پرش به محتوا

تب سه‌روزه گاوی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

تب سه‌روزه گاوی
رده‌بندی علمی
فرمانرو: ویروس
راسته: Mononegavirales
تیره: ویرویس‌های میله‌ای
سرده: Ephemerovirus
گونه: Bovine fever ephemerovirus

تب سه‌روزه گاوی یا تب بی دوام یک بیماری ویروسی قابل انتقال توسط برخی از حشرات است که باعث بیماری در گاوها و برخی دیگر از نشخوارکنندگان می‌شود. عامل این بیماری، ویروسی به نام Bovine ephemeral fever virus یا به اختصار BEFV بوده که گونه ای از خانواده ویرویس‌های میله‌ای است. این بیماری دارای نام‌های مختلفی مانند تب ویروسی گاوها، بیماری سفت و سخت و تب دانگ گاوها نیز می‌باشد.

ویروس‌شناسی

[ویرایش]
ژنوم ویروس BEFV

ویروس BEFV ساختاری گلوله ای یا مخروطی شکل دارد و جزو ویروس‌های RNAدار تک رشته‌ای منفی بوده و دارای پوشش لیپیدی و پنج پروتئین ساختاری می‌باشد. اخیراً شواهدی یافت شده که این ویروس می‌تواند باعث تحریک آپوپتوز در چندین ردهٔ مختلف سلولی شود.

مناطق پراکندگی

[ویرایش]
مناطق آبی رنگ کشورهایی هستند که تب سه روزه در آن‌ها گزارش شده

ویروس BEFV در برخی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری در آفریقا، آسیا و شرق استرالیا یافت می‌شود. این ویروس تا کنون از قاره‌های آمریکا و اروپا (به استثنای مناطق غربی ترکیه) گزارش نشده‌است.[۱]

انتقال

[ویرایش]

بیماری تب سه روزه از طریق گزش توسط برخی از حشرات منتقل می‌شود. از مهم‌ترین ناقلین این ویروس مگس‌ریزه‌ها هستند که از میان آن‌ها می‌توان به دو گونهٔ Culicoides oxystoma و C. nipponensis اشاره کرد.

تشخیص

[ویرایش]

تشخیص بیماری از طریق آزمایش نمونه خون حیوان و با تکنیک‌های ایمونوفلورسنس و ایمونو استینینگ انجام می‌گیرد. همچنین افزایش سطح پادتن در نمونه‌های خونی که با فواصل دو تا چهار هفته از حیوان گرفته شده‌اند نیز نشانهٔ عفونت ویروسی است.

منابع

[ویرایش]
  1. Walker, Peter J.; Klement, Eyal (2015-10-28). "Epidemiology and control of bovine ephemeral fever". Veterinary Research. 46: 124. doi:10.1186/s13567-015-0262-4. ISSN 1297-9716. PMC 4624662. PMID 26511615.