست ناپذیر در حوزه دفاعی نظامی و غیر نظامی قابل وصول شود.

منابع[ویرایش]